Martin Vait
13. září 2022 • 20:28

Proske v lize končí, šanci nevyužil. Pauza pro asistenta z Olomouce

Autor: Martin Vait
Vstoupit do diskuse
12
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dostal šanci na rehabilitaci. Začátek sezony ale nezvládl, a tak už si sudí Zbyněk Proske v profesionálních soutěžích nezapíská. Komise rozhodčích se ho rozhodla poskytnout k dispozici Řídící komisi pro Moravu, tedy soutěžím od MSFL níž. Komise nebyla spokojena ani s výkonem asistenta Jiřího Kříže v diskutovaném utkání Olomouce s Plzní, a dá se tedy očekávat, že pomezní nějakou dobu nebude působit mezi elitou.



„Na základě zhodnocení dosavadních výkonů a perspektivy jednotlivých rozhodčích se Komise rozhodčích FAČR rozhodla dát Zbyňka Proskeho k dispozici Komisi rozhodčích Řídící komise pro Moravu,“ uvedlo vedení sudích.

Proske byl ve fotbalovém prostředí dlouhodobě vnímán výrazně negativně za své okaté přehmaty a sporné řízení některých zápasů. Jedné typické a nechvalně proslulé hrubky se dopustil bezmála před třemi lety, když v zápase Plzně s Libercem neudělil Romanu Hubníkovi druhou žlutou kartu za faul na Tomáše Malínského. Protestujícího Alexandra Balutu naopak napomenul a o minutu a půl později vyloučil za faul, který byl velmi podobný tomu Hubníkovu.

Plzeň - Liberec: Hubník si říkal o druhou žlutou, tvrdým skluzem sestřelil Malinského
Video se připravuje ...

Na rozdíl od svých kolegů Petra Ardeleana či Pavla Královce se ale Proske po zatčení Romana Berbra neobjevil ve zveřejněných odposleších, z listiny pro první a druhou ligu tak nezmizel. Nová komise Radka Příhody při svém nástupu před rokem vnímala, že zkušení rozhodčí mají různou pověst, pro kluby byl Proske jedním z nejméně přijatelných jmen. I proto si na podzim zapískal prakticky jen druhou ligu.

Na šanci mezi elitou si ale počkal a neskončil v zimě jako jiní kolegové, třeba Ondřej Pechanec či Ondřej Ginzel, s nímž navíc Etická komise zahájila řízení. Proskeho výkony ve druhé lize hodnotila komise kladně, a tak na jaře dostával čím dál větší prostor i o úroveň výš, ačkoliv v méně exponovaných zápasech. Plzeň, Slavii či Spartu neřídil jako hlavní a neposuzoval z pozice videoasistenta ani jednou. 

I podle hodnocení Zlaté píšťalky deníku Sport Proske nepropadl, pod průměr spadl jen v jednom zápase. Od nové sezony tak dostal šanci v plném rozsahu, jenže ji nevyužil. Naopak, kritika na jeho výkony se znovu kupila.

Vrcholem byl duel Liberce s Plzní, kdy si proti sobě poštval celý stadion, když nechal Viktorii celý druhý poločas zdržovat, nerozdával žluté karty za natahování času, a navrch nastavil jen tři minuty. Nyní se zdá, že právě utkání U Nisy bylo Proskeho poslední ve FORTUNA:LIZE.

Minimálně několik zápasů v nejvyšší soutěži si nejspíš nezapíská ani asistent Jiří Kříž, který byl na čáře v zápase Olomouce s Plzní. I jeho výkon poznamenal rozhodování sudího Marka Radiny.

ZLATÁ PÍŠŤALKA: Sporné momenty pro Plzeň. Vyloučení Didiby? Chybný zásah VARu
Video se připravuje ...

„Komise rozhodčích nebyla spokojena s výkonem asistenta rozhodčích číslo jedna v tomto utkání. Jeho výkon bude zohledněn v následujících nominacích na utkání,“ uvedlo vedení sudích o výkonu Kříže.

Samotnému hlavnímu rozhodčímu Radinovi však oficiálně komise nic zásadního nevyčetla, stejně jako všem dalším sudím v 8. kole FORTUNA:LIGY. Duel mezi Olomoucí a Plzní přinesl celou řadu sporných situací, ty hlavní si ale podle vedení sudích Radina obhájí. 

Správně, byť až po intervenci VAR Petříka, sudí podle Komise vyhodnotil penaltu pro hosty za zatažení Chorého. Dále na základě mínění vedení sudích Radina neudělal chybu, když neodpískal pokutový kop pro Olomouc za ruku Erika Jirky. A konečně ani souboj Lukáše Hejdy s Mojmírem Chytilem nebyl vyhodnocen ze strany plzeňského stopera jako nedovolený.

Komise posvětila i další zásadní momenty z 8. kola, třeba žlutou kartu pro Matěje Kováře v duelu Teplic se Spartou. I pouhé napomenutí pro Jakuba Griče, který zkosil Lukáše Masopusta, dle vedení sudích rozhodčí Michal Křepský udělil právem, ačkoliv se jednalo o hraniční situaci.

Teplice - Sparta: Debutující Kovář vyběhl mimo vápno a sestřelil Gninga
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Vstoupit do diskuse
12

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud