29. ledna 2024 • 11:15

Příbrami snížili trest. Klubu to nestačí, plánuje mezinárodní arbitráž

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Druholigový příbramský klub částečně uspěl s odvoláním proti odečtu čtyř bodů, jímž ho na konci listopadu potrestala Etická komise Fotbalové asociace ČR kvůli maření verdiktu Sborů rozhodců a nesplacení dluhů bývalým hráčům. Odvolací komise FAČR změnila rozhodnutí na dva odečtené body a pokutu 30 tisíc korun. Asociace o tom informovala na svém webu. Příbramští stále považují verdikt za příliš přísný a jsou připraveni se odvolat k mezinárodním orgánům.



Etická komise uložila na konci minulého roku druholigovému klubu souhrnný trest, který se skládal ze dvou částí. Za každý z obou přečinů odebrala Příbrami dva body. Celek od Litavky se odvolal a odvolací komise v jednom případě změnila verdikt na pokutu. Druhé odvolání zamítla.

Příbramští fotbalisté po podzimní části figurovali na čtvrtém místě druholigové tabulky se stejným bodovým ziskem jako třetí Táborsko, které drží druhou z příček, znamenajících účast v baráži o nejvyšší soutěž. Po odečtu dvou bodů klesnou po 16 kolech na šestou pozici.

„Respektujeme rozhodnutí disciplinární instance i oznámení Odvolací komise FAČR. Klub bere dvoubodový trest na vědomí, ovšem považujeme jeho přísnost za neadekvátní, zejména ze sportovního hlediska. Tímto způsobem jsou postihnuti především sportovci, kteří tvrdě bojovali o body na hřišti,“ uvedl klub v prohlášení na svém webu.

„Z naší strany rozhodně nebereme věc za uzavřenou. Zvážíme všechny možnosti jak rozhodnutí zvrátit včetně odvolání až k orgánům FIFA nebo CAS (Mezinárodní sportovní arbitráž),“ doplnil příbramský klub.

S ekonomickými problémy zápolí už nějakou dobu. „Ujišťujeme, že se aktivně snažíme řešit finanční situaci, což komise uznala snížením trestu. Snažíme se zajistit, aby se podobné problémy neopakovaly,“ uvedl klub.

„Trest souvisí s pohledávkami vůči bývalým hráčům, což je přiznaný fakt. Schopnost plnit závazky výrazně ovlivňuje nefunkční spolupráce s organizací FIFA. Klub eviduje několik pohledávek vůči této organizaci. Oddělení clearing house dosud nevyrovnalo finanční prostředky, které má FK Příbram přiznané za přestupy svých odchovanců v zahraničních klubech. Tyto finance by s přehledem pokryly plnění, které následně vedlo k uložení trestu od Etické komise FAČR,“ doplnil bývalý ligový klub.

Vloni v lednu příbramští hráči kvůli chybějícím výplatám nenastoupili k přípravnému utkání. Navzdory napjaté finanční situaci celek od Litavky obsadil v minulé druholigové sezoně třetí místo a v baráži bojoval o návrat do nejvyšší soutěže, proti Pardubicím však neuspěl.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud