26. ledna 2021 • 17:14

Hniličku neodvolám, řekl Babiš. Sparta a Slavia se ohradily proti FAČR

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
15
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako poslanec skončil, ve funkci Národní sportovní agentury ale Milan Hnilička zůstane. Premiér Andrej Babiš nebude požadovat jeho odchod z čela sportovní agentury kvůli účasti na oslavě v teplickém hotelu. Už dříve mu vyjádřili představitelé českého sportu včetně Fotbalové asociace ČR Martina Malíka. Proti tomu se dnes ohradily Sparta se Slavií, které vydaly společné prohlášení, v němž zkritizovaly Hniličkovo počínání  „Nevyjadřuje názor fotbalového hnutí na celou kauzu,“ vzkazují pražská „S“. A podle bleskového průzkumu agentury SANEP by si Hniličkův odchod z funkce šéfa NSA přály téměř dvě třetiny respondentů.



Na Hniličkovu stranu se už včera postavili všichni vrcholní představitelé českého sportu. Pod prohlášení zprostředkované Českou unií sportu se podepsali nejen její předseda Miroslav Jansta, ale také šéfové velkých sportovních svazů a legendy jako Jaromír Jágr nebo Barbora Špotáková. Hnilička během včerejška rezignoval na post poslance.

To nejdůležitější prohlášení přišlo od premiéra Andreje Babiše, který se Hniličky zastal. „Udělal chybu, které velmi lituje. Omluvil se. Rezignoval na post poslance. Máme ale osm měsíců do voleb, tak si nemyslím, že by bylo správné ho odvolávat,“ řekl Deníku.

Také Jansta vysvětlil, proč nevolá po Hniličkově rezignaci. „Jakákoliv nestabilita instituce včetně změny vedení zbrzdí její chod, přeruší procesy, nejen dotační, změní priority, znejistí zaměstnance. Ano, mohla by ohrozit dotace do sportu, což je pro nás klíčové. Nemůžeme si dovolit situaci destabilizovat. Přitom historicky poprvé za deset let jsou připraveny peníze do klubů a svazů nejpozději v březnu,“ uvedl pro ČTK.

Hniličkův odchod z funkce šéfa NSA by si podle bleskového průzkumu agentury SANEP přály téměř dvě třetiny respondentů. Na otázku, zda by měl odejít odpovědělo 72,3 % ano, nebo spíše ano, 19,4 % ne, nebo spíše ne a 8,3 % na to nemá názor. Průzkumu se zúčastnilo 1 326 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let.

Měl by poslanec za hnutí ANO Milan Hnilička podle Vašeho názoru rezignovat na post šéfa Národní sportovní agentury? Měl by poslanec za hnutí ANO Milan Hnilička podle Vašeho názoru rezignovat na post šéfa Národní sportovní agentury?Foto SANEP

Všichni odsoudili účast bývalého hokejového brankáře na večírku v Teplicích, kam dorazil také další bývalý hokejista Jiří Šlégr, zároveň však ocenili jeho práci v Národní sportovní agentuře, kde by podle nich měli pokračovat. Prohlášení podepsal i šéf FAČR Martin Malík.

A právě to se Spartě se Slavií nelíbí.

„SK Slavia Praha a AC Sparta Praha se distancují od účasti předsedy FAČR na Společném prohlášení představitelů českého sportovního prostředí k situaci kolem předsedy NSA Milana Hniličky a odmítají, že by toto stanovisko vyjadřovalo názor fotbalového hnutí na celou kauzu,“ píší kluby v prohlášení, které společně vydaly během úterý.

„Považujeme za nevhodné tímto aktivním způsobem zlehčovat jednání Hniličky v situaci, kdy významná část členů FAČR stejně jako ostatních sportovních svazů nemůže z důvodu dodržování hygienických a protiepidemiologických opatření provozovat sportovní činnost vůbec, profesionální sport pak s významnými omezeními, za vysokých dodatečných nákladů a bez přítomnosti fanoušků,“ vzkazují ještě pražská „S“.

Už tento měsíc společně dva významné kluby vystoupily také proti tomu, aby výsledky zpochybňovaného výzkumu míry popularity sportu zpracované Národní sportovní agenturou, ovlivňovaly rozdělování dotačních peněz.

Odsuzující reakce na Hniličkovo chování přišla také z fotbalových Teplic. „Toto chování se nám nelíbí, protože je to jednoznačným porušením všeho, co musí v této zemi obyčejní lidé každý den dodržovat. Z těchto důvodů samozřejmě nemůže mít Milan Hnilička naši důvěru v čele Národní sportovní agentury, proto považuji za nedostatečnou pouhou rezignaci na mandát poslance,“ uvedl na webu FK Teplice předseda představenstva Pavel Šedlbauer.

Domníváte se, že jsou dary na charitu adekvátní reakcí na porušení vládních opatření, jako např. v případě poslance Milana Hniličky? Domníváte se, že jsou dary na charitu adekvátní reakcí na porušení vládních opatření, jako např. v případě poslance Milana Hniličky?Foto SANEP

Vstoupit do diskuse
15

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud