Jan Vacek
24. ledna 2021 • 14:48

Spartu čeká s Boleslaví boj o reputaci. Svírá ji mizerná ofenziva

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři body? Ze dvou venkovních zápasů ucházející počin. Tím spíš, že Sparta v úvodu druhé poloviny sezony nevypadá herně vůbec dobře. Zklamala v Ostravě, o pár dní později v Opavě šla její výkonnost ještě o pořádný kus níž. V součtu obou duelů vyslala na branku soupeřů pouhé tři střely. Zoufalé číslo. V dnešní bitvě s Mladou Boleslaví (18.30) tak bude usilovat nejen o povinnou výhru, ale taky o vylepšení reputace. Zejména pokud jde o ofenzivu.



Když Sparta na konci listopadu nastoupila doma proti Českým Budějovicím, vyslala dohromady jedenáct střel na branku. Dynamu ale přesto po školáckých chybách v defenzivě podlehla 2:4. Po dvou „jarních“ střetech mají Letenští na kontě pouze tři rány mezi tyče. A čtyři body.

„Musíme si uvědomit, že s tímhle výkonem bychom proti kvalitnějším soupeřům těžko uspěli,“ kritizoval po šedivém představení v Opavě hlavní trenér Václav Kotal.

Jako mužstvo jako by v posledním období úplně převléklo kabáty. Zatímco na podzim Pražany držela povětšinou úderná ofenziva, teď se mohou opřít především o obrannou složku. Sparta udržela ve třech z posledních čtyř střetnutí čisté konto, směrem dopředu to ale povážlivě hapruje.

Bořek Dočkal a spol. sice po patnácti odehraných kolech byli v počtu nasázených gólů na druhém a v počtu střel na branku na čtvrtém místě, uplynulé dva výkony ale představují zdvižený prst.

Fotbalisté Sparty - zkušený kapitán Bořek Dočkal a mladý talent Adam Karabec
Fotbalisté Sparty - zkušený kapitán Bořek Dočkal a mladý talent Adam Karabec

Sparta totiž byla směrem dopředu slaboučká. A nejen to. Byla vysoce podprůměrná rovněž ve výstavbě hry, v kombinaci, v držení míče. Zkrátka v kompletní kontrole nad zápasem. Tu totiž ve středu na hřišti Opavy, celku z nejspodnějších pater ligové tabulky, vůbec neměla.

„Ten výkon byl takový, že bychom s ním dlouhodobě nemohli být úspěšní. Musíme hodně přidat. Pokud bychom dál hráli takhle, tak vyhrávat nemůžeme,“ nešetřil kritikou elitní střelec Lukáš Juliš.

Mizerné ofenzivní statistiky jsou jen logickým vyústěním výkonnostní bídy, která momentálně letenský soubor svírá. Sparta se není schopná v utkání usadit, vlastní hru zjednodušuje na pouhé nákopy do útočníků, kombinační přípravná fáze z jejího projevu do velké míry vymizela.

„To určitě není styl, na který bychom chtěli spoléhat. Základem je, abychom byli silnější a klidnější na balonu. Chceme si vytvářet víc šancí,“ burcoval pro klubový web záložník David Pavelka.

Středočeši se jeví být jako ideálním soupeřem, na němž by se mohl favorit nakopnout. Tradičně ambiciózní Boleslav v této sezoně mění boj o poháry za bitvu o holý život, po nástupu trenéra Karla Jarolíma ještě nevyhrála a na kontě má hubených deset bodů.

„Doufám, že si od začátku půjdeme za vítězstvím, že to bude znát. Hrajeme doma, takže chceme dominovat a mnohem víc se tlačit do šestnáctky,“ prohlásil obránce Dominik Plechatý.

Teď ještě přejít od slov k činům.

SESTŘIH: Opava - Sparta 0:3. Povinná výhra splněna, rozhodl v úvodu Juliš
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud