19. června 2016 • 15:34

Postup ze 3. místa? Neřeším to, podmínky byly dané předem, říká ředitel Žižkova

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hotovo. Fotbalisté Žižkova slaví postup do druhé nejvyšší soutěže. V konečném účtování ČFL sice skončili na třetím místě, ale nakonec se po roce vracejí do profesionálního fotbalu. „Z druhé ligy jsme papírově sestoupili a teď se tam papírově vracíme,“ komentuje posun výš z bronzové pozice Jiří Rýva, ředitel Viktorie. V tabulce před Pražany skončily Jirny a Zápy. V prvním případě neměl klub o postup zájem, Zápy výš chtěly, ale nezískaly potřebnou licenci.



Žižkov po podzimu ztrácel na první místo deset bodů, všem v klubu bylo jasné, že pro klopýtání ve druhé polovině sezony nebude místo. Každý zápas byl pro „viktoriány“ malým finále. „Před sezonou jsme si ale hlavně předsevzali, aby se povedlo klub oddlužit a byl čistý. Jsme rádi, že se to povedlo, to byl základ,“ tvrdí Rýva.

Za celé jaro klub nebodoval pouze v jednom případě, když prohrál v Zápech. Klub z obce se sedmi stovkami obyvatel srazil sebevědomí Pražanů na nulu, vyhrál 1:0 a s Viktorií to vypadalo zle, zvláště když se Zápy netajily touhou zkusit si druhou ligu. „Prohráli jsme nejdůležitější zápas jara,“ přiznává funkcionář tradičního pražského klubu.

I přes báječné tažení odvetnou částí třetí ligy, kdy klub bodoval ve dvaceti duelech v řadě, pak přišlo klopýtnutí v Zápech, a následoval opět vítězný finiš. Tým trenéra Zdeňka Haška válcoval konkurenci. „Kluci si sáhli opravdu až na dno a já před nimi smekám, že to všechno dokázali,“ říká uznale Rýva.

Jenže nebýt toho, že Jirny neměly o druhou ligu zájem a Zápy nesplnily licenční podmínky, měl by Žižkov v konečném účtování smůlu. To by byla rána do vazu. „Já bych tohle neřešil. Papírově jsme z druhé ligy sestoupili a teď se do ní ze třetího místa vracíme,“ mávne rukou ředitel klubu.

Podmínky, které musí klub splnit, aby mohl proklouznout do vyšší soutěže, byly podle Rývy dané licenčním manuálem. Ty pak musela podpořit sportovní stránka týmu.

„Všechno bylo dáno před sezonou, licenční manuál vše jasně specifikoval. Naše obrovské plus byl stadion. Ten Jirny ani Zápy neměly, v tomhle směru jsme měli za soupeře jen Chrudim nebo Vltavín,“ dodal Rýva, který byl ústřední postavou při snaze vzkřísit klub poté, co bojoval o přežití.

Zápas Záp se Žižkovem ve třetí lize moc fotbalové krásy nenabídl, spíš to byl boj.
Zápas Záp se Žižkovem ve třetí lize moc fotbalové krásy nenabídl, spíš to byl boj.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud