Michal Koštuřík
12. října 2012 • 11:42

ČESKÝ FOTBAL: Bořetice válcovaly soupeře, proto jsou Celtic

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Jablonec - Karviná 3:2. Obrat v závěru, rozhodl Náprstek
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chce to velkou dávku fantazie, abyste si připadali jako v honosném Celtic Parku. Přesto na vás na omšelé chodbě vesnického stadionku v Bořeticích ihned dýchne duch skotského velkoklubu. Zdejší účastník I. A třídy se totiž už desítky let honosí přezdívkou Celtic. Odpovídají tomu zeleno-bílé kreace na zdích a stejnobarevné dresy, napodobeniny slavného týmu.



Oficiálně se jihomoravský klub jmenuje TJ Slovan Bořetice. Dostat do názvu slovo Celtic není totiž jen tak, jde o ochrannou známku, za kterou se platí. „Ale když se řekne Bořetice, každý hned ví, že jde o Celtic,“ přibližuje záložník Zbyněk Jambor.

Pozoruhodnou přezdívku dostaly Bořetice někdy v šedesátých letech minulého století, kdy skotský celek patřil k evropské elitě a v roce 1967 triumfoval v Poháru mistrů evropských zemí (dnešní Liga mistrů). Fotbalisté obce, ve které dnes žije zhruba 1300 obyvatel, tehdy podobně válcovali své protivníky. A diváci je přirovnávali ke skotské mašině.

Historická fotografie Celticu BořeticeFoto Michal Koštuřík (Sport)

„My jsme tenkrát postupovali ze čtvrté třídy až do okresního přeboru,“ vysvětluje předseda oddílu Václav Kadlec. „Měli jsme úspěchy, tak nám naši fanoušci začali říkat Celtic podle v té době asi nejlepšího týmu Evropy. Taky se nám dařilo, jeli jsme bez porážky.“

A pozor, ani za moravský Celtic nehráli žádní nýmandi. Na sklonku své kariéry zde působil v okresním přeboru legendární František Veselý, později si angažmá v ambiciózní vísce střihli exligisté Jan Maroši, Lambert Šmíd či Petr Baštař. Současné působení v I. A třídě je historickým maximem klubu. Momentálně je však mužstvo v tabulce poslední.

„Kluci ani tu historii neznají,“ tvrdí Kadlec a středopolař Jambor jeho mínění potvrzuje. „Fakt nevím, jak to všechno vzniklo. Myslím, že název Celtic vymyslel klub před pár lety,“ odhaduje.

Je fakt, že pořádnou reklamu skotskému gigantu dělají Bořetice díky štědrému mecenáši teprve v posledních letech, kdy si pořídili novou sadu bílo-zelených dresů. „Nechal je udělat sponzor. Prý jsou stejné, jako má pravý Celtic. Já to neumím posoudit, nikdy jsem ve Skotsku nebyl,“ usmívá se Kadlec.

Má však pravdu, na slušivých trikotech chybí jen originální znak a na zádech jména fotbalových hvězd. „Nevím o nikom z nás, kdo by byl přímo v Glasgow. Myslím, že tady nikdo speciálně Celtiku nefandí,“ soudí šéf klubu.

Podle Jambora je přezdívka v první řadě vábničkou na lidi. „Ten název se vžil, dva roky po sobě se postoupilo o třídu výš. Náš Celtic je v okolí hodně známý. Ale každý z nás hráčů fandí někomu jinému, žádný fanatik do skotského Celtiku v kabině není,“ nastiňuje Jambor s tím, že skotská liga se stala po odpadnutí zadlužených Rangers víceméně nezajímavou. „Celtic teď bude mít titul asi jistý,“ má jasno.

Bořetický Celtic bude spokojený, když se zachrání v I. A třídě.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud