Jiří Fejgl
26. května 2022 • 10:54

Boj o hradecký stadion. Město kvůli dotaci žaluje Neusserovu agenturu

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hradečtí fotbalisté sice okouzlili ligu, ale k tomu, aby dál hladce běžela stavba nového stadionu ve východočeské metropoli, to příliš nepomohlo. Akce se nyní přesouvá dokonce do teritoria právníků, město totiž podalo žalobu na Národní sportovní agenturu, kterou vede bývalý pozemní hokejista Filip Neusser.



Hradec žádal dotaci od agentury, v ideálním případě by se mohla vyhoupnout až na 300 milionů korun. Stavba arény v Malšovicích na místě starého Všesportovního stadionu měla podle prvních předpokladů přijít na 568 milionů bez DPH.

Současná situace ve stavebnictví však donutí město další peníze přihodit, to je zřejmé. Firma Strabag, hlavní zhotovitel, také už s magistrátem vede jednání o navýšení ceny o 69 milionů korun. I proto by se radnici dotace náramně hodila. Jenže v polovině dubna se její představitelé dozvěděli, že byla žádost zamítnuta.

„Národní sportovní agentura v rozhodnutí uvedla, že poskytnutí dotace by představovalo veřejnou podporu podle práva Evropské unie, která není slučitelná s jejím vnitřním trhem. Tyto závěry NSA jsme od počátku důrazně odmítali,“ řekl primátor Alexandr Hrabálek. „Bohužel jsme tento nesouhlas jinak než podáním správní žaloby nemohli vyjádřit. Proti rozhodnutí totiž na základě příslušného zákona není odvolání ani jiný opravný prostředek přípustný,“ doplnil.

Jak agentura verdikt vysvětlovala? Místopředsedkyně NSA Markéta Kabourková ČTK sdělila, že důvodem pro zastavení řízení o dotaci na hradecký stadion bylo nesplnění podmínky dotace. „A to tím, že uzavřeli nezvratný závazek dřív, než podali žádost, a tím nenaplnili motivační účinek v rámci blokové výjimky u veřejné podpory," prohlásila.

Šlo o fakt, že stavba začala dříve, než bylo o dotaci rozhodnuto a také, že jede takzvanou metodou Design & Build. To v překladu zjednodušeně značí, že se projekt může v některých záležitostech během realizace měnit.

Město - samozřejmě - nesouhlasí. „Asi nejdiskutovanější byla metoda stavby multifunkčního stadionu formou Design & Build. Národní sportovní agentura v odůvodnění napadeného usnesení uvádí, že byla povinna posoudit motivační účinek individuálně, z textu ale nijak nevyplývá, v čem toto individuální posouzení spočívalo. Naopak je podle nás zřejmé, že k individuálnímu posouzení vůbec nedošlo,“ uvedla náměstkyně primátora pro dotace Monika Štayrová.

Město kritizuje i postup NSA při zveřejnění předmětné výzvy, napadá i procesní stránku řízení vedeného agenturou. Ostatně už dříve navrhovalo, aby byla celá dotační výzva zrušena a přepracována. „V samotné výzvě jsme shledali několik zásadních nedostatků, které mohly být příčinou všech našich komplikací s žádostí o dotaci. Bohužel, k naší výzvě, i když už pominuly příslušné lhůty pro vydání rozhodnutí ve správním řízení, se agentura stále nevyjádřila,“ řekla náměstkyně Štayrová.

Stadion měl být původně hotov na jaře 2023, lhůta se však podle všeho o pár měsíců natáhne.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud