29. dubna 2022 • 07:57

Talent Kukučka (18) jde z Baníku do Sparty. Mizí další ze silného ročníku

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po čtvrt roce se rýsuje další odchod za pakatel na trase Bazaly – Praha. A také tentokrát jde o odchovance Baníku ze silného ročníku 2004. Podle informací Sportu míří osmnáctiletý stoper Ondřej Kukučka z Ostravy do Sparty. Za dva měsíce mu končí smlouva, takže jde jen o to, jestli FCB podobně jako u předchůdce Daniela Šmigy, jenž v únoru přestoupil do Slavie, přijme alespoň drobnou finanční kompenzaci ze strany nového zaměstnavatele z Letné. Či zda převládne ješitnost.



Kouč Luboš Kozel ho do áčka po dohodě s Radkem Slončíkem vytáhl už na podzim 2020, v šestnácti letech. A když z Baníku odešel Oleksandr Azackij, udělal z mladšího dorostence Ondřeje Kukučky právoplatného člena kádru a regulérního stopera číslo čtyři. V únoru 2021 měl odehrát třetí kolo MOL Cupu s Třincem, ale na to už nedošlo.

Kukučka, jeden z nejtalentovanějších českých obránců-teenagerů, si na tréninku poškodil vazy v koleni a soutěžní premiéra za ostravský A-tým se odložila. A konat se nebude ani po více než roční rekonvalescenci. Ne proto, že se zdravotní komplikace protáhly dalším problémem s ploténkou, zotavovací kúrou a návštěvami profesora Pavla Koláře, ale z důvodu konce v klubu.

Redakce dala možnost vyjádření Aloisi Grussmannovi osobně na středečním druholigovém utkání Prostějov-Táborsko (1:2), ale sportovní ředitel FCB zdvořile odmítl s tím, že o komentář nemá zájem. Vyjadřovat se k citlivé záležitosti nechce ani hráčova agentura ISM.

Podle informací Sportu se Kukučka stane od prvního července kmenovým hráčem Sparty, která mu na Strahově na rozdíl od Slezanů nastínila smysluplnou kariérní vizi bez chaotického šachování. Tedy zařazení do druholigového B-týmu a postupné seznamování s profesionálním fotbalem.

Ondřej Kukučka v dresu Baníku Ostrava
Ondřej Kukučka v dresu Baníku Ostrava

Na začátku tohoto týdne se to Grussmann a spol. oficiálně dozvěděli. A vzhledem k tomu, jak klub dlouhodobě hlásá, že nebude pouštět odchovance do „S“, to vedení na Bazalech asi moc nepotěšilo.

Nic s tím nicméně nenadělá, neboť Kukučkovi posledního června končí kontrakt. A Baník se navzdory tomu, že stoperovi zaplatil nákladnou rehabilitaci na vyhlášené klinice v německém Regensburgu (kde je v současnosti znovu), k prodloužení smlouvy příliš neměl. A postupem času se k tomu logicky neměla ani druhá strana. Svědčí o tom několik střípků.

Kulantně řečeno, ke Kukučkovi, podobně jako k Danielu Šmigovi, nezaujal úplně vstřícný postoj Kozlův nástupce Ondřej Smetana. Ideální vůči rekonvalescentovi nebyl ani přístup kondičních trenérů, viz četné posilování mrtvým tahem apod. Tělo dostalo nepřiměřený zápřah, přišel problém s ploténkou. A to byla, stejně jako nesplnění fyzického testu, při kterém mladíka v podřepu limitovalo operované koleno, spolu s přeřazením do třetiligového béčka zřejmě poslední kapka.

Navíc připomeňme, že v zimě do Ostravy přestoupili tři stopeři (David Lischka, Martin Chlumecký, Karel Pojezný) a čtvrtý (Ladislav Takács) dorazil na hostování s opcí. Tvrdá konkurence. Nyní by se sice Kukučka vzhledem k dlouhodobému zranění Jaroslava Svozila a nejisté budoucnosti Jakuba Pokorného hodil, ale už je pozdě.

Po Šmigovi a Samuelu Grygarovi tak odchází už třetí člen z osy sestavy extrémně silného ročníku 2004, o kterém si fanoušci mysleli, že jednou Baník potáhne, protože baví. Jen za Grygara se přitom majitel Václav Brabec dočkal od Interu Milán zajímavého odstupného. Zbylí dva ze tří reprezentantů do osmnácti let mizí do hlavního města za pakatel. Který sama od sebe nabízí Sparta.

Zůstává záložník Matěj Šín, kontrakt prodloužil brankář Martin Hrubý, čeká to i beka Karla Michlíka. Mimochodem, sobotní výhru devatenáctky 6:1 na půdě Meteoru Praha sledoval jak hlavní kouč Tomáš Galásek, tak asistenti Jan Baránek s Tomášem Hejduškem. Áčko sice večer čekal duel na Letné, takže to realizační tým neměl daleko, ale i tak to byla pro dorostence příjemná novinka.

Čerstvou zprávou je i podpis dvacetiletého útočníka Daniela Smékala do června 2025. Ligového debutu se navzdory patnácti gólům v MSFL dočkal až nedávno pod Galáskem. Ani jednou nezklamal, další minuty by měl rychlý forvard dostat v sobotu na Slovácku.

Kromě Kukučky končí i běloruský křídelník Arťom Koncevoj (22), jenž nedostal další víza a musel se vrátit domů. Již trénuje s Ruchem Brest, kterému patří. Do Slezska dorazil v lednu na půlroční hostování s opcí a odehrál sedm ligových zápasů (393 minut) s bilancí 0+0. Pokračování Smetanova oblíbence v Česku je z různých důvodů takřka vyloučené. Třeba Koncevoj zamíří za Marcelem Ličkou do ruského Orenburgu, který o něj měl zájem již dříve.

ODCHODY ZE SILNÉHO ROČNÍKU 2004

Samuel Grygar → Inter Milán

(střední záložník, léto 2020)

Daniel Šmiga → Slavia

(útočník, zima 2022)

Ondřej Kukučka → Sparta

(stoper, léto 2022)

STOPEŘI BANÍKU

Kmenoví

David Lischka (24)

Jaroslav Svozil (28)

Jakub Pokorný (25)

Martin Chlumecký (25)

Na hostování s opcí

Ladislav Takács (25, Slavia)

Hostují jinde

Karel Pojezný (20, Pardubice)

Jaroslav Harušťák (20, Vyškov)

FC Baník Ostrava Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
6

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud