15. října 2020 • 13:20

Tvrdá jádra fanoušků chystají protest proti vládě, Slavia stojí stranou

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
34
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sport v České republice po nařízení vlády stojí včetně profesionálních soutěží. Tvrdá jádra kotlů fotbalových a hokejových klubů se proti tomu chystají veřejně vystoupit. Nedělní demonstraci na pražském Staroměstském náměstí svolala skupina Chuligáni z Bazalů, ale připojují se k ní další z celé země. Navzdory jejich pověsti má být shromáždění nenásilné.



„Chuligáni z Bazalů vyzývají všechny Čechy k účasti na protestu proti totalitním nařízením,“ vyvěsila na svůj Facebook jedna ze skupin aktivně se prezentující na vítkovickém stadionu. A přidali se i další z většiny ligových klubů, které mají základnu podobných fanoušků – Sparta, Brno, Plzeň, Liberec, Olomouc, Bohemians…

Fotbalové a hokejové kluby usilují, aby mohly hrát, nebo aspoň normálně trénovat a vynakládají značné prostředky, aby byly jednou z neprotestovanějších a nejbezpečnějších skupin v republice. Zatím však v rámci nouzového stavu dostalo zelenou pouze několik mezinárodních akcí.

„Absolutně nesouhlasíme s nesmyslnými nařízeními vlády, která jsou oznamována, jako na běžícím páse, bez jakýchkoliv podkladů a většina z nás ani nemá možnost se těmto opatřením přizpůsobit. Jedná se o obrovskou chybu vlády, která po půl roce, kdy se měla čas na tolik zmiňovanou „druhou vlnu” připravit, není schopna dnes prezentovat žádné vize do budoucna, jakýsi manuál, s čím můžeme podle křivky s počtem nakažení počítat a podobně,“ píše se v prohlášení na stránkách supporters.cz signované celkem 31 skupinami ať z už hooligans nebo ultras komunity.

Chybí ale podpis jakékoli frakce z fotbalové Slavie. Na sociálních sítích se v této souvislosti objevují narážky na fakt, že její šéf Jaroslav Tvrdík nedávno na Twitteru vehementně podpořil v sérii vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Sešívaní přitom mezi českými chuligánskými nebo ultras tábory patří mezi ty největší, v poslední době až dominantní.

Jaroslav Tvrdík na Twitteru vehementně obhajoval Romana Prymulu a jeho soubor opatřetní Jaroslav Tvrdík na Twitteru vehementně obhajoval Romana Prymulu a jeho soubor opatřetníFoto Twitter

Společné prohlášení tří desítek skupin ale neznamená spojení celých kotlů, jak je vídáme na stadionech. Okolo klubů je podobných frakcí většinou několik. Některé mají jen nízké desítky členů u jiných jdou počty klidně i k tisícům.

Žádné klubové symboly

Právě třeba Chuligáni z Bazalů, Letenští, plzeňští Škodováci nebo liberečtí Chaotix patří mezi ti nejvýraznější. I proto jde o neobvyklé spojení. Akce proběhne jako součást jiné demonstrace organizované Hnutím občanské nespokojenosti, organizátoři se však dušují, že je apolitická, byť datum pořádání (18. 10. ve 14 hodin) může odkazovat k ultrapravici.

„Akce bude naší jedinečnou příležitostí ukázat naši soudržnost, proto apelujeme na všechny účastníky, aby k akci přistupovali s vzájemným respektem. V neděli všichni v černém a bez klubových symbolů!“ vyzývá prohlášení k tomu, aby shromáždění proběhlo nenásilně.

Podle vyjádření Kláry Dolákové z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví pro Lidovky.cz může na shromáždění na základě výjimky dorazit maximálně 500 osob, všechny v rouškách a v nejvýše dvacetičlenných skupinách.

Podobná akce se chystá v sobotu i v Bratislavě, protože opatření dusí i sport na Slovensku. K českému protestu se přidávají i někteří další sportovci, třeba bývalý boxer Ondřej Pála.

„Chci aby se to změnilo, protože co si teď s náma dělaj, to už není možný. A dokud se nezvednem ve větším počtu, tak se to nehejbne. Vyjádřil jsem podporu klukům s hooligans.cz, i když jsem v životě nebyl na fotbale a nepodporuju fotbalové bitky. Ale jsem rád, že nějaká skupina lidí udělala tuhle iniciativu. Je potřeba říct, že si nenecháme takhle s*át na hlavu,“ prohlásil.

Sport Magazín Plus ke startu Ligy mistrů a Evropské ligy objednávejte na iKiosek.cz>>>

Titulní strana magazínu před základními skupinami Ligy mistrů a Evropské ligy Titulní strana magazínu před základními skupinami Ligy mistrů a Evropské ligyFoto Magazín

Vstoupit do diskuse
34

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud