Jakub Dvořák
15. června 2022 • 16:25

Ostrý start Sparty: dril podle repráků! Nevzdávejte to, slyšeli „odpadlíci“

Vstoupit do diskuse
8
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Repráky hír, dráty hír, kazeťák hír… Ale žádná diskotéka jako v podání Pavla Lišky v kultovním snímku Pupendo. Na tu mohou sparťané na nějakou dobu zapomenout. Na úvodním tréninku pod velením Briana Priskeho poznali, co je dánský kouč a jeho tým zač. Intervalové cvičení ovládané hlasem z reprobeden dalo přítomným hráčům pořádně zabrat. „Chceme být nejlepší a k tomu potřebujeme být nejlepší i po fyzické stránce. V tréninku i v zápasech se hodně zaměříme na intenzitu,“ netají své úmysly trenér Letenských.



Dopolední slunce rozžhavilo někdejší strahovský stadion a teploty stoupají k 25 stupňům. Přesto už dva muži v černém postávají na jedné z osmi hracích ploch a vyhlížejí tréninkovou jednotku. Hlavní trenér Brian Priske a vedoucí fyzické přípravy Christian Clarup.

„Mám radost, že jsme opět na hřišti. Pro hráče i trenéry je to nejlepší místo ze všech. Co se týče analýzy týmu a klubu, bylo posledních pár týdnů dobrých. Dívali jsme se na hráče na spoustě videí a hodně se bavili zejména s Tomášem Rosickým ,“ pronese o pár desítek minut později při setkání s novináři.

Z povzdálí úvodní trénink bedlivě sledují sportovní ředitel Rosický, po boku má sportovního manažera A-týmu Tomáše Sivoka a na klenutém schodišti zvídavě nový trenérský štáb okukuje i šéf mládeže Jaroslav Hřebík.

Na Strahově je živo. Začíná se ovšem poměrně banálními věcmi. Přesto Clarup, odborník, jehož Sparta přetáhla z Midtjyllandu, neustále zdůrazňuje, co po sparťanech vyžaduje. „Pokud nerozumíte, zeptejte se někoho, kdo to pochopil,“ apeluje v angličtině na Hancka a spol.

Skupina hráčů, kteří neměli reprezentační povinnosti, tou dobou ještě netuší, co je za pár okamžiků čeká. Po protahování a přeskakování minibranek přichází první dril. Z přistavených reprobeden se začne ozývat hlas, jenž ovšem nevěstí nic dobrého.

Tým čeká intenzivní intervalový test, jež připomíná jo-jo. Vpřed a zpátky. Vpřed a zpátky. A to samé neustále dokola. Hlas z reprobeden počítá odběhané úseky a zároveň zkracuje interval pro uběhnutí vzdálenosti.

Teplo už pracuje, hráči sotva dobíhají úvodní desítku běhů a stírají agresivní pot z tváří. Vybraní jedinci už myslí na odpočinek, ale z letargie je probírá neúprosný Clarup. „Nevzdávejte to!“ křičí Priskeho pravá ruka na první odpadlíky. Mezi nimi je například i Jan Mejdr, jenž na Letnou dorazil s pověstí fyzicky skvěle připraveného hráče.

Finální trojici nakonec tvoří Tomáš Wiesner, Casper Höjer a Michal Trávník. Do úplného závěru vydrží ovšem jen železný muž minulé sezony Wiesner, který na pravém kraji obrany nasbíral ve FORTUNA:LIZE nejvíce minut (2 804).

Přichází pauza na vydýchání. Ale žádné leháro. Mužstvo se přesouvá na vedlejší hřiště, kde už Martin Ticháček drezíruje trio brankářů. Na programu je opět intenzivní hra – vytváří se dvě skupiny na každé straně a týmy proti sobě bojují o udržení míče. Zde přebírá iniciativu Priskeho asistent Thomas Nörgaard, který anglicky hecuje hráče, aby zkrátili přihrávkové cvičení na jeden dotek a neustále napadali.

Sparťanský trenér Brian Priske má za sebou první trénink Sparty
Sparťanský trenér Brian Priske má za sebou první trénink Sparty

Tím úvodní jednotka končí. Na klasickou hru na dvě branky nedochází. Mužstvo má dost, což dosvědčuje vyčerpaný obránce Jan Mejdr při rozhovoru s novináři.

„Chtěli jsme týmu udělat dva fyzické testy, abychom mohli pracovat s daty,“ vysvětluje středeční dril Priske. „Na tuto oblast se v přípravě a během celé sezony budeme zaměřovat, abychom dosáhli takové úrovně, jaká je v takovém klubu třeba. Chceme být nejlepší a k tomu potřebujeme být nejlepší i po fyzické stránce. V tréninku i v zápasech se hodně zaměříme na intenzitu.“

Na rozhovor však nedochází. Bývalý zadák Portsmouthu si pro média připravil speciální proslov. V něm mimo jiné mužstvo chválí, cítí z něj pozitivní energii.

„To, co jsem dnes viděl, ve mně v mnoha ohledech vzbuzuje dobrý pocit. Viděl jsem technicky dobře vybavené hráče s dobrou mentalitou.“

Sadílek se galejím vyhnul

Záložník Lukáš Sadílek, jenž dostal od Slovácka svolení k tréninku se Spartou, se však galejím vyhnul. I nadále platí, že Letenští o jeho příchodu s moravským klubem stále jednají. Zatímco s hráčem jsou Pražané domluvení, čeká se na dohodu obou klubů.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Dloubák: Priske může dát Spartě řád. Jako Midtjyllandu, říká dánský novinář
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Priske by Spartě mohl sedět, ale hráči... Redaktoři Sportu o kouči i změnách v kádru
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
8

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud