Jan Podroužek
13. června 2022 • 19:00

Slavia věří, že Santos vrátí do obrany jistotu. Jaké jsou varianty sestavy?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři sezony v kuse platilo, že nejlepší ligovou obranou je ta slávistická. Než ji naposledy překonal Michal Bílek se svou Plzní. Třeba i proto zaujal vedení červenobílých Eduardo Santos (24), jenž Západočechům na jaře pomohl k titulu. A který by měl vrátit do kádru Jindřicha Trpišovského zase jistotu. Počítá se s ním jako se stoperem do konkurence k Davidu Hovorkovi, Aihamu Ousouovi a Tarasi Kačarabovi.



Poměry v obraně Slavie se s letošním létem prudce mění. Pryč je velká opora Alexander Bah, pravý bek už se těší z nového angažmá v Benfice, a na indonéský vejminek zamířil jako volný hráč stárnoucí stoper Ondřej Kúdela. Shodou okolností, obě tyto pozice v sobě kombinuje nová posila z Karviné Eduardo Santos.

Poměrově je to asi tak sedmdesát ku třiceti procentům podle toho, kolik zápasů odkopal ve středu obrany a kolik napravo, ale i nalevo. Přesto i do alternace třeba s Davidem Douděrou a Lukášem Masopustem - až se uzdraví - může kouč Jindřich Trpišovský s univerzálním Brazilcem počítat.

Nebo právě na opačnou stranu. Ostatně o jeho univerzálnosti jako o výhodě mluvil sportovní ředitel Jiří Bílek, když v sobotu pro klubový web vysvětloval Santosovo čtyřleté sepětí s českým vicemistrem.

V první řadě se ale změní spíše skládání stoperské dvojice. Třeba proto, že ačkoliv se Aihamu Ousouovi podařilo během minulé sezony rychle zajet do základní sestavy, bylo taky patrné, že pro jeho jistější projev by byl příznivější pozvolnější nástup.

Jenže okolnosti - rozsáhlé absence v obraně - nedávaly Trpišovskému příliš na výběr. Tak se v části podzimní fáze sezony sešla stabilní dvojice Ousou - Kačaraba, tu ale od první příležitosti, při postupných návratech Hovorky a Kúdely, Trpišovský donekonečna protáčel jako divý.

Co má Hovorka oproti Ousouovi na zkušenostech, to mu chybí na zdraví. Třikrát zpřetrhané vazy v kolenou musí strašit nejen samotného hráče, ale i celý tým, jestli to náhodou nepřijde někdy nečekaně znovu. I s touhle černou můrou musí Slavia prostě počítat, když se chystá na novou sezonu.

Kúdela, stříbrný hoch z MS 2007 se loučí. Vzestup po třicítce, kaňka s Kamarou
Video se připravuje ...

Při přítomnosti ukrajinského dua Kačaraba - Talovierov se ale zdá, že pět - s občasným záskokem Tomášem Holešem dokonce šest variant - je naprosto dostatečné zastoupení. Při běžně užívaném čtyřobráncovém systému, v němž se staví dva stopeři. Tyto počty už samozřejmě zahrnují i Santose, jenž logicky přichází s ambicí pravidelného vytížení.

Toho se mu od příchodu do Česka, tedy od února 2020, dostávalo prakticky hned. V Karviné si základní sestavu vybojoval během prvních třech měsíců, v následující sezoně z ní vystupoval jen tehdy, když se mu nahromadily žluté karty.

V Plzni, teď při jarním hostování, se od svého příchodu rozhlížel jen tři ligová kola. Pak si dal dva zápasy na beku plus ještě jeden v nadstavbě proti Slavii, zbytek odehrál na stoperu s kolegou Lukášem Hejdou.

A dovedli to spolu až k titulu a ke statisticky nejlepší obraně v lize.

Podobný úkol mu zadá jistě i Slavia.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud