20. srpna 2020 • 15:25

Rozhodčí pro ligu: nová jména, víc pohybu, comeback „opilého“ Houdka

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedení rozhodčích představilo novou listinu sudích pro první a druhou ligu. Na seznamu 81 jmen je celkem deset nováčků, z toho šest hlavních. Do nejvyšší soutěže se vrací i Jiří Houdek, který vloni zaujal svým výkonem v utkání Olomouc - Budějovice.



Proti jarní části přibylo na listině profesionálních soutěží šest nových hlavních rozhodčích. Ti začnou nejprve v druhé lize a zároveň budou nominovaní jako čtvrtí rozhodčí na zápasy FORTUNA:LIGY. „Pro kluky to bude náročné, půl roku nepískali soutěžní utkání. Začnou postupně, budou se seznamovat s prostředím, s komunikátory a podobně,“ nastínil Wilczek.

Komise rozhodčích chce do profesionálních soutěží dostat nové talentované sudí. Kromě správných rozhodnutí prý bude komise velmi dbát na pohyb rozhodčích na hřišti.

Jiří Houdek znovu bude pískat nejvyšší soutěže
Jiří Houdek znovu bude pískat nejvyšší soutěže

„Chceme dosáhnout toho, co na UEFA, kde jsou rozhodčí v podstatě takoví běžci. Neustále jsou v pohybu, hledají si správný úhel pohledu, postavení. Na to jsme strašně apelovali při rozboru zápasů. Nastalo plno situací, kdy to rozhodčí neviděl jen kvůli tomu, že zůstal stát, neběžel k blíž k akci, nehledal si správný výběr místa,“ dodal Wilczek.

Všichni sudí včetně delegátů šli ve čtvrtek na první kolo koronavirových testů. Pro nový ročník F:L je připraveno celkem jednaosmdesát sudích, dvaadvacet je vyškoleno pro systém VAR.

Návrat „specifického stylu“ Houdka

Sudí Jiří Houdek se vrací na listinu navzdory excesu při utkání Olomouce proti Českým Budějovicím. Loni v říjnu čelil pochybnostem, zda zápas nepískal pod vlivem alkoholu, k podezření vybízely jeho nekoordinované pohyby. „Alkohol vylučuji. Můj styl je specifický,“ bránil se.

Komise rozhodčích ho však kvůli nedostatečné fyzické přípravě suspendovala, její šéf Jozef Chovanec byl na Houdka silně rozezlený. V první lize se neobjevil v následujících dvaadvaceti kolech.

Od té doby pískal pouze sedm druholigových utkání, čtyřikrát se ocitl v roli videorozhodčího, dvakrát působil coby asistent VAR. „Počítáme s tím, že bude normálně nasazován,“ připustil Martin Wilczek.

Hlavní rozhodčí pro sezonu 2020/2021

Adámková Jana, Ardeleanu Petr, Berka Ondřej, Cieslar Ondřej, Cihlář Jan, Černý Dalibor, Denev Alex, Dorušák Petr, Dubravský Radek, Franěk Pavel, Ginzel Ondřej, Hanousek Karel, Hocek Petr, Houdek Jiří, Hrubeš Karel, Julínek Pavel, Klíma Tomáš, Královec Pavel, Lerch Ondřej, Machač Lukáš, Machálek Jan, Marek Emanuel, Matějček Milan, Musil Jiří, Nedvěd Vít, Orel Pavel, Pechanec Ondřej, Petřík Jan, Proske Zbyněk, Raplík Lukáš, Rejžek Pavel, Szikszay Ladislav, Ulrich Tomáš, Vojkovský Jakub, Zelinka Miroslav. 

Zvýrazněni jsou nováčci

 

Asistenti rozhodčích pro sezon 2020/2021

Antoníček Petr, Batík Tomáš, Blažej Petr, Bureš Jakub, Caletka Petr, Dobrovolný Zdeněk, Dohnálek Jan, Dresler Radim, Flimmel Milan, Hájek Kamil, Hock David, Horák Adam, Hrabovský Jakub, Hurych Jan, Klupák Petr, Kotalík Petr, Kotík Radek, Koval Zdeněk, Kříž Jiří, Kubr Jaroslav, Lakomý Lukáš, Leška Martin, Matoušek Lukáš, Melichar Vít, Mikeska Karel, Mojžíš Jakub, Mokrusch Tomáš, Moláček Jiří, Myška Michal, Nádvorník Ivo, Novák Michal, Paták Jan, Pečenka Jiří, Podaný Marek, Poživil Jaroslav, Ratajová Lucie, Slavíček Lukáš, Šimáček Jakub, Váňa Jan, Vaňkát Zdeněk, Vejtasa Simon, Vitner Miloš, Vlasjuk Pavel, Vlček Matěj, Vodrážka Dan, Volf Michal. 

Zvýrazněni jsou nováčci

 

Pohled Ondřeje Škvora

PSG v semifinále Ligy mistrů spláchlo Lipsko 3:0 a můžeme se bavit o tom, komu z francouzského týmu sluší označení Muž zápasu. Třeba Ángel di María za bilanci 1+2? Asi ano. Já ale nabízím ještě jinou hvězdu. Nizozemského sudího Björna Kuiperse. Sice skočil Neymarovi na skok, který nepřímo vedl k poslednímu gólu, ale jinak – bezchybný, precizní. Jistý. Osobnost každým svým verdiktem. Takový rozhodčí v Česku chybí. Já nesdílím všeobecný a pohodlný dojem, že zdejší sudí to buď neumí, nebo dělají schválně, ovšem silný hráč s vysokou a stálou formou mezi nimi bohužel není. Tahoun, k jehož výkonům se ostatní chtějí přiblížit.

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud