Radek Špryňar
27. června 2021 • 20:22

Hrdina Holeš vzešel z vísky bez hřiště, jeho bratr psal omluvu po gólu

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tahle sezona patří jemu. Je na vrcholu kariéry. Tomáš Holeš v osmifinále EURO potvrdil, jak mimořádné období prožívá. Proti Nizozemsku nejdřív vstřelil první gól a pak druhý parádně připravil pro Patrika Schicka. Kdo je hrdina nedělního zápasu z Budapešti?  Nikdy neměl talentu na rozdávání, na vršek hory vylezl díky cílevědomosti, poctivosti a skromnosti. Přidanou hodnotou je jeho adaptace na rozličné herní pozice, což prokazuje ve Slavii.



S fotbalem začínal v Jimramově, čtyři kilometry od malé vísky Borovnice, kde osmadvacetiletý borec vyrůstal a kde jako na potvoru nebylo fotbalové hřiště. Pak se přesunul do Poličky, a odtud v patnácti do Hradce Králové. 

„Vždycky byl poctivý a skromný. Tyto vlastnosti jsou v něm dodnes. Úspěchy mu nestouply do hlavy. Psali jsme si po Arsenalu. Hrozně jsem mu gratuloval a on nám zase popřál, ať postavíme stadion. To je přesně on,“ připomíná Richard Jukl, generální ředitel východočeského klubu, další Holešovu památnou trefu z této sezony, kterou srovnával první čtvrtfinále na Arsenalu 1:1. Po ní si získala pozornost i omluva jeho bratra Jiřího, který řval v hradeckém paneláku po trefě svého sourozence.

Co dál zdobí Holeše? „Z vlastností bych ještě doplnil cílevědomost a ctižádostivost,“ upozorňuje Bohuslav Pilný, který Holeše čtyři roky trénoval. „On nikdy neřešil věci okolo. Soustředil se vždy jen a jen na sebe. K fotbalu měl správný přístup,“ dodává.

Bratr slávistického hrdiny Tomáše Holeše Jiří s omluvou, která obletěla internet.
Bratr slávistického hrdiny Tomáše Holeše Jiří s omluvou, která obletěla internet.

Od rodiny dostal skvělé základy

V Hradci prošel Holeš zásadní změnou. Kvůli zranění na půl roku vypadl ze hry, během pauzy začal na sobě ještě víc makat, pustil se do spolupráce s kondičním trenérem Josefem Petruškou: tohle spojení trvá dodnes. Zesílil, nabral svaly, vrátil se jiný hráč. Teenagera nahradil chlap, z kterého šel respekt.

„Začínal u mě v Hradci jako dorostenec, jsem moc rád, že se mu utkání takhle povedlo,„ chválil ho po posledním utkání ve studiu iSport také trenér Václav Kotal. “Už v mládeži měl vlastnost, že všechny situace dohrával až do konce. To je ve středu hřiště výhoda, chodí do všeho na sto procent.„ 

Kariéra začínala nabírat obrátky. Sice trochu později než u nejlepšího kamaráda gólmana Tomáše Koubka, to ale vůbec nevadí. Holeš je na vrcholu.

Ve Slavii musel na šanci dlouho čekat. Nicméně ve chvíli, kdy to vypadalo, že z luxusního angažmá nic pořádného nevypadne, ušil mu Trpišovský roli na míru. Z kraje obrany se přesunul na pozici defenzivního štítu. „Abych řekl pravdu, nikdy by mě nenapadlo, že by tam mohl hrát. Jenže on je strašně vnímavý, dovede vyhodnotit situaci a adaptovat se. Ve Slavii mu ani nic jiného nezbývalo,“ myslí si Pilný.

Ve Slavii si už zahrál pět různých rolí. Všechny umí. Jako herec z Národního divadla. Začínal na pravém a levém kraji defenzivy, prubnul si pravou zálohu, zalíbení našel ve středu pole a proti Arsenalu uchvátil oscarovým představením na stoperu. „Klidně by mohl chytat,“ říká Pilný, a z rukávu tahá historku, jak se Holeš po trénincích v Hradci automaticky přesouval do brány.

Současný reprezentant vzešel ze skromných poměrů, rodiče neměli na rozdávání, vždy však byl vytrvale podporován. „Je to skromná rodina. Táta byl také fotbalista. Tomášovi hrozně fandí. Dostal skvělé základy,“ vypráví Jukl.

„Jednou jsem se ho ptal, kde rodina na tribuně sedí, protože jsem věděl, že od nich má neskutečnou podporu. Ukázal mi partu lidí a řekl: to jsou ti s klobouky na hlavách. Od té doby jsme jim říkali kloboučníci,“ směje se Pilný, bývalý řízný obránce a vítěz ligy s Libercem ze sezony 2001/02.

Když v červenci 2017 z Hradce odcházel do Jablonce, kladl mu na srdce, ať je sebevědomý. Jedině tak se prosadí. Povedlo se. „Povahové rysy má jasně dané. O to víc je obdivuhodné, že to dotáhl do nejlepšího českého klubu a do reprezentace,“ obdivně praví Jukl.

A jak se ukazuje, ještě to nemusí být konec!

Kdo je Tomáš Holeš

Datum a místo narození: 31. března 1993, Nové Město na Moravě

Výška a váha: 180 centimetrů, 73 kilogramů

Post: záložník/obránce

Klub: Slavia Praha (od července 2019)

Předchozí působiště: Hradec Králové (2012-2017); Jablonec (2017-2019)

Počet reprezentačních startů/gólů: 12 zápasů, dva góly

VIDEO | Podívejte se na Holešův gól za Slavii v jarním derby proti Spartě

Slavia - Sparta: Holeš nádherným obstřelem poslal sešívané do vedení!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud