Michal Kvasnica
4. ledna 2022 • 15:50

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice Baníku, by vystačily na výkup Davida Lischky ze Sparty. Jako by byli noví křídelníci v Ostravě v posledních letech zakletí. Lajdácky vyhozených milionů majitele Václava Brabce bylo víc než dost, proto se Slezané nyní kryjí hostováními s opcí. Povede se Šimon Falta?



Dřív tvrdé přestupy, dnes raději hostování s opcí. Alois Grussmann, poučen předchozími ekonomickými propadáky, pod kterými jsou podepsáni zejména Michal Bělák s Markem Jankulovským, už volí raději bezpečnější variantu.

A to nejen v případech neprověřených cizinců, mezi které lze zařadit Bělorusa Arťoma Koncevého, ale i jmen se zajímavým životopisem.

Šimon Falta: stáž v Bröndby Kodaň, přes dvě stovky zápasů v českých profesionálních soutěžích, dva reprezentační starty, fantastický výkon proti Seville, zkušenosti z evropských pohárů, angažmá ve špičkovém českém klubu, balíček atraktivních dovedností...

„Slibujeme si od něj sílu na míči, kvalitu ve finální třetině hřiště. Jak na levém beku, tak na křídle i ve středu pole. Doma a venku s ním lze pracovat odlišně. Umí podržet míč a být kreativní, ale i přímočařejší,“ pochvaluje si dosud nejzvučnější posilu trenér Ondřej Smetana.

„Je to už zkušený hráč v dobrém fotbalovém věku. Bereme to jako zkvalitnění kádru,“ souhlasí sportovní ředitel Grussmann.

Faltova kariéra

Celkem v lize: 173 zápasů/16 gólů+18 asistencí (za Plzeň a Olomouc)
V této ligové sezoně: 6 zápasů/0 gólů+0 asistencí
V reprezentaci: 2 zápasy/0 gólů (proti Kataru a Islandu)
Hodnota podle Transfermarktu: 12 milionů korun

A přece o rodáku z východočeské obce Dolní Dobrouč není přesvědčený natolik, aby ho okamžitě udělal kmenovým hráčem FCB. Falta stále patří Plzni, kam zamířil z Olomouce teprve před rokem.

Letní budoucnost je nejistá. Přitom sám říká: „První dojmy na Bazalech jsou super, adaptace i díky Jardovi Svozilovi bude rychlá. S ambicemi Baníku se ztotožňuji, mým cílem je tady zůstat i dál.“

Proč tedy jen hostování? Předpokládejme, že Slezané se již poučili z chyb a nechovají se bohorovně. Jinak řečeno: na rozdíl od Potočného či Lalkoviče si zjistili i mimofotbalové věci, které z dat nevyčtou. Do hlav čísla nevidí. Rozklíčovat hráčův charakter z rozhovorů a aktivit na sociálních sítích je spíš úsměvný pokus než věrohodný údaj.

Právě mentalita je přitom to jediné, co brzdí Faltovu kariéru. Jakožto bývalý „poloatlet“ uběhne stovku za jedenáct sekund, tradičně patří všude k nejlepším i při kondičních testech. Dynamika, technika, inteligence – tam levonohý univerzál fakt problém nemá.

Vzpomeňte na úchvatnou sezonu 2017/18, kdy Jílkovi hoši ozářili Česko a za odměnu si zahráli proti Tomáši Vaclíkovi.

Přesto Faltu na západě Čech už nechtěli, byť ho půl roku před koncem smlouvy v Sigmě za pár milionů vykupovali.

O lecčems svědčí i to, že o něj nebyl zájem ani na Andrově stadionu, Hanáci raději dali přednost o tři roky staršímu Janu Navrátilovi. Vysněné zahraničí? Taky už asi neklapne.

Problém je ve Faltově básnické duši. Není flink, ale flegmatický umělec. Když má den, nechytíte ho. Tipovali byste ho na Premier League. Hlavně na tréninku.

Jenže jsou zápasy, ve kterých se čeká, že na sebe vezme zodpovědnost. Zavelí, přidá nadstavbu, strhne ostatní, rozhodne duel. Třeba jako Adam Vlkanova v Hradci Králové nebo mladoboleslavský Ewerton.

Ale ono nic...

Navíc přibývá duelů, kdy tak moc spoléhá na svou lokomoční rychlost, že podcení tu reakční. A je pozdě. Průšvih. S pozdním přepínáním, nedorazy a slabou agresivitou měl Falta problém již u ex-olomouckého kouče Radoslava Látala a naposledy u Michala Bílka v Doosan Areně.

Však taky plzeňské angažmá de facto skončilo již v srpnu v Sofii, kde osmadvacetiletý otec dvou synů ve 119. minutě zaspal při obranné standardce a Viktoria se pakovala z pohárové Evropy.

Pak už Falta jen paběrkoval a boss Adolf Šádek měl jasno: tohle není vítězný typ do nepohody.

„Nedostával jsem prostor, jaký bych si představoval a jaký by byl pro můj růst adekvátní. Zájem pana Smetany, který se mě na možnost příchodu ptal hned po listopadovém vzájemném zápase, mě potěšil,“ líčí Falta, jenž by nerad zaskakoval na beku.

„Pořád se považuji za útočně laděného hráče, raději bych hrál někde na vyšších pozicích,“ dodává upřímně chlapík, který po nedávném prodeji bytu v olomouckém Slavoníně ze všeho nejdřív musí vyřešit nové zázemí pro čtyřčlennou rodinu.

Na hřišti však bude muset přidat, náročný fanoušek ve Vítkovicích laxní leklé ryby nestrpí.

Další křídla v Baníku:

Yira Sor (21)

David Buchta (22)

Carlos De Azevedo (30)

Arťom Koncevoj (22)

Petr Jaroň (20)

Lukáš Cienciala (20)

Roman Potočný (30)

Denis Granečný (23)

FC Baník Ostrava Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud