Jonáš Bartoš
19. srpna 2023 • 14:30

Bílkovy pilíře, teď v Plzni čekají. Proti Gziře táhli, ale zpět na lavičku?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nemají jednoduchou pozici. Zatímco v minulé sezoně Plzeň táhli, teď se jejich role umenšila. Adam Vlkanova, Jhon Mosquera, Jan Kopic, Václav Jemelka a Libor Holík. Předchozí kouč Michal Bílek na ně spoléhal, pod Miroslavem Koubkem ale dostávají předost jiní. Až na Kopice sice dostali všichni šanci v základu ve čtvrteční odvetě proti Gziře (2:0), a zejména Vlkanova s Mosquerou obstáli, nicméně v neděli na Olomouc se pravděpodobně vrátí mezi náhradníky.



Pětice Adam Vlkanova, Jhon Mosquera, Jan Kopic, Václav Jemelka a Libor Holík patřila v uplynulé sezoně mezi třináctku nevytěžovanějších hráčů Plzně. Pokud byli zdraví, první čtyři takřka automaticky naskakovali v základu. Krajní bek Holík, když už nehrál od začátku, chodil do zápasů jako jeden z prvních náhradníků.

Jenže teď se jejich role mění. Reprezentanta Jemelku přeskočili v zadní linii mladší konkurenti (Hranáč, Dweh, Paluska), místo nezbývá ani na Mosqueru, pod Bílkem jednoho z nejproduktivnějších hráčů týmu. Pozici Vlkanovy pod útočníky velmi dobře zastává Pavel Šulc, na křídle místo Kopice zase častěji operuje Erik Jirka. V rozestavení na tři stopery nezbývá prostor ani na Libora Holíka, kterého Bílek rovněž rád využíval.

Vzhledem k náročnému programu došlo na výraznou rotaci v odvetě s Gzirou, po domácí výhře 4:0 předem jasnou záležitostí. Miroslav Koubek nachystal oproti zítřejšímu zápasu osm změn a dal prostor čekatelům z lavičky.

„Potřebovali jsme kádr provětrat, třeba Venca Jemelka, Libor Holík a další dostali šanci, to byl také účel tohoto zápasu,“ vysvětlil plzeňský kouč po čtvrteční výhře 2:0. „Hráči, co do zápasu vstupovali, ušetřili síly těm, co hrají v poslední době pořád. Jako třeba Ibra Traoré nebo Lukáš Kalvach. V kontextu toho, že jsme hráli pátý anglický týden za sebou, panuje spokojenost.“

Někdejší osvědčené tváře se proti slabému soupeři ukázaly. Vlkanova sice nebyl zejména v první půli tolik vidět, ale vstřelil pěknou druhou branku po Mosquerově asistenci. Kolumbijský záložník vyhrával souboje, podporoval ofenzivu a dopředu prokázal kvality, o něž se Viktoria opírala v titulové sezoně. Napravo si solidně počínal Holík, v největší šanci trefil břevno. Jemelka vzadu neměl příliš problémy, ale je na něm znát, že z někdejší reprezentační formy sešel.

„Když uděláte po Budějovicích sedm změn, je to samozřejmě na hře znát, někteří třeba nehráli tři týdny. V první půli to bylo vidět, to si není třeba nalhávat. Hráči se potřebovali v nové sestavě rozkoukat, najít se. Jsem rád, že jsme i přes tohle riziko zápas zvládli,“ ocenil Koubek.

V ďábelském tempu zápasů přijede do Plzně už zítra Olomouc. Půjde o zajímavou konfrontaci aktuálně čtvrtého a třetího celku ligové tabulky. V úterý odletí Plzeň na dalekou štreku do Kazachstánu. Ve čtvrtek rozehraje na půdě Tobolu Kostanaj, nedaleko hranic s Ruskem, první zápas play off o postup do skupinové fáze Konferenční ligy. Vzhledem k tomu, že se mužstvo vrací do Česka až v pátek odpoledne, odložilo následný nedělní ligový zápas s Boleslaví.

Všechny pravděpodobné sestavy ligového kola najdete zde >>>

Na Olomouc se pravděpodobně vrátí do základu jména, která nastartovala aktuální sérii pěti výher. K dispozici pravděpodobně budou uzdravení Tomáš Chorý s Erikem Jirkou, do základu půjdou zpět Rafiu Durosinmi, Lukáš Hejda, Sampson Dweh a možná i Cadu.

„Na šanci si musím počkat,“ pravil smířený Vlkanova. V náročném programu ale další šance brzy znovu přijde. Třeba Mosquera nehrál vůbec špatně, svou typologií pořád má týmu v určitých typech duelů co dát. „Chci zdůraznit, že v Plzni neprobíhá šmahem rapidní proces omlazování. Do budoucna nastane, ale jde o cestu, která má nějaký vývoj. Ne aby si to někdo nevykládal tak, že staří přestávají hrát, to je nesmysl,“ pravil rázně Koubek po výhře nad Baníkem (3:1).

Od duelu s ostravským celkem přesto začal výrazně stavět mladší členy kádru, kteří šanci chytili výborně. Najednou se ze zkušených opor stávají hráči na hraně sestavy, naopak z tváří, jako jsou Hranáč, Šulc či Durosinmi, rostou klíčové persony. Na tom nic nezmění ani výhra na Maltě, kde Plzeň v obměněném složení skolila soupeře výrazně nižší úrovně.

Bílkovy opory na lavičce

Adam VLKANOVA (28)

Sezona 2022/23
Zápasy: 34
Minuty: 2643
Góly a asistence: 6+5
Sezona 2023/24
Zápasy: 6
Minuty: 282
Góly a asistence: 1+0
V základu: 4x

Spolu s Kopicem naskočil do poloviny zápasů v základu, ale po horších výkonech se vytrácel. Pod hrotem si vede lépe Pavel Šulc, nicméně proti Gziře ukázal záblesky někdejší reprezentační formy.
Jhon MOSQUERA (33)

Sezona 2022/23
Zápasy: 43
Minuty: 3204
Góly a asistence: 8+5
Sezona 2023/24
Zápasy: 6
Minuty: 327
Góly a asistence: 0+2
V základu: 2x

Produktivní „energeťák“ na levé straně si v herním způsobu Miroslava Koubka hledá pozici. Pokud zlepší bránění a vyvaruje se taktickým lapsusům, může se do základu brzy vrátit.
Jan KOPIC (33)

Sezona 2022/23
Zápasy: 29
Minuty: 1937
Góly a asistence: 5+3
Sezona 2023/24
Zápasy: 7
Minuty: 376
Góly a asistence: 0+2
V základu: 4x

Trenér Koubek na zkušeného křídelníka hodně dá, držel ho i přes slabší úvod sezony. Jenže i přes něj se převalilo dravé mládí, aktuálně se pohybuje na hraně lavičky a základu.
Václav JEMELKA (28)

Sezona 2022/23
Zápasy: 39
Minuty: 3689
Góly a asistence: 1+2
Sezona 2023/24
Zápasy: 5
Minuty: 303
Góly a asistence: 0+0
V základu: 3x

Začal v základu, zvládne stopera i kraj obrany. Jenže formu chytili mladší a rychlejší Hranáč s Dwehem, velmi dobře vypadá i osmnáctiletý Paluska. Jemelkova pozice tím citelně oslabila.
Libor HOLÍK (25)

Sezona 2022/23
Zápasy: 39
Minuty: 2554
Góly a asistence: 0+3
Sezona 2023/24
Zápasy: 3
Minuty: 107
Góly a asistence: 0+0
V základu: 1x

V případě zužování kádru je jedním z adeptů pro odchod na hostování. Jenže ve chvíli, kdy nejsou k dispozici Řezník a Havel, se zvedla šance na herní vytížení. Zápas s Gzirou zvládl velmi dobře.
Plzeň odkládá, S+S hrají
Utkání 6. kola Mladá Boleslav–Plzeň se na základě žádosti Viktorie kvůli účasti v play off Konferenční ligy nebude hrát v neděli 27. srpna, ale později. Naopak Sparta a Slavia o odložení svých zápasů LFA nepožádají. Podle původního plánu měli hrát Letenští s Karvinou v sobotu, zápas je přesunutý na neděli. Slavia se představí dle původního plánu v neděli v Jablonci. Účastníci posledního předkola evropských pohárů si v této sezoně můžou odložit utkání 6. kola bez souhlasu soupeře. Zápas se musí odehrát nejpozději do konce roku.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud