24. června 2022 • 21:00

Užitečnost Daňka pro Spartu: driblér jako Hložek, srovnání s Karabcem

Autor: dvo, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šikovných leváků není nikdy dost. A tak si Tomáš Rosický k Adamu Karabcovi přivedl ještě jednoho. Kryštof Daněk může nastoupit na obou krajích zálohy a zároveň i jako podhrot. V čem jsou oba mladíci podobní a v čem se naopak liší? 



Víc do tahu

Ve Spartě je Daňkovi zřejmě nejvíce podobný Adam Karabec. Oba jsou leváci, oba rádi operují v pravém meziprostoru a svůj styl mají založený na obcházení soupeřů a vymýšlení finálních přihrávek. U olomouckého odchovance je však zásadní rozdíl – je víc hráčem do tahu. Zatímco Karabcovi je aktivita bez balonu často vytýkána, Daněk často hledá volné prostory, kam si nabíhá a chodí do zakončení.

Konkurent i parťák pro Karabce 

 V nedávném utkání reprezentace do 21 let s Andorou navíc Karabec i Daněk prokázali, že si spolu na hřišti vyhoví. Jak si rozdělí role ve Spartě? Pravděpodobné je, že Daněk obsadí jeden z krajních prostorů a Karabcovi zůstane role podhrotové desítky, jež by měla udávat tempo.

Driblér jako Hložek

Driblink a obecně získávání prostoru je silná stránka Kryštofa Daňka. Ve FORTUNA:LIZE na tom byl lépe pouze Adam Hložek. Ač se vyloženě nejedná o post za post, je velice pravděpodobné, že roli hlavního dribléra na Letné převezme o rok mladší posila z Hané. V tabulce je znázorněno, proti jakým pozicím na hřišti Daněk nejčastěji chodí do souboje 1 na 1, zda poté jeho tým udržel míč, dostal se ke střele a jak moc velkou váhu xG (očekávaných gólů) střelecký pokus měl.

Obouchaný z Hané

V tomto srovnání mohou být data zavádějící, jelikož Sparta a Olomouc hrají v odlišných stylech a soupeři se na ně rozdílně připravují. Nicméně pro Daňka je to velká výhoda, že na Hané měl i defenzivní úkoly, což Karabce na Letné spíš míjelo. Výsledkem je, že Pražané získali hráče, který má velký počet získaných míčů při represinku, často blokuje střely a nebojí se použít i obranný skluz. Pro intenzivní fotbal dánského trenéra Briana Priskeho by to mohly být cenné vlastnosti.

Daňkovy driblinky

Proti jakému postu Driblinky/udržení míč Střela po driblinku/na branku xG
Stoper 29/19 10/3 1,27
Pravý bek 17/6 1/1 0,08
Defenzivní záložník 16/12 5/2 0,37
Levý bek 13/10 3/1 0,61
Střední ofenzivný záložník 11/8 4/1 0,15

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud