Jan Vacek
23. května 2023 • 21:45

SESTŘIH: Slovácko - Sparta 0:0. Remíza stačí, hosté jsou mistry ligy

Autor: Jan Vacek
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brian Priske v euforii leží v chodbě slováckého stadionu, nad ním klečí rozjařený Jan Kuchta. Opodál si sportovní ředitel Tomáš Rosický obléká speciální tričko s nápisem ŠAMPIONI Z L37NÉ. Střih. Kabina. Tomáš Sivok křepčí na stole obklopeném hráči. Venku, přímo na trávníku, několik stovek fanoušků divoce skanduje. Sparta pojala mistrovské oslavy ve velkém. Není divu. Na vysněný Olymp vystoupala po dlouhých devíti letech. A už po 37. v historii. „Titul jsme si zasloužili,“ zdůrazni Priske.



Devět let, deset různých trenérů, ještě násobně víc hráčů. A taky celá řada průšvihů, zklamání a bolesti. Tohle všechno nechala Sparta v Uherském Hradišti definitivně za sebou. Znovu je totiž tam, kde se historicky cítí zdaleka nejlépe: na trůnu pro ligového panovníka.

„Myslím, že je evidentní, jaké emoce prožíváme, co pro nás všechny tohle znamená. A nejen pro nás, ale pro všechny, kteří v klubu pracují dlouhé roky. Některé jsem viděl plakat a radovat se zároveň. Jsem hrdý na to, že toho mohu být součástí,“ prohlásil viditelně dojatý Brian Priske.

Nedalo se to zastavit. Jakmile sudí Marek Radina foukl naposledy do píšťalky, zpoza jedné z branek se na trávník stadionu Miroslava Valenty vyhrnula rudá vlna. Než se sparťanští fotbalisté stihli srotit u středového kruhu, už je obklopovaly stovky fanoušků.

A party mohla začít. Spontánní, bezprostřední. Dokonale zračící, jak dlouho největší český klub na tenhle moment čekal. Slavil každý, kdo má s rudou barvou co dočinění. Ladislav Krejčí a spol. skandovali s fanoušky, které z prostoru nad střídačkami dirigoval spíkr s megafonem.

Až po několika minutách se hráči začali proplétat řekou těl do útrob stadionu. Fasovala se speciální mistrovská trička. Do nich se oblékli nejen samotní hráči, ale samozřejmě i členové realizačního týmu a sportovního vedení.

Záběry ze šatny Sparty! S Kuchtou i Haraslínem a emotivním Rosickým
Video se připravuje ...

Tomáš Rosický do půl těla, Tomáš Sivok poskakující na stole uprostřed šatny, člen představenstva Petr Hrdlička zuřivě objímající trenéra Priskeho. Nikdo z nich u toho nemohl chybět. A každý se radoval po svém…

„Spousta lidí do toho dalo všechno, mohou na sebe být hrdí. Obětovali se pro tenhle úspěch. Nemohli být tolik s rodinami. Zmínil bych hlavně Rosu. Prožil těžký rok, jsem za něj strašně rád,“ vyznal se Priske.

Finální boj, který Letenské definitivně posunul do zlatého ráje, byl… Opravdu bojem. Na těžkém terénu, za neutichajícího lijáku, to kolikrát bylo na trávníku spíš sumo. Střeleckých pokusů málo, vyložených šancí ještě méně.

Spartě ale tenhle scénář naprosto vyhovoval. Nepotřebovala vyhrát, bod stačil. Priske i proto vsadil na defenzivní formaci s pěti záložníky a jednoduchým zadáním: neinkasovat.

To se hostům nakonec bez větších problémů povedlo. A kolo před koncem mají jistotu. Mistrovskou jistotu.

„Když se podívám na posledních třicet zápasů, byli jsme nejlepším týmem české ligy. Získali jsme nejvíc bodů, nastříleli nejvíc branek. Mentalita týmu je úžasná. Máme ale vysoké nároky a je jasné, že v příští sezoně budeme chtít být ještě lepší,“ poslal Priske všem soupeřům důrazné varování.

Jestliže prvotní kolo oslav proběhlo přímo v Uherském Hradišti a během noci, kdy se tým vracel do Prahy, další salva euforie bude nepochybně pokračovat. Kdo bude stát v jejím čele? Kapitán Krejčí. Ostatně tak, jako tomu bylo po celou sezonu.

„Předně je třeba připomenout, že je to pořád mladý kluk. Skvělý člověk, skvělý fotbalista. Má v sobě pokoru, proto bych chtěl zmínit i další. Pavlas, Pany, Čelda. Právě proto, jak je Láďa mladý, potřebuje pomoc s vedením kabiny a tihle tři mu pomohli. Nebylo to pouze o něm, nebo o mně. Ale o nás všech,“ uzavřel dánský kouč.

Sestavy

Domácí: Nguyen – Šimko, Hofmann, M. Kadlec (C) – Siňavskij, Havlík, Kim (71. Daníček), Kalabiška – Brandner (85. Doski), Vecheta, Juroška (71. Mihálik).

Hosté: M. Kovář – Vitík, Panák, Sørensen – Mejdr (46. Wiesner), Sadílek, Laçi, Krejčí ml. (C), Zelený (77. Kamenović) – Karabec (60. Daněk), Minčev (84. Schánělec).

Náhradníci

Domácí: Daníček, Mihálik, Doski, Fryšták, Kudela, Holzer, Bartoš, Holásek, Kratochvíla

Hosté: Daněk, Wiesner, Vydra, Čelůstka, Vorel, Heča, Schánělec, Pešek, Goljan, Kamenović, Mabil

Karty

Domácí: Kim, Brandner, Hofmann

Hosté: Karabec, Mejdr, Sadílek, Laçi, Wiesner

Rozhodčí

M. Radina – M. Podaný, L. Matoušek

Stadion

Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty, Uherské Hradiště

Návštěva

8 000 diváků

Klíčové momenty:

Slovácko - Sparta: Kovářův první zákrok v závěru, lapil Šimkovu dělovku
Video se připravuje ...

Slovácko - Sparta: Domácí chtějí penaltu po pádu Jurošky v souboji s Panákem, nepíská se
Video se připravuje ...

Slovácko - Sparta: Vitík v tutovce hlavičkoval vedle!
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Slovácko - Sparta: Obří závar hostů, Zeleného dorážka byla sražena
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Slovácko - Sparta: Mejdr už se žlutou tvrdě sestřelil v souboji Kima
Video se připravuje ...

Slovácko - Sparta: Juroška mířil do úniku, Karabec ho zastavil nedovoleně za žlutou
Video se připravuje ...

Z V R P Skóre B
1. Sparta 35 23 9 3 76:33 78
2. Slavia 35 24 6 5 98:31 78
3. Plzeň 35 18 7 10 60:38 61
4. Bohemians 35 15 7 13 56:58 52
5. Slovácko 35 13 11 11 40:46 50
6. Olomouc 35 12 12 11 53:47 48

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud