Jan Vacek
21. ledna 2021 • 05:00

Sparta v Opavě: tristní výkon, nefunkční střed i vybočující Vitík

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
35
  • Sparta v Opavě vyhrála 3:0, její výkon ale zdařilý nebyl. Co utkání ukázalo?Sparta v Opavě vyhrála 3:0, její výkon ale zdařilý nebyl. Co utkání ukázalo?FOTO: Koláž iSport.cz

    Zápas tak trochu postavený na hlavu. Dohrávka 13. kola FORTUNA:LIGY sice přinesla jasný triumf Sparty 3:0 v Opavě, obraz hry byl ale úplně opačný. Slezané totiž favorizovaného soupeře předčili snad ve všech představitelných aspektech hry, jedinou výjimkou byla efektivita v koncovce. Ta nakonec Pražany navzdory velké herní bídě zachránila. Podívejte se, co všechno středeční utkání přineslo.

  • Výhru zastínila mizérie

    Triumf o tři góly na hřišti posledního týmu ligy, potvrzená role favorita. Kdo středeční dohrávku 13. kola mezi Opavou a Spartou neviděl, mohl by lehce propadnout deziluzi. Letenští totiž navzdory jasnému výsledku herně absolutně neobstáli. Chyběla jim konstruktivní rozehrávka, chyběla mezihra, chyběla síla v ofenzivě. Ze strany Pražanů to byla jedna velká bída. Naprosto vypovídajícím ukazatelem je skutečnost, že domácí byli ve všech vyjmenovaných činnostech lepší. „Ten výkon byl takový, že bychom s ním dlouhodobě nemohli být úspěšní,“ uvědomoval si útočník Lukáš Juliš.

    SESTŘIH: Opava - Sparta 0:3. Povinná výhra splněna, rozhodl v úvodu Juliš
    Video se připravuje ...

  • Vitík nejlepší na place

    Najít nejlepšího hráče Sparty v duelu s Opavou? Navzdory velké herní mizérii rudých poměrně jednoduchý úkol. Martin Vitík, čerstvě osmnáctiletý stoper, který si nasoukal do nohou teprve druhý ligový start. Stejně jako na Baníku ale obstál. Byl silný v soubojích, sbíral vysoké balony. Vyspělý a spolehlivý výkon. „Chodil do soubojů, vyhrával je, jeho hra vynikla. Když ale vidíte, že jedním z nejlepších hráčů je někdo takhle mladý, tak je něco špatně,“ upozornil trenér Pražanů Václav Kotal.

    Obránce Sparty Martin Vitík v hlavičkovém souboji s opavským Tomášem Čvančarou Obránce Sparty Martin Vitík v hlavičkovém souboji s opavským Tomášem ČvančarouFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Sympatická Opava

    Slezané dostali doma trojku. V situaci, kdy hrají prakticky o všechno, je to další nepříjemná rána. Za své představení proti velkému favoritovi si ale zaslouží absolutorium. Žlutomodré komando bylo trenérem Radoslavem Kováčem velmi dobře připraveno. Hrálo důrazně, napadalo, pracovalo. Prakticky dělalo zápas. Chybělo pouze jediné. Odměna v podobě vstřelených gólů. Stejně jako v mnoha předešlých případech Opava doplatila na ohromnou impotenci. „Je to velká škoda, protože tenhle zápas byl minimálně na remízu,“ věděl útočník Tomáš Čvančara.

    Skácel: Takhle jsme chtěli hrát, druhý gól byla smůla
    Video se připravuje ...

  • Karabec a Dočkal? Nefunkční

    Jak vyřešit dilema, zda dál sázet na Bořka Dočkala, nebo začít upřednostňovat talentovaného Adama Karabce? Václav Kotal to zkusil v Opavě vyřešit šalamounsky, na plac poslal oba dva. Jenže to nefungovalo. Kreativci Sparty se pořádně nedostali do hry, hosté navíc velmi často museli pracovat bez míče, což není silná stránka ani jednoho z obou zmíněných. Sparťanský střed pole tak zákonitě nefungoval, Michal Sáček v něm byl často na všechno úplně sám. „Plán byl takový, že Karabec bude s Dočkalem tvořit hru. V prvním poločase jsme ale byli pod tlakem, proto jsme ofenzivnějšího Karabce stáhli a nasadili defenzivnějšího Pavelku,“ vysvětlil Kotal střídání už v polovině utkání.

    Kotal: Jsem rád za efektivitu. Důrazný styl Opavy nám neseděl
    Video se připravuje ...

  • Juliš pálí dál

    Už mnohokrát v průběhu sezony se stalo, že Spartu vytáhl z problémů Lukáš Juliš. V Opavě to nebylo jiné. Kdo ví, co by se na place dělo, kdyby elitní kanonýr už ve druhé minutě neposlal svůj tým do vedení. Pro obrozeného střelce to byl už jedenáctý zářez v sezoně, v čele ligových střelců odskočil Abdallahovi Simovi ze Slavie na rozdíl čtyř branek. „David to dobře nastřelil, já jsem tam dal trochu intuitivně nohu. Ani nevím, čím jsem to dal. Kluci mi říkali, že patou, ale to si nemyslím. Spíš to šlo přes špičku. Hlavní je, že to tam propadlo a šli jsme brzy do vedení,“ popsal svou vítěznou trefu.

    Opava - Sparta: Juliš tečoval Karlssonovu ránu do sítě, 1:0 pro Letenské!
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
35

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud