19. února 2024 • 04:55

Sparta proti Liberci: Pešek na hraně, spousta změn i produktivní bruslař

Vstoupit do diskuse
10
  • Video se připravuje ...

    Tahle výhra úřadujících mistrů se nevylíhla lehce, bez potíží. Liberec na Letné moc zlobil, byl výborný. Přesto Sparta mezi dvěma zápasy v Evropské lize proti Galatasaray nakonec zapsala tři body po výsledku 2:1. Co nedělní utkání 21. kola FORTUNA:LIGY ukázalo?

  • Pozměněná Sparta

    Kvůli souboji s Galatasaray v Evropské lize, jehož druhá část se hraje ve čtvrtek na Letné, musel Brian Priske zatřást sestavou. Bylo to pochopitelné. Od začátku naskočili pro odvetu vykartovaní Ladislav Krejčí a Veljko Birmančevič, třetí distancovaný Matěj Ryneš přišel po přestávce.

    Jana Kuchtu nahradil Victor Olatunji, Angela Preciada Tomáš Wiesner. Na levém wingbeku by podle všeho naskočil Jaroslav Zelený, ale pořád je out ze zdravotních důvodů, a proto dostal šanci Jakub Pešek. V obraně se objevil Patrik Vydra, naopak Asger Sörensen a Martin Vitík, kteří budou dozajista ve čtvrtek v základu, zůstali na lavici.

    Evropa má holt v tuto chvíli mírnou prioritu. „To, že jsme udělali osm změn, vyplývá z toho, že věříme hráčům. Víme, jakou mají kvalitu. Víme, co dokážou. Vidíme je pracovat každý den,“ glosoval trenér Brian Priske.

    Sparťanská děkovačka po výhře nad LibercemFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Produktivní bruslař

    V první půli hrál tuze špatně. Zle se rozhodoval, navíc byl jeho pohyb chvílemi až komický, tak moc se smekal. Jeden z fanoušků o přestávce pronesl na náměstíčku za hlavní tribunou: On si snad vzal brusle.

    Jenže přišel start do druhého poločasu a Olatunji byl najednou za spasitele. Ve 47. minutě správně řešil brejk do otevřené obrany přihrávkou doleva na Haraslína. Slovenský střelec se prosadil - tentokrát levačkou. O dvě minuty později Olatunji předskočil stopera, sebral centr od Veljka Birmančeviče a lehce přehodil Huga Jana Bačkovského.

    „Kvůli pěti minutám po přestávce jsme ztratili zápas. Vypadli jsme z role. Ale jsem rád, že jsme se do ní vrátili,“ lamentoval trenér Liberce Luboš Kozel.

    Sparta - Liberec: Olatunji oklamal Chaluše a přehodil Bačkovského! 2:0
    Video se připravuje ...

  • Pešek na hraně

    Od 24. minuty měl žlutou kartu. To je vždycky nebezpečné. Jakub Pešek, sparťanský levý wingbek, málem příležitost na červenou kartu „proměnil“. Ve 36. minutě šlápl u lajny do nohy poměrně výrazného Nicolase Pennera. Srazil ho k zemi. Faul nesporný, ale také velmi podezřelý. Rozhodčí Jan Všetečka kartu neukázal.

    „Byla jasná,“ soudil hostující trenér Luboš Kozel. Ano, vyloučení se nabízelo, arbitr rozhodně přimhouřil oči. Vědom si toho byl i Brian Priske, který o poločase Peška vystřídal a jako jeden z důvodů uvedl i tento moment.

    Sparta - Liberec: Pešek si zahrával, hosté chtěli druhou žlutou kartu
    Video se připravuje ...

  • Bačkovský trápil „svou“ Spartu

    Zasloužil se o to, aby Liberec v závěru přitlačil Spartu k šestnáctce a usiloval o vyrovnání. Hugo Jan Bačkovský v první půli vychytal Lukáše Sadílka, Jakuba Peška a odolal také pokusům Lukáše Haraslína. „S jeho výkonem jsme hodně spokojení. Měl několik dobrých zákroků,“ liboval si trenér Luboš Kozel. I díky tomu má o jedničce momentálně jasno. „Od doby, co začal chytat, je pro nás oporou. Pomáhá nám i ve výstavbě hry.“

    I když Bačkovský na startu druhé půle dvakrát inkasoval, jednoznačně byl hvězdou hostujícího týmu. Možná se chtěl vyšvihnout. Vždyť prošel sparťanskou akademií a do Liberce přestoupil definitivně loni v létě. „Speciální motivaci jsem si nedával,“ odmítl Bačkovský. „Ale cítil jsem se skvěle, něco jsem chytil a narostlo mi sebevědomí. I když to stejně bylo k ničemu.“

    Dopustil se ovšem i momentu, kdy ve vápně rukou vyboxoval míč a při tom trefil Filipa Panáka do hlavy. Trenér Brian Priske to označil za sporné.

    Sparta - Liberec: Bačkovský vyboxoval míč, zboural Panáka a lapil Krejčího nůžky
    Video se připravuje ...

  • Haraslín: nečitelný střelec

    Soupeř moc dobře ví, že si musí dát pozor, aby se mu nezapletly nohy. Zasekne si Haraslín balon doprava? Toť otázka. V první půli to udělal dvakrát. Jenže gól vstřelil ze situace, kdy po Olatunjiho přihrávce bouchl do míče levou nohou. „Snažím se v zápase dělat věci neustále jinak, abych si udělal volný prostor,“ prozradil slovenský reprezentant. Povedlo se, v ligové sezoně dal už devátý gól (odehrál 16 utkání), a z toho třetí proti Slovanu. „Ale nejsem specialista na Liberec,“ usmál se.

    Sparťany kromě toho zajímá ještě jedna věc. Jak je na tom nejlepší střelec týmu po zranění kotníku? Jarní start proti Karviné nestihl, s Galatasaray odehrál necelou půlhodinu a při výhře s Libercem zapsal 64 minut. „Těžko říct, jestli jsem stoprocentně připravený. Kdyby ano, létám tam celý zápas,“ odpověděl. Přesto se dá očekávat, že v odvetě play off Evropské ligy s Galatasaray nastoupí od začátku. Sparta jeho góly i dravost bude potřebovat. „Jsem rád, že jsem se do sestavy vrátil a věřím, že se na čtvrtek připravím,“ dodal.

    Prosadí se znovu?

    Sparta - Liberec: Haraslín sraženou střelou do sítě odstartoval domácí pyro, 1:0!
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
10

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud