12. prosince 2021 • 14:50

Milion pro Berbra za titul? Tvrdík to odmítá, pro Nezmara je věc uzavřená

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
165
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vazby mezi fotbalovou Slavií a Romanem Berbrem byly nejspíš silnější, než se dosud veřejně vědělo. Vyplývá to z části policejního spisu, který publikoval web efotbal.cz. Z korupce a defraudace obviněný bafuňář měl být v aktivním kontaktu s bývalým sportovním ředitelem Janem Nezmarem, setkávat se měl i s bossem Jaroslavem Tvrdíkem. Ve hře pak mohl být podle policie milionový „bonus“ pro Náčelníka za titul v roce 2019. Ve spisu se objevuje i Nezmarova ostrá kritika Jaroslava Tvrdíka: „Je to idiot, který ničí Slavii,“ řekl dalšímu obviněnému Romanu Rogozovi. A komu Berbr Nezmara doporučoval po odchodu ze Slavie? A kdo další bývalému sportovnímu řediteli Slavie ležel v žaludku?



Před rokem Jan Nezmar v rozhovoru pro Seznam Zprávy poprvé připustil, že během své funkcionářské kariéry jel občas na oranžovou. A tudíž že se nechce ucházet před volbami o žádnou pozici v českém fotbale. Podle policejních spisů, které zveřejnil web efotbal.cz, to však vypadá, že mohl jezdit ne na oranžovou, ale na červenou.

Sportovní ředitel Slavie totiž nejspíš byl během svého angažmá v Edenu (2017-2020) v čilém nestandardním kontaktu nejen s  Romanem Berbrem , ale i dalším obviněným v korupční fotbalové kauze Romanem Rogozem.

Podle zveřejněných spisů v tomto ohledu policie dokonce pracovala s informací, že za zisk titulu v roce 2019 měl klub z Vršovic tehdejšímu místopředsedovi FAČR vyplatit něco jako hodně nestandardní "bonus".

„Předchozí den 19. května 2019 vyhrál tým SK Slavia Praha titul v první lize. Policejní orgán disponoval s poznatkem, že za výhru v lize má mít Roman (Berbr) od funkcionářů SK Slavia Praha slíbený milionový úplatek,“ zveřejnil efotbal.cz citaci ze spisu s tím, že podle vyšetřovatele se den po zisku titulu trojice Tvrdík , Nezmar, Berbr osobně sešla.

To, že mohlo jít o odměnu za „podporu“ ze strany rozhodčích jsou už jen spekulace, kterým však nahrávají další okolnosti celého případu. Ten totiž ukázal totální podřízenost tehdejší komise rozhodčích i jednotlivých sudích právě Romanu Berbrovi. Ze zveřejněné části spisu nicméně jakkoliv nevyplývá, nakolik se policie touto linkou dál zabývala a jestli k něčemu konkrétnímu dospěla.

„K tomuto se mohu pouze vyjádřit tak, že zopakuji, že prostředí v českém fotbale bylo všeobecně nezdravé, a proto jsem se rozhodl z něho odejít. Mohu zcela zodpovědně prohlásit, že jsem se při svém působení ve fotbale nedopustil skutků, které by byly v rozporu se zákony ČR,“ napsal Sportu Jan Nezmar.

„Nemohu a nechci se ani vyjadřovat ke článku na portále efotbalu, neboť nevím, z jakých materiálů autor čerpá, žádný spis jsem neviděl ani neobdržel a PČR mne v žádné takové věci nekontaktovala. Z českého fotbalu jsem odešel téměř před dvěma roky a z mého pohledu je celá věc uzavřená. Věnuji se novým projektům v oblasti sportu,“ dodal.

Tvrdík: Neusilovali jsme o ovlivnění sudích

Jaroslav Tvrdík odmítl, že by Slavia kohokoli uplácela. Podle něj se klub z Edenu snažil naopak o změnu poměrů v českém fotbale.

„V letech 2015-2017 jsme se aktivně snažili o změnu poměrů v českém fotbale a nabídli jsme oponentní alternativu jeho rozvoje. Od prosince 2017, když jsme s naším názorem zůstali na VH v profesionálním fotbalu téměř osamoceni, jsme akceptovali legitimitu volby vedení FAČR a udržovali s ním nezbytné profesní kontakty ve služebních věcech. O tom jsme také transparentně a veřejné informovali,“ napsal Sportu Jaroslav Tvrdík.

„Nikdy jsme se nedopustili nezákonného jednání, neusilovali o ovlivnění rozhodčích v rozporu s pravidly fair-play a nikomu jsme neposkytli jakékoliv finanční plnění v této souvislosti. Od května 2019 (před 2 roky a 7 měsíci) nás policie jakkoliv nekontaktovala a předpokládám, že sama zmíněný poznatek vyhodnotila jako nerelevantní a nepravdivý,“ prohlašuje předseda představenstva Slavie.

Baník - Slavia: Poslední vteřiny zápasu a sešívaní slaví 19. titul!
Video se připravuje ...

Toto tvrzení je jedna věc, na druhou stranu Tvrdíkova změna dikce ve vztahu k Berbrovi byla tehdy jasně patrná. A urovnáním vztahů se tehdy v rozhovoru pro deník Sport pochlubil i samotný plzeňský bafuňář. Navíc zveřejněná komunikace mezi Berbrem a tehdejším druhým mužem Slavie Janem Nezmarem vypadá prapodivně. A týká se třeba i zápasů sešívaných v předkolech Ligy mistrů v Kluži v srpnu 2019.

„Čau, hele musíte se zítra na hřišti dostat k Cakirovi (turecký sudí – pozn. red.), jo. Budeš ho pozdravovat, nebo někdo, jo, přesně od Dáši, a musíte mu říct, že je váš anděl strážný, jako Slavie,“ toto Berbr doporučoval Nezmarovi před utkáním. „Dobře, dobrý,“ děkuje pak slávistický funkcionář. Zápas nakonec Slavia 1:0 vyhrála, když Ondřej Kolář chytl pokutový kop.

Před odvetou pak podle spisů Berbr přímo kontaktoval svou manželku Dagmar Damkovou , členku komise rozhodčích UEFA. „Se tam za nima zastavíš, on tam na nás bude čekat Nezmar. Kdo je tam delegát,“ ptá se jí Berbr. „Polák, ale toho znám taky, ten je takovej normální, ten je dobrej,“ odpovídá mu. „Ho proklepneme,“ končí hovor Berbr a Damková dodává: „To jo. Klasika.“

Slavia pak zápas vyhrála opět 1:0 a postoupila do základní skupiny Ligy mistrů.

Tvrdík idiot a Berbrova přímluva za Nezmara u Šádka

V jiné části policejního spisu pak Nezmar v červenci 2019 ostře kritizuje svého šéfa. „Nezmar nadává na Jaroslava Tvrdíka, že to je idiot, který ničí celou Slavii a dostává ji do problémů svým chováním, jednáním a psaním na Twitter. Vyzrazováním interních informací z klubu svým dětem, které je pak zveřejňují,“ píše se v části dokumentu, který zveřejnil web efotbal.cz.

Tehdejší sportovní ředitel Slavie také nevybíravě mluví o některých zahraničních posilách klubu. „Dále hovoří o hráčích Delim a Ngadeuovi, že to jsou černí zmr.i. Protože Deli ze Slavie v létě potají utekl a Ngadeu se chystá udělat to samé. Jan Nezmar nadává i na hráče Hušbauera , Zmrhala a spol., že to jsou zm.di, kteří rozkládají kabinu.“

Zajímavější je ale možná jiná poznámka z doby, kdy se slávistická cesta Jana Nezmara dostala do finále. Berbr v den, kdy Nezmar v klubu skončil (31. sprna 2020), volá plzeňskému bossovi Adolfu Šádkovi a přemlouvá ho, ať si ho vezme do klubu.

„Já bejt tebou, tak se ho nevzdávám,“ radí Berbr. „Teď bych ho vynechal, ale mezi zápasama reprezentačníma bych mu cinkl a sjednal si s ním kafe.“ Šádek neodporuje: „Oukej, udělám.“ Obviněný místopředseda FAČR pak pokračoval ve vysvětlování: „Hele, Liberec to není - já mu říkám. Hele, Áda by tě určitě vzal. A máš to rád, z fotbalu nechceš odejít. Slavie už není, do Sparty nemůžeš, Liberec nechceš, ty vole, tak jako, je to o určitej jako pravomoci.“

Nezmar se nicméně nikdy do Plzně nedostal, místo toho odešel pracovat do Polska, poté ho zaměstnala poradenská společnost Deloitte.

Šádek zařizoval, aby Berbra pustili za sudími

Ze zveřejněných policejních spisů pak také vyplývá, že Roman Berbr byl v kontaktu s plzeňským ředitelem Adolfem Šádkem i kvůli rozhodčím. Minimálně tedy 27. července 2019 před zápasem s Karvinou (3:2).

Tehdy se „Náčelník“ rozhodl zřejmě na Šádkův podnět vydat za sudím Ondřejem Ginzelem před zápasem přímo do kabiny rozhodčích. Narazil však na nečekaný problém.

„Ty chceš, abych tam zašel - a mě tam nechtěj pustit, že nemám žádnou kartu, vole," stěžuje si Berbr. Šádek odpovídá: „To si děláš prdel. A pustili tě tam?“ „No fakt, vole, nepustili,“ říká Berbr, načež mu Šádek odpovídá, že to jde zařídit.

Se současným členem výkonného výboru FAČR a místopředsedou LFA pak měl údajně Berbr řešit například i to, jak to „hygienicky“ udělat, aby covidová sezona 2019/2020 předčasně skončila a nehrála se baráž. A naopak aby následující sezonu hrálo 18 týmů. To se nakonec také stalo poté, co propukla nákaza v týmu Karviné.

Výňatky ze spisu

Nezmar a smlouva s Tvrdíkem

Jan Nezmar 2. července 2020 při hovoru s Romanem Rogozem hodnotí jednání s Jaroslavem Tvrdíkem o nové smlouvě. „V úterý (30. června 2020) jsem seděl s tím mým Tondou (Tvrdík) – a bylo to totálně o ho.ně. Spíš jakoby do negativa. Mimo jiný jsem mu řek, že mu neprodloužím smlouvu nebo nepodepíšu novou, dokud nesrovná svoje závazky… Buď mi tady dávejte výplatu a budu tady, i když jsem s tím nespokojenej, anebo mě vyhoďte.“

Nezmar ze Slavie nadobro odešel k 31. srpnu 2020. Poté působil v polském klubu Podbeskidzie Bielsko-Biala a následně u poradenské společnosti Deloitte.

Jeho nástupce Jiří Bílek podle odposlechů předtím z pozice manažera slávistického béčka také často volal Rogozovi. Aby mu pomohl s rozhodčími v ČFL.

Berbr, Nezmar a Šádek

Jan Nezmar opustil Slavii k poslednímu srpnu 2020. Právě v tento den volal Roman Berbr plzeňskému bossovi Adolfu Šádkovi a Nezmara mu doporučuje.

Berbr: „Hele, byl jsem hodinu s Honzou Nezmarem.“

Šádek: „Ano.“

Berbr: „Já bejt tebou, tak se ho nevzdávám.“

Šádek: „Jo, jsi s ním seděl, jo?“

Berbr: „Hmm, teď bych ho nechal. A mezi těma zápasama reprezentačníma bych mu cinkl a sjednal bych si s ním kafe.“

Šádek: „Oukej, udělám.“

Berbr: „Hele, Liberec to není – já mu říkám. Hele, Áda by tě určitě vzal. A máš to rád, z fotbalu nechceš odejít. Slavie už není, do Sparty nemůžeš, Liberec nechceš, ty vole, tak jako, je to o určitej jako pravomoci.“

Šádek: „Vím, vím, vím, vím.“

Berbr: „On říká prostě: já nechci důchodcovskej tým, já ho chci přestavět a konkurovat těm .ůrákům.“

Šádek: „Jojo.“

Berbr, Šádek a rozhodčí

Adolf Šádek chtěl podle odposlechů z 27. července 2019 po Romanu Berborvi, aby před utkáním Plzeň–Karviná šel do kabiny rozhodčích. Pískal Ondřej Ginzel. Všemocný Berbr však narazil na důslednou pořadatelskou službu.

Šádek: „Inšaláh. Seš tady?“

Berbr: „Ty chceš, abych tam zašel – a mě tam nechtěj pustit, že nemám žádnou kartu, vole.“

Šádek: „To si děláš prdel. A pustili tě tam?“

Berbr: „No fakt, vole, nepustili.“

Šádek: „Počkej, jdu tam.“

Z V R P Skóre B
1. Slavia 30 23 4 3 71:19 73
2. Plzeň 30 22 6 2 53:19 72
3. Sparta 30 20 6 4 65:32 66
4. Slovácko 30 18 5 7 50:30 59
5. Ostrava 30 14 9 7 54:39 51
6. Hr. Králové 30 9 13 8 38:40 40
7. Ml. Boleslav 30 11 5 14 45:48 38
8. Liberec 30 10 7 13 29:38 37
9. Olomouc 30 9 10 11 39:37 37
10. Č. Budějovice 30 9 9 12 40:46 36
11. Zlín 30 8 6 16 36:53 30
12. Teplice 30 8 3 19 29:49 27
13. Jablonec 30 4 14 12 22:45 26
14. Bohemians 30 6 8 16 34:56 26
15. Pardubice 30 5 9 16 35:67 24
16. Karviná 30 3 8 19 30:52 17
  • Skupina o titul
  • Skupina o Evropu
  • Skupina o záchranu

Vstoupit do diskuse
165

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud