Kryštof Rossmann
25. ledna 2021 • 18:30

Místo hřiště oraniště! Jablonci ničí zima trávník. Hratelné, řekl sudí

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Divná ruka v Karviné, zvláštní penalty v Boleslavi. Na Letné mohla být desítka
Reprezentace na Strahově v kompletní sestavě. První trénink pod Haškem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačilo by už jen začít sázet. Oraniště připomínal trávník na Střelnici vinou sněhového oblevy už před nedělním duelem s Příbramí (2:1), teprve o den později se ale škody ukázaly v celém rozsahu. Výsledek? Něco podobného jen tak nevídáte ani v okresním přeboru, na polovině hrací plochy zbyla jen hlína a vystouplé drny, které hráčům odlétávaly od kopaček. Z rovného pažitu je umělecká plastika a už 6. února přijede Slovácko….



Dalo se to čekat, žádné překvapení. Ligové trávníky dostávají při zimních bitvách zabrat mnohonásobně víc než obvykle a obzvlášť pak ty na severu republiky. Jeden den hustě sněží, druhý se teploty dostanou nad nulu a ze závějí máte bažinu.

Přesně tak vzniklo oraniště na Střelnici: ještě ráno před nedělní bitvou s Příbramí bylo sucho, tři hodiny před výkopem ale začaly padat vločky a během následujících hodin se intenzita vánice už jen zvyšovala. Je jasné, že se trávníkáři a celý technický štáb může klidně stavět na hlavu, ale pohromu neodvrátí. Během tak krátké doby by plochu nedal dohromady ani Houdini.

Samotný zápas stál někde na hranici regulérnosti. Hráči místy připomínali bruslaře, herní situace zase výjevy ze sranda mače v extrémních podmínkách. Centry létaly mimo, odrazy balonu nešly předpovídat a to nemluvě o risku (nejen) svalových zranění. „Před utkáním byl terén sice těžký, ale regulérní. Nebyl důvod uznat hřiště za nezpůsobilé,“ nastínil svůj pohled rozhodčí Miroslav Zelinka, který dal duelu zelenou. „Povětrnostní podmínky se zhoršily v průběhu utkání, ale i tak z mého pohledu stále hratelné,“ vysvětloval sudí dál. Důsledky klání na sněžném bojišti se naplno ukázaly druhý den.

Takhle dopadlo jablonecké hřiště po zápase s Příbramí
Takhle dopadlo jablonecké hřiště po zápase s Příbramí

Podmáčený trávník totiž dostal další vady na kráse, připomíná spíš oraniště pro lány řepky. „Našim největší nepřítelem je teď aktuálně počasí. V neděli přišel velký spád sněhu náhle, což se na stavu hřiště podepsalo. Sněžit má také tento týden,“ komentoval tiskový mluvčí Jablonce Martin Bergman. Vzhledem k současným podmínkám mají techničtí pracovníci jen minimální možnosti jak hřiště zkulturnit, většina jejich zásahů se navíc musí odvíjet podle počasí. „Musíme čekat, jak se vyvine, abychom dali hrací plochu nějakým způsobem do pořádku.“

Severočeši prozatím neuvažují o hledání náhradního hřiště, věří, že budou mít příležitost odehrát nadcházející duely na domácí půdě. „O alternativní hrací ploše zatím neuvažujeme a na odkládání zápasů nejsou volné termíny," potvrdil Bergman. Shánět vyhovující náhradu, která by splňovala regule nejvyšší soutěže, rozhodně není jednoduchá záležitost, horší časy ovšem teprve přijdou.

Program pokračuje v rychlém sledu a stav hřiště se bude časem jen zhoršovat. Už teď Severočeši na své ploše netrénují, aby byla alespoň pro zápasy v provozuschopném stavu. „Je mi trávníkářů líto, jsou zoufalí a náklady na údržbu se samozřejmě hodně zvýší. V tomto počasí nemusí být plocha zrovna v top formě,“ uvědomoval si hned po utkání 16. kola trenér Petr Rada.

Zkušený kouč byl rád, že jeho mužstvo urputný boj zvládlo vítězstvím 2:1, ale vyrovnávat se s následky severočeských podmínek bude muset i dál. „Skličující je pro nás už jen to, že musíme trénovat na umělce. Bolí z ní nohy. Ale je dobře, že hrajeme. Nefungují divadla, kina a neexistuje jiná zábava, lidé se alespoň mohou dívat v televizi. Ze všeho už musí mít zamotanou hlavu,“ uzavřel šéf jablonecké lavičky.

Nezbývá než čekat, v jakém stavu bude pažit na Střelnici během dalších ligových bitev. Ale zimy na severu bývají dlouhé…

Takhle dopadlo jablonecké hřiště po zápase s Příbramí
Takhle dopadlo jablonecké hřiště po zápase s Příbramí

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud