Martin Pešout
18. dubna 2020 • 14:28

Kde skončili cizinci z české ligy: osudy Mahmutoviče či Kanaďana ze Sparty

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Edin Džeko ovládl anketu deníku Sport o nejlepšího cizince, který kdy běhal po českých ligových trávnících. Na tuzemských stadionech se ale objevili i další zajímaví zahraniční fotbalisté, kteří v Česku zaujali, po odchodu z naší ligy se ale vytratili z paměti. Pojďme si pět takových hráčů připomenout.

  • NIVALDO

    Věk: 31 let

    Tým v Česku: FK Teplice

    V létě 2013 přišel kapverdský záložník Nivaldo, celým jménem Nivaldo Alves Freitas Santos, z portugalské Coimbry do Teplic a za krátkou dobu se stal velkým hitem. V Teplicích během dvou let odehrál 48 zápasů, patřil ke klíčovým hráčům a pomohl Severočechům k pátému místu v tabulce. Nejlepší zápas za žlutomodré odehrál 27. října 2013, kdy Na Stínadlech vítězným gólem před zraky šestnácti tisíc diváků rozhodl šlágr s Plzní. Později odešel do běloruského Dinama Minsk, na začátku roku 2016 se ale do Teplic ještě na chvíli vrátil. Dnes někdejší reprezentant Kapverdských ostrovů kope ve druhé rumunské lize za tým s názvem Concordia Chiajna.

    Nivaldo se vrací do TeplicFoto Profimedia.cz

  • BYRON WEBSTER 

    Věk: 33 let

    Tým v Česku: FK Baník Most

    Tři sezony hrával Most českou nejvyšší soutěž. A během této doby se v jeho dresu objevilo až pozoruhodné množství cizinců. Jedním z takových byl i anglický obránce Byron Webster. S fotbalem začínal v Leedsu, a když byl na testech ve skotském Motherwellu, vyhlédl si ho právě severočeský celek. V Mostě Webster odkopal 37 zápasů a dal o sobě vědět natolik, že jej následně angažoval druholigový anglický celek Doncaster Rovers. Řízný stoper si posléze kromě jiných štací v Anglii zahrál v Millwalu nebo Yeovilu. Dnes je stále aktivním hráčem, ve čtvrté anglické lize bojuje za Carlisle United. 

    Autor sporného gólu Byron Webster má zkušenosti i z české ligyFoto Michal Beránek (Sport)

  • ANDRÉ HAINAULT

    Věk: 33 let

    Týmy v Česku: FK Baník Most, AC Sparta Praha

    Tehdejší prvoligový Most měl ve svých řadách i dalšího nadmíru zajímavého cizince. A to kanadského obránce Andrého Hainaulta, který dorazil na sever Čech z Montrealu Impact. Ryšavý zadák, který nastupoval kromě mládežnických výběrů Kanady i za seniorskou reprezentaci javorových listů, upoutal na sebe takovou pozornost, že o něj měla zájem Slavia. Nakonec ale v rámci hostování zamířil do Sparty. Po konci v Čechách hrával americkou Major League Soccer za Houston, pak působil ve skotském Ross County a dnes hraje třetí německou ligu v Kaiserslauternu.

    Ryšavý Kanaďan André Hainault v dresu SpartyFoto Michal Beránek (Sport)

  • AIDIN MAHMUTOVIĆ

    Věk: 34 let

    Týmy v Česku: FK Teplice, FC Viktoria Plzeň, SK Sigma Olomouc, 1. FK Příbram

    Teplicím se s Edinem Džekem povedl obchod století, a tak ve velkém začaly do svých řad přivádět další fotbalisty z bývalé Jugoslávie. Aidin Mahmutović za Teplice nastřílel nadstandardních 61 gólů a čekalo se, že zamíří na zajímavé, nejlépe zahraniční angažmá. Severočeši jej ale dlouho nechtěli pustit, až po sedmi letech ve žlutomodrém dresu přestoupil do Plzně. V jejím dresu se mu ale vůbec nevedlo, po hostování v Olomouci a Příbrami následně odešel do Panionisu Atény. Tam se ale do základní sestavy taky nedostal a dnes nosí barvy bosenského celku Čelik Zenica. 

    Útočník Aidin Mahmutovič v dresu Příbrami, kde ale nepodává dobré výkonyFoto Profimedia.cz

  • ANDREJ KERIĆ 

    Věk: 34 let

    Týmy v Česku: FC Slovan Liberec, AC Sparta Praha, FK Teplice

    Andrej Kerić se proslavil při svém angažmá v Liberci. Ve své druhé sezoně pod Ještědem se s patnácti góly stal dokonce nejlepším střelcem domácí soutěže. Dohromady na severu Čech v 81 zápasech zaznamenal 32 branek. Talentovaný Chorvat si záhy chtěl vydupat přestup do Sparty. Protože ovšem s Libercem nechtěl prodloužit smlouvu, klub ho poslal do „B“ týmu. Nakonec jej Sparta přece jen vykoupila. Na Letné se mu už nevedlo, následovalo hostování v Teplicích. Před sezonou 2014-15 odešel do lucemburského Dudelange. Pak si střihnul čtyři zápasy za Michalovce a po krátké anabázi na Maledivách se zabydlel v páté chorvatské lize.

    Andrej Kerič (Chorvatsko)Foto Jaroslav Legner Sport

     

     

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud