7. listopadu 2022 • 15:30

Analytik Slavie: V cizině jsou nadšení ze Sora. Juráskové míří vysoko

Autor: iSport.cz, pla
Vstoupit do diskuse
12
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Datová analýza je dnes pro fotbalové prostředí takřka nezbytností. Řídí se jí trenéři, ale také udává přestupové trendy. Kdo vyčnívá mezi slávisty a mohl by být žhavým zbožím směrem do ciziny? „Ze zahraničních hráčů musím zmínit Yiru Sora. Z Čechů pak mají potenciál oba Juráskové,“ řekl v České uličce datový analytik Slavie Jakub Mareš.



Dříve se fotbal hodnotil snáze, ale vývoj utíká kupředu mílovými kroky. Brankář zachytal dobře, když neobdržel gól, totéž platilo pro obránce. Naopak útočník se hodnotil zejména podle gólů. Tato teze sice zůstává směrodatná, ale čím dál častěji se setkáte s názorem, že útočník hraje, protože je platný pro tým, byť mu zvlhnul střelecký prach.

Datová analýza je příkazem doby. Sledují se podle ní všechny potřebné atributy hráče pro jeho post. Myslíte si třeba, že stále je tvůrcem hry taková ta typická desítka někde na pomezí zálohy a útoku? Kdepak, dnes mají nejvíce doteků s míčem hráči na jiné pozici. „Obrovskou proměnu zažívá post stopera. Stopeři mají dneska suverénně nejvíc interakcí s míčem. To znamená, že oni jsou ti playmakeři, oni musejí mít dneska skvělé založení útoku, protože mají nejvíce času,“ vysvětluje Mareš.

Zároveň se ukazuje, že více a více se bude ve fotbalovém světě tlačit na fakt, aby útočníci byli komplexnější než v minulosti. Umíte si představit, že byste naklonovali třeba Erlinga Haalanda, jenž nemá z pohledu forvarda zásadní slabinu?

„V devadesátých letech, kdy hrál třeba Horst Siegl, se daleko méně běhalo, navíc v menší intenzitě. Vzpomněl bych i na dobu, kdy hráli v reprezentaci Koller s Barošem. Jeden byl fantastický ve hře zády k bráně, druhý zase v náběhovosti. Dneska je ideální, aby obě varianty zvládal jediný útočník,“ popisuje Mareš, jak se vyvíjí požadavky na hrotové hráče a dodává, že v české kotlině má dobře našlápnuto Tomáš Čvančara ze Sparty, jenž má dostatečnou výšku, zároveň je náběhový a má i slušnou hru zády k brance.

A kteří hráči z pohledu dat vynikají na straně Slavie dle jejího analytika Jakuba Mareše? „Ze zahraničních hráčů nemůžu říct nikoho jiného než Yiru Sora. Jsem v kontaktu s analytiky a skauty zahraničních týmů, kteří jsou nadšení z jeho rychlosti. Co se týče českých hráčů, myslím si, že obrovské předpoklady mají oba Juráskové. David je fantastickým fotbalistou z mnoha důvodů, ale jeho jmenovec Matěj má taky veliký potenciál.“

Pořad Česká ulička sledujte v pondělí od 21.30 na O2 TV Sport. Jakub Mareš bude hovořit o proměně fotbalových trendů na základě datové analýzy. Mnohá data vás jistě překvapí.

Vstoupit do diskuse
12

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud