Stanislav Hrabě
2. října 2014 • 10:39

Šmicer o bojkotu romského klubu: Není to rasismus, bojí se jich!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tým FK Junior Roma Děčín nadále vyhrává zápasy III. třídy okresního přeboru na Děčínsku kontumačně, soupeři proti nechtějí nastupovat. „Rasismus!“ řvou zahraniční ambasády a švédská dokonce uspořádala zápas, na nějž nasadila tým týmů složený z hráčů několika diplomatických sborů. „To není rasismus,“ jen špatné zkušenosti, odmítá politický podtext Vladimír Šmicer, vicemistr Evropy 1996.



Ví dobře, o čem mluví, prostředí velice dobře zná. Pochází z Verneřic u Děčína, stále má na severu Čech kořeny. „Pro Verneřice byl bojkot ostatních účastníků přeboru vlastně výhodný, protože jako jeden z mála klubů proti Romě nastoupily a vyhrály. Ty body nutně potřebovaly,“ připomíná vítězství 5:1 klubu, kde vítěz Ligy mistrů 2005 v dresu slavného anglického FC Liverpool s fotbalem začínal.

Okamžitě však zvážní. „Když se nehrají soutěžní zápasy, když někdo nechce proti někomu nastupovat, není to dobré a nemám z toho radost,“ přiznává. „Nevidím to ovšem jako rasismus, jenom mají s tím klubem špatné zkušenosti,“ rozbírá situaci. „Přirovnal bych to k ruskému hokejovému týmu Viťaz Čechov. Jeho záludnosti a přehnané tvrdosti se ostatní báli a nechtěli proti němu hrát,“ našel podobný sportovní příklad z minulosti.

Jenže tehdy švédská ambasáda o diskriminaci nemluvila a protestní akce nepořádala.

„Doufám, že se situace na jaře uklidní,“ vrací se Šmicer na severočeská hřiště. „Místní kluby z malých měst a vesnic znám, skoro ve všech nastupují i fotbalisté romské národnosti. Jinak to ani nejde,“ opakuje, že by v bojkotu klubu Roma Děčín rasový podtext nehledal.

Roma: čtvrtá kontumace
Klub Roma Děčín dál sbírá kontumační výhry ve čtvrté třídě na Děčínsku, připsal si už čtvrtou v sezoně. Soupeři totiž proti klubu odmítají hrát a odvolávají se na to, že s některými jeho hráči či příznivci byly v minulosti problémy. Situace ohledně kontumací se nezlepšila ani po výzvě šéfa FAČR Miroslava Pelty. "Byla schůzka klubů se zástupci Romy Děčín, měli si to tam vyříkat, ale Valkeřice stejně nenastoupily. Do konce podzimu by ale Roma měla tři zápasy odehrát," věří Ladislav Šefčík, sekretář OFS Děčín. "Na jaře by to snad mohlo být celkově lepší."

Zápas Romy Děčín s Bukovinou ve třetí třídě na Děčínsku přinesl jen jeden gól. Ten právě inkasuje brankář Herák.
Zápas Romy Děčín s Bukovinou ve třetí třídě na Děčínsku přinesl jen jeden gól. Ten právě inkasuje brankář Herák.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud