Jonáš Bartoš
16. září 2022 • 17:35

Přetížená Plzeň: 7 „statečných“ v zápřahu. Expert: Extrém, doběhlo je to

Autor: Jonáš Bartoš, inf
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patnáct soutěžních zápasů. Zabijácký trojboj středa, sobota, úterý. Plzeňská Viktoria završuje úvodní fázi sezony plnou krásných, ale těžkých zápasů. Hned sedm „statečných“ hráčů odkroutilo na place přes tisíc minut, třeba ve Slavii se přes zmíněnou hranici dostal pouze gólman Aleš Mandous. Extrémní vytížení se podepisuje na oporách českého šampiona. „Proti Interu měli pomalejší nohy,“ přitakává expert Miroslav Jirkal.



Michal Bílek od startu sezony vykrystalizoval ideální jedenáctku, do níž nerad sahá. Ani ve chvíli obrovské porce zápasů nedává klíčovým oporám vydechnout. Potřebuje je na place, navíc sami hráči touží velké zápasy hrát. A tak dostávají tělo na samou hranu toho, jakou zátěž ještě snese.

Před nedělním šlágrem se Slavií jsme se podívali na herní vytížení plzeňského kádru. Hned sedm hráčů odehrálo 75 a více procent zápasových minut. Gólman Jindřich Staněk do brány v aktuální sezoně ještě nikoho nepustil, z placu téměř neslezli Milan Havel, Pavel Bucha, Lukáš Kalvach, Luděk Pernica, Jan Sýkora a Jhon Mosquera. První čtyři dokonce odehráli více než osmdesát procent herního času.

„Trenér Bílek zná kvalitu hráčů, v základu je rozdílná, než těch z lavičky. Kdyby dal do zápasů víc náhradníků, promítlo by se to. Hrají na dvou frontách, ale v patnácti lidech. Doběhlo je to s Interem,“ tvrdí pro deník Sport a iSport.cz fotbalový expert a trenér Miroslav Jirkal.

Plzeň vstoupila do sezony 20. července ve Finsku proti HJK Helsinky, v kvapíkovém rytmu odehrála už patnáct zápasů. Famózně prošla náročnými předkoly až do hlavní fáze Ligy mistrů, výsledkově zvládá i vstup do ligy. V těžkém startu skupiny na Barceloně (1:5) a zvlášť doma s milánským Interem (0:2) už ale bylo znát, že klíčoví hráči potřebují pauzu.

„Náročný program se na nich podepisuje. Proti Interu bylo vidět, že mají pomalejší nohy, nevěří si pro nasazení, v němž je třeba pendlovat neustále nahoru-dolů. Vysoká intenzita v takových zápasech je nezvyk, navíc jdou utkání v rychlém sledu. A je málo prostoru na regeneraci,“ jmenuje Jirkal jednu z příčin domácí porážky.

Stačí projít diář uplynulého týdne plzeňského týmu. V úterý odlet do Barcelony, ve středu zápas proti jednomu z nejlepších celků světa na Camp Nou. Ve čtvrtek zpátky do Plzně, odpoledne krátký regenerační trénink. V pátek směr Olomouc na sobotní duel na Hané, návrat pozdě večer. Neděle krátký oddech, pondělí předzápasový trénink a v úterý řežba s Interem. „Tohle byl extrém,“ souhlasí Jirkal.

Osm hráčů nastoupilo do všech tří zápasů v krátkém sledu od začátku (Staněk, Havel, Pernica, Bucha, Kalvach, Sýkora, Vlkanova, Chorý). Šrámy a únava stoupají, odehrané minuty přibývají. S nimi i riziko zranění. Někteří v západočeské sestavě se těžko nahrazují, obzvlášť Bucha s Kalvachem.

„V Plzni za ně není alternativa. Zvládnou hrát dozadu i podporovat útok v nejtěžších zápasech, takoví se těžko hledají. Měli by se točit, ale jiní takhle kvalitní hráči tam nejsou,“ míní Jirkal. „Na krajích Plzeň problém nemá, problém je uprostřed hřiště. To samé v útoku, kde je přetěžovaný Chorý. Kardinální škoda, že se zranili Kliment a Kopic, pak by hráči mohli víc rotovat.“

Jenže plzeňské opory neradi sedají na lavičku. „Chorý, Sýkora, Bucha, Kalvach, ti mají obrovský morál. Cítí, že jsou unavení, ale chtějí hrát, tlačí to přes sílu. V klíčových okamžicích je pak vidět, že vám na hřišti chybí na soupeře krok, dva,“ říká Jirkal.

Chorý šel do boje s Interem i přes sešitou ránu na nártu, pokopaní a omlácení jsou i ostatní hráči. Únava se podepsala na tom, že Plzeň italského soupeře nedokázala přeběhat, první poločas „prohrála“ domácí jedenáctka o tři kilometry. Západočeši potřebují zvládnout nedělní souboj o ligové čelo se Slavií, až po něm je v plánu reprezentační pauza a pro většinu týmu chvíle oddechu. Zrovna ti nejvíc vytěžovaní (Staněk, Havel, Kalvach, mezi náhradníky jsou i Sýkora, Vlkanova, Bucha a Chorý) ale vezme Jaroslav Šilhavý na zápasy s Portugalskem a ve Švýcarsku.

Vytíženost plzeňských hráčů

Vytíženost dalších hráčů Plzně
OBRÁNCI
Luděk PERNICA (32), zápasy – odehrané minuty: 12, 1080, vytíženost 80 %
Lukáš HEJDA (32), zápasy – odehrané minuty: 12, 970, vytíženost 72 %
Václav JEMELKA (27), zápasy – odehrané minuty: 9, 662, vytíženost 49 %
Libor HOLÍK (24), zápasy – odehrané minuty: 13, 586, vytíženost 43 %
Mohamed TIJANI (25), zápasy – odehrané minuty: 3, 270, vytíženost 20 %
Filip KAŠA (28), zápasy – odehrané minuty: 3, 207, vytíženost 15 %
Radim ŘEZNÍK (33), zápasy – odehrané minuty: 2, 135, vytíženost 10 %
ZÁLOŽNÍCI
Jan SÝKORA (28), zápasy – odehrané minuty: 15, 1 080, vytíženost 80 %
Jhon MOSQUERA (32), zápasy – odehrané minuty: 15, 1 021, vytíženost 76 %
Jan KOPIC (32), zápasy – odehrané minuty: 11, 753, vytíženost 56 %
Adam VLKANOVA (28)*, zápasy – odehrané minuty: 5, 398, vytíženost 29 %
Václav PILAŘ (33), zápasy – odehrané minuty: 10, 275, vytíženost 20 %
Erik JIRKA (24)*, zápasy – odehrané minuty: 9, 211, vytíženost 16 %
Modou N'DIAYE (25), zápasy – odehrané minuty: 4, 176, vytíženost 13 %
Aleš ČERMÁK (27), zápasy – odehrané minuty: 6, 141, vytíženost 10 %
ÚTOČNÍCI
Tomáš CHORÝ (27), zápasy – odehrané minuty: 15, 935, vytíženost 69 %
Jan KLIMENT (29), zápasy – odehrané minuty: 8, 378, vytíženost 28 %
Fortune BASSEY (23)*: zápasy – odehrané minuty: 7, 261: vytíženost 19 %
René DEDIČ (29), zápasy – odehrané minuty, 6, 80, vytíženost 6 %
* Přišli do Plzně už po rozehrání sezony
Také zasáhli do zápasů: Filip ČIHÁK (23), CADU (25), Kristi QOSE (27), Matej TRUSA (21).

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
4

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud