17. listopadu 2016 • 11:40

Holoubek a Sparta? Věděli jsme, že to dotáhne vysoko, říkají v jeho Humpolci

Autor: René Machálek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na Hliníka, co se odstěhoval do Humpolce, zapomeňte! Hvězdou městečka, které proslavila scéna z filmu „Marečku, podejte mi pero“, je David Holoubek, trenér pražské Sparty. Tamní klub sice kvůli němu nezmění barvy ani se nepřejmenuje na Spartu, ovšem nepochybujte o tom, že mu drží palce.



 „Davidovi fandíme, to téma tady rezonuje,“ říká Jaroslav Kuba, sekretář A. F. C. Když na Holoubka přijde řeč, poklony prší. A trenér je opětuje. „Narodil jsem se v Humpolci, mám tu rodinu, kamarády, rád se sem vracím,“ hlásí kouč. „Zvedám Humpolci kredit, i když jdu jinou cestou než Hliník, který tu má pomníček,“ směje se.

Trenérská kariéra jako hrom. Koho by to napadlo, že ji srdcař z Humpolce, David Holoubek, udělá. Teď je z ní městečko v okresu Pelhřimov na nohou, tedy minimálně jeho fotbalová část. Tenhle chlapík přece v našem dresu hrál, říkají si místní, když ho vidí v televizi na lavičce Sparty.

„Pořád je to náš hráč. Pouštěli jsme ho na hostování po okolí, ale když teď bylo zrušeno, je u nás,“ hlásí hrdě klubový šéf Václav Duben. Ještě víc si ale přeje, aby se Holoubkovi dařilo u letenského áčka. „Když se podívám na jiné trenéry, tak je David výjimka. Extrémně se odlišuje lidskostí, mluví s každým na rovinu a jde vlastní cestou. Spartě má co dát,“ tvrdí přesvědčivě.

Nižší soutěže už mají letos na Vysočině dávno padla. Sledují tam proto ligu a evropské poháry, speciální pozornost má pochopitelně zdejší rodák Holoubek. Když z Humpolce odcházel, nikdo netušil, jak rychlá bude jeho cesta na vrchol a kam až to trenérsky dotáhne.

„Myslím, že nenajdete moc lidí, co by to Davidovi nepřáli. Je to sympatický člověk, má charisma. Přirozený fajn chlap,“ tvrdí sekretář A. F. C. Tohle prý platí léta a nic se na tom nemění.

Lepší David Holoubek než premiér Paroubek

„Fanoušci ho měli rádi vždycky. Zrovna nedávno se našla stará fotografie z roku 2006. Tehdy měli transparent Lepší David Holoubek než premiér Paroubek,“ líčí funkcionář týmu z krajského přeboru na Vysočině.

„Hráli jsme o postup do divize a byla to spontánní akce,“ směje se při vzpomínce trenér Sparty. Teď mu aplauduje i kotel na Letné a on si to užívá. „Vážím si toho. Uvidíme, jak dlouho to vydrží,“ usměje se.

Už před lety ho bylo všude plno. Rozdával energii, dobrou náladu i fotbalové rady. Prakticky všude, kde se objeví, působí jako živá voda. „Když byl s námi v kabině, pořád něco vymýšlel, měl hlavní slovo. Obrovský šprýmař, který ale umí srandičky taky přijmout,“ vzpomíná současný kapitán týmu brankář Tomáš Kříž a Holoubek to potvrzuje: „V kabině jsem už tehdy byl slyšet, stejně jako na hřišti. Pořád jsem někomu radil, vypadá to, že už tehdy jsem byl trenér.“

Kouč Sparty David Holoubek v zápase Evropské ligy s Hapoelem Beer ŠevaFoto Pavel Mazáč (Sport)

Vídají se dodneška. Zrovna nedávno prý vyrazili poklábosit u piva. „Myslím, že by David nejradši mluvil o Humpolci, jenže když někam přijde, lidi se k němu hrnou a pochopitelně je zajímá Sparta,“ popisuje gólman, jak setkání s kamarádem vypadá.

Prozradí, že do Prahy mu ještě fandit nevyjel, ale každý úspěch Letenských ho náramně těší. Pak jej s Holoubkem probere u pěnivého moku, a i tam prý umí kouč Sparty zabrat. „Když to říkal, nebyl daleko od pravdy. Rád s kamarády zajdu posedět,“ směje se sparťanský kouč.

Kouče Sparty chválí i bratr záložníka Plzně Kopice

Ve zvláštní situaci je další z někdejších spoluhráčů Holoubka Tomáš Kopic, bratr známějšího záložníka Plzně Jana a bývalého ligového hráče Milana. „Když hrála Sparta s Plzní, tak jsem fandil Viktorce. Možná jsem byl jediný, sparťanů u nás v týmu je,“ prohodí ledabyle.

Nedělá mu to problém. Stejně tak přizná, že nečekal, že kariéra bývalého spoluhráče nabere tak strmý vzestup. „Určitě je dobrý trenér, věděli jsme, že to může dotáhnout vysoko. Ale překvapilo mě, že to šlo tak rychle,“ dodává uznale.

Jednou z hlavních Holoubkových zbraní a předností je otevřenost. Ta z něj dělá parťáka do pohody, hospody i nepohody, poklábosí s kýmkoliv. Nebojí se říct vlastní názor, neschovává se za fráze.

Rozparáděný kouč Sparty David Holoubek diriguje své svěřence v zápase Evropské ligy na půdě Hapoelu Beer ŠevaFoto Pavel Mazáč (Sport)

„Na český fotbal je to neuvěřitelný, přímý člověk. Navíc je dál pokorný kluk, co vyrostl na vesnici,“ ví šéf humpoleckého klubu Václav Duben. Ten neskrývá, že když se má republika rozdělit na sparťany a slávisty, tak se zařadí do rudého tábora. „To platí dlouhodobě, ale teď je tam navíc osobní vazba na Davida,“ říká.

Pokud by záleželo na něm, neměli by na Letné váhat, kdo povede mužstva do jara. Holoubek je pro něj jasná trenérská jednička, která má Spartě co nabídnout. „Kvalitu a potenciál má. Myslím, že kdyby se Sparta nedržela starých postupů a chtěla ho u áčka mít, myslím, že by se jí to vyplatilo,“ říká Duben.

Holoubek by Spartu posunul dál

Zdá se mu však, že letenský klub sáhne v zimě po jiném trenérovi. A nejen kvůli tomu, že Holoubek nemá patřičnou licenci. Zároveň Duben neskrývá, jak rád by se spletl. „David má na to, aby Spartu posunul,“ hlásí přesvědčivě.

Dobře ví, jaký srdcař a nadšenec v Holoubkovi dřímá. Když trenér Sparty zavítá domů, neopomene navštívit areál, kde působil. A nechybělo moc, aby si za Humpolec během podzimu kopnul. Tedy za jeho céčko.

„Říkal jsem mu, dojdi si pro kopačky a pojď. Myslím, že mu to šrotovalo v hlavě, ale nakonec všechno bylo narychlo a nešel do toho. Jednou si za nás ale ještě zahraje,“ věří Duben. A Holoubek je téhle myšlence nakloněný. „Tehdy se mělo hrát na umělce a to není nic pro moje kolena. Až se bude hrát na trávě, zahraju si,“ slibuje a šéf klubu to rád slyší.

David Holoubek vysvětluje svým svěřencům další pokynyFoto Pavel Mazáč (Sport)

Program má nabitý, přesto si ho v Humpolci stejně může kdokoliv připomenout. Klidně každý den. Žádný sparťanský koutek kvůli němu klub nevybudoval, na plakátech z minulých let ho ale v modrobílém dresu dvakrát najdete. Vidět ho tam můžou i talenti, kteří začínají kariéru. A občas i naživo.

„Pokud má David čas, přijde se k nám na stadion podívat,“ říká s pýchou Radka Vazačová, která v klubu pomáhá s mládeží. Právě u nejmenších špuntů odstartoval Holoubek trenérskou kariéru.

„V osmnácti letech jsem šel trénovat přípravku a už tehdy mě to bavilo,“ vzpomíná mladý kouč. „Chtěl pracovat s mladými a dával tomu sto procent. To, že je teď ve Spartě, je pro něho odměna,“ dodává šéf klubu Duben.

Dobře ví, jaký poklad v Holoubkovi klub má. Nemusí utrácet za propagaci klubu, vždyť o Humpolci je pořád řeč. „Je to pro nás reklama ve všech směrech. Mladí kluci vidí, kam to jde dotáhnout, a to samé i naši trenéři. Snažíme se je přesvědčit, aby si udělali licence, a když teď vidí Davida, je to určitě jednodušší. Jdou do toho,“ říká spokojeně Duben. Sázka na Holoubka, to je podle něho prostě tutová výhra. Pro všechny.



Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud