Richard Šíma
2. května 2012 • 11:50

Uličný může vyhrát svou první velkou trenérskou trofej v kariéře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

SPARTA - OLOMOUC 19:00 | Velkého happy endu se dnes večer může dočkat olomoucký trenér Petr Uličný. Pokud by Sigma v plzeňském finále Poháru České pošty dokázala porazit Spartu, vyhrál by dvaašedesátiletý „John“ svou první velkou trenérskou trofej. Na samém sklonku své kariéry.



„Už se mi o tom i zdálo,“ přiznal Uličný. „Ve finále národního poháru jsem poprvé v životě. Měl jsem sen, že jsme ten pohár vyhráli. Že ho držím v ruce a tečou mi slzy,“ svěřil olomoucký trenér veřejnosti své noční snění.

„No a pak jsem se zase probudil,“ dodal hlasem, v němž se už zase odrážela realita dneška.

Uničovský rodák načal svou trenérskou kariéru v roce 1984. Právě v Uničově, tehdy jako hrající asistent. Později se stal hlavním koučem a v roce 1993 na lavici Zlína poprvé coby trenér okusil první ligu.

Docílil v ní několika úspěchů, k největším patří třetí místo v Brně a pak také v Olomouci. Mezitím zažil, jaké to je vybojovat postup z druhé ligy do první, povedlo se mu to v Hradci Králové.

V Olomouci, kde žije a jíž nyní trénuje, už ho budou lidé vždy jen milovat. Když se v roce 2003 stal poprvé hlavním koučem Sigmy, převzal ji v situaci, kdy měla po patnácti kolech pouze jedenáct bodů.

Reálně jí hrozil sestup, ale pod vedením Uličného uhrála na jaře dalších 23 bodů a zachránila se.

Misi spasitele přijal „John“ i před začátkem jarní části této sezony. Sigma se totiž znovu ocitla ve velkých nesnázích. Vinou bodového odpočtu, ale také mizerných výsledků to na Hané znovu zavánělo pádem do druhé ligy.

Dnes už je téměř jisté, že šedovlasý kouč, jenž po této sezoně s trénováním na nejvyšší úrovni definitivně skončí, zachrání olomoucký fotbal i podruhé. A že si na Hané bude už navždy užívat mimořádné popularity.

Kdyby snad dnes večer přidal triumf v domácím poháru, Olomoučané mu na Horním náměstí vedle slavného Sloupu Nejsvětější Trojice možná postaví i sochu.

„Uvidíme, jak to ty moje ovečky večer zvládnou,“ poznamenal Uličný před prvním a posledním velkým finále své pestré trenérské kariéry.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud