14. ledna 2016 • 18:41

Fanoušci Slavie vs. policie. U soudu se řešila krev i zrušená dohoda

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pražský Městský soud se začal zabývat správní žalobou pětice fanoušků fotbalové Slavie na ministerstvo vnitra, policejní prezidium a pražské krajské policejní ředitelství. Jednání bylo po vyjádření žalobců a provedení některých důkazů odročeno na neurčito, aby soud mohl vyslechnout další osoby včetně velitele zásahu. Žalobci se domáhají výroku, že policejní zásah kvůli pyrotechnice při pochodu na derby se Spartou v dubnu 2014 byl nezákonný.



Do jednací síně se kvůli velkému zájmu nedostali někteří zástupci veřejnosti. Soudkyně Karla Cháberová nejprve zpochybnila fakt, že žalovány byly všechny tři orgány, protože policie jednala jako ozbrojený bezpečnostní sbor. Také zdůraznila, že soud se bude zabývat jen tím, jak policie postupovala proti žalobcům, nikoliv zásahem obecně.

Policisté přistoupili k zákroku proti tradičnímu organizovanému pochodu na derby, když slávističtí příznivci na Čechově mostě začali házet dělbuchy a dýmovnice. Po zákroku, který později označilo vedení klubu za nepřiměřený a těžko odůvodnitelný, měli někteří fanoušci v obličeji krev a utrpěli další zranění.

Soud dnes zhlédl videa předložená oběma stranami. "Je vidět, že policií předkládané doklady jsou manipulované. My jsme viděli video z krásné idylické akce, kde nebyl prakticky žádný zásah. Na videu, které jsme předložili my, bylo několik zraněných osob a krev," řekl právní zástupce fanoušků Stanislav Servus.

Žalující tvrdí, že použití nezávadné pyrotechniky bylo dlouhodobě plánováno a dojednáno s antikonfliktním týmem. „Den předtím jsem se sešel s policistkou Zdenou Koudelovou, se kterou jsem řešil průběh pochodu. Měla dobrou vůli se domluvit, aby proběhlo všechno bez problémů. Domluvili jsme se, že stejně jako v minulých letech bude pyrotechnika použita pouze na Čechově mostě,“ uvedl tehdejší vůdce fanoušků Lukáš Vala. Tomu nasvědčuje i jeden ze záběrů, který tehdy přímo na místě pořídil i kameraman iSport TV (v reportáži od času 1:40 - pozn. red.).

„Nedivím se ničemu. Já se omlouvám, takové informace jsem neobdržela. O tomto opatření vůbec nic nevím,“ řekla Valovi přítomná policistka.

Fanoušci Slavie vs. policie. Co zaznělo na začátku soudu?
Video se připravuje ...

Policie prý zasáhla prakticky bez předchozí řádné výstrahy. V důsledku zákroku měli žalobci utrpět buď psychickou, nebo i fyzickou újmu, konkrétně zhmožděniny v obličeji či žeber po zásazích pendrekem a teleskopickým obuškem.

Celkem zadrželi policisté v souvislosti s derby 86 lidí, především z průvodu slávistů. Valná většina lidí předvedených na služebny spáchala podle policie přestupek. "Nebyl jsem vyzván k tomu, abych nepoužíval pyrotechniku, byl jsem přímo zezadu sražen k zemi a byly na mě použity donucovací prostředky, byl jsem spoután, odveden a zadržen," řekl soudu jeden z žalobců Adam Samiec.

Podle pozdější policejní prověrky nebyl zásah na Čechově mostě nijak mimořádný. Kontrola nezjistila porušení zákona ani nepřiměřené použití donucovacích prostředků. Zástupci žalovaných dnes odkazovali na písemná vyjádření a jejich argumenty tak na jednání nezazněly.

Já se omlouvám... Rozhovor policistky s vůdcem fanoušků Slavie
Video se připravuje ...

Jak probíhal pochod fanoušků Slavie před derby se Spartou?
Video se připravuje ...

Na Čechově mostě proběhla největší potyčka slávistů s policií
Na Čechově mostě proběhla největší potyčka slávistů s policií

 

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud