26. června 2022 • 18:05

Příběhy návratů do toho druhého „S“: ikona, Brabec, Stanciu i hořký konec

Autor: dvo, fot
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Přesun Jana Kuchty na Letnou vyvolal velký rozruch. Není zase tolik hráčů, kteří za zahraničním angažmá vyrazili z jednoho pražského „S“, aby se po působení v cizině objevili ve službách konkurenčního rivala. I když mezi Spartou a Slavií oběma směry v historii putovala spousta fotbalistů. Deník Sport připomíná osudy některých nedávných i dosud aktivních navrátilců, kteří oblékli po comebacku domů dres odvěkého protivníka.

  • Jan Stejskal (60)

    brankář

    Sparta: 1984-1990
    Slavia: 1994-1999

    Opora Letenských se sedmi mistrovskými tituly a také tehdejší československé reprezentace, se kterou na MS v Itálii 1990 postoupil do čtvrtfinále. Po něm vyrazil na britské Ostrovy, čtyři roky chytal v londýnském Queens Park Rangers. Pak se „Stay Cool“ (Zůstaň v klidu), jak ho v Anglii vzhledem ke klidnému brankářskému stylu a i k výslovnosti jeho jména přezdívali, vrátil a zamířil do Edenu. Na Letné tehdy kraloval Petr Kouba. Stejskal získal s červenobílými v roce 1996 mistrovský titul a pod taktovkou Františka Cipra se dočkal i semifinále Poháru UEFA.

    Jan Stejskal (vpravo) jako kapitán Slavie před zápasem s Bordeaux v Poháru UEFAFoto Archiv Sportu

  • Karel Poborský (50)

    záložník

    Slavia: 1995–1996
    Sparta: 2002–2005

    S červenobílými získal mistrovský titul, po stříbru a lobu na EURO 1996 vyrazil za úspěchy do světa: Manchester United, Benfica, Lazio. I když dostal v Římě nabídku k prodloužení smlouvy, z rodinných důvodů se vrátil do Česka. Překvapivě do Sparty, s 12 miliony korun ročně se stal nejlépe placeným hráčem ligy. Mj. se Spartou získal dva tituly. Odchod kouče Straky, spory po příchodu jeho nástupce Hřebíka vedly k tomu, že byl Poborský v září 2005 šéfem klubu Danielem Křetínským odvolán z A-týmu. Kariéru zakončil v Č. Budějovicích (2007).

    Karel Poborský hrál po návratu do Česka za SpartuFoto Archiv Sportu

  • Erich Brabec (45)

    obránce

    Slavia: 2007-2009
    Sparta: 2010-2012

    Po odchodu Stanislava Vlčka se stal kapitánem, zahrál si Ligu mistrů a pomohl k zisku dvou titulů. V Praze visely bilboardy s jeho fotkou a sloganem: „Poslouchej kapitána, kup si permanentku.“ Jenže v létě 2009 mu bylo oznámeno, že už nefiguruje v plánech trenéra Karla Jarolíma. Nové angažmá našel v Ankarasporu, ale turecký celek byl krátce po startu sezony potrestán přeřazením do druhé ligy a Brabec byl uvolněn na hostování do Ankaragücü. V zimě dostal v Turecku zelenou k odchodu. Toho využila Sparta, jež hledala stopera. O půl roku později slavil titul v rudém dresu.

    Erich Brabec má ligový titul se Slavií i se SpartouFoto Archiv Sportu

  • Nicolae Stanciu (29)

    záložník

    Sparta: 2018-2019
    Slavia: 2019-2022

    Sparta za něho utratila téměř 100 milionů korun. Fanoušci jej uznávali za skvěle standardky, ale týmový úspěch se nedostavil. Ve druhé sezoně už se začalo objevovat pnutí. Před zimním soustředěním si chtěl vynutit přestup, ale Sparta přijala až nabídku saúdskoarabského Al Ahlí za 200 milionů. Klub z Blízkého východu však postihly finanční potíže. Na jaře 2019 se tak upekl Stanciův návrat do Prahy – ale do Edenu. Se Slavií vyhrál dva tituly, jeden pohár a postoupil do Ligy mistrů. Letos v únoru přestoupil do čínského klubu Wu-chan Three Towns FC.

    Nicolae Stanciu řídil vítězství Sparty nad Slovanem LiberecFoto Michal Beránek / Sport

  • Ondřej Čelůstka (33)

    obránce

    Slavia: 2009-2011
    Sparta: 2020-???

    Ač se jedná o zlínského odchovance, měli k němu slávisté blízko. Do sešívaného se převlékl ještě jako teenager. Z Edenu vyrazil do světa. Ovšem po štacích v cizině si pro návrat vybral Letnou. Sparta měla zájem už v roce 2018, ale tehdy ještě s díky odmítl. „Bylo to pro mě citlivé téma,“ vysvětloval posléze. Nakonec nabídku Letenských přijal v létě 2020 jako volný hráč. „Tak nějak tuším, že otázka na Slavii bude přicházet, a není příjemné na to odpovídat. Vnímám to tak, že jsem především kluk ze Zlína, kdybych byl Pražák, bylo by to štiplavější téma,“ prohlásil po podpisu smlouvy.

    Ondřej Čelůstka v dresu SlavieFoto Michal Beránek (Sport)

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud