Jan Podroužek
15. května 2011 • 16:39

Nová Ves: i v okresním přeboru mají Ultras

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dýmovnice, nápaditá chorea a chorály. Ne, nejde o ligový zápas. Takhle se totiž fandí v mosteckém okresním přeboru v Nové Vsi v Horách. Zhruba dvacetičlenná parta lidí kolem Geňa a Cíby, jak si šéfové novoveských Ultras říkají, dokáže vytvořit při utkání skutečně hustou atmosféru.



Do malé vísky uprostřed Krušných hor přijel soupeř z Braňan, druhý tým okresního přeboru a favorit střetnutí. „Koukám, že nás tu moc není,“ je nervózní půl hodiny před výkopem Geňo z Ultras. „Jako fanoušků?“ ptám se. „Ne, fotbalistů. Asi jich bude zase málo, ale máme u nás v kotli připravený dva kluky, který jsou schopný naskočit, kdyby bylo potřeba,“ ujišťuje, že náhradní plán je funkční.

Skupina Ultras Nová Ves funguje s krátkou pauzou už dva roky. „Seděli jsme s kamarádem, co tady hraje fotbal, v hospodě, a ten si trochu stěžoval, že sem chodí hrozně málo diváků. Tak jsme vymýšleli, co s tím, a nakonec si řekli, že budeme dělat bordel na fotbale a pomůžeme aspoň trochu klukům hlasivkama,“ popisuje zrod Geňo. Novoveští příznivci jsou většinou z šestnáct kilometrů vzdáleného Chomutova. „Chodíme v Chomutově posedět na hokej, ale když není hokejová sezona, tak jezdíme fandit na fotbal,“ říká Geňo, který v Nové Vsi vyrůstal a až později se přestěhoval do města.

Novoveští hooligans už jsou po okrese svou činností dobře známí. „Jednou v Poleradech za námi dokonce přišel hráč soupeře, že nás zná a ať neděláme takovej bordel,“ vypráví Geňo. Je čas výkopu. Fotbalisté přicházejí na hřiště a na protější stráni zapalují fandové první vlnu dýmovnic.

„Novoveská zvěř má svůj vlastní svět. Nikdy nejsi sám, to si pamatuj, za svou vesnicí vždycky stůj,“ ozývá se sborově sportovním areálem. Emoce poprvé pořádně vzplanou pět minut před koncem poločasu. Domácí inkasují druhou branku, jenže podle Ultras, a dokonce i čárového sudího, šlo o ofsajd. Hlavní arbitr však signalizaci asistenta přehlíží a gól hostům uznává.

„Kup si brýle, ty debile, optika je za rohem,“ spustí kotel jednohlasně směrem k rozhodčímu, poté co si musel vyslechnout drsnou snůšku nadávek. „Přece nebudeme jako domácí fanoušci chválit rozhodčího za to, jak píská. Poprvé ho ještě do pr... nepošleme, ale pak už nás musí cítit,“ směje se Cíba, druhý z duchovních otců Ultras.

„Ale určitě se nepereme, děláme to pro zábavu, abychom se zasmáli jak my, tak i ostatní, co přijdou.“ Druhá půle se nese ve znamení propagace pyrotechniky na stadionech. „Pyrotechnika podle nás není zločin. Chceme dát najevo, že i v okresním přeboru pro tenhle přístup lidi jsou, že jim to nedělá problém,“ vysvětluje Geňo. A tak se v kotli roztáhne transparent: „PYRO NENÍ ZLOČIN!“ a rozhoří se další várka světlic.

„Tohle fandění je finančně poměrně náročné, ale záleží, kolik se nás na utkání sleze a podle toho se pak skládáme. Na jeden zápas vyjdou celkové náklady zhruba na pět až šest tisíc,“ říká Cíba. Deset minut před koncem dávají Braňany ještě třetí branku a stadionem se rozléhá: „Prohráváme, no a cooo...?“

O tom, kdo má nejvěrnější a nejlepší fanoušky v okrese není pochyb. Ultras rozvinou transparent: „Anglie že má nejlepší fans? Hovno – pyro rowdies Nová Ves!“ a ještě jednou do konce zápasu zazpívají: „Malé místo v Krušných horách s tou největší podporou. Pojďte, hoši, jdeme do nich, my vám budem oporou.“

I domácí brankář Martin Turek za činnost nadšeným fandům děkuje. „Všem nám na hřišti to moc pomáhá, aspoň je nějaký vzrůšo. Je to něco výjimečnýho,“ říká vděčný gólman.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud