31. října 2012 • 19:20

Sparta přes Žižkov přešla až po penaltách, Liberec je ve čtvrtfinále

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté pražské Sparty vyhráli ve 3. kole Poháru České pošty nad druholigovou Viktorií Žižkov po penaltovém rozstřelu. V normální hrací době skončilo utkání nerozhodně 1:1. Letenští v kombinované sestavě vedli zásluhou Kadeřábka, ale bojovný Žižkov krátce před pauzou po trefě Hejného vyrovnal. Penaltovou loterii lépe zvládli Letenští, o jejich postupu rozhodl v šesté sérii Jiří Skalák. Prvním čtvrtfinalistou je Liberec, který v odvetě s třetiligovými Rosicemi navázal úvodní výhru 4:1 a po vítězství 3:0 si zajistili účast mezi osmi nejlepšími celky domácí pohárové soutěže.



Už v osmifinále Poháru České pošty vyhrálo Slovácko ve středu v Třebíči 2:0 a splnilo tak roli favorita. Vyhráno však ještě nemá, odveta se hraje 28. listopadu.

První osmifinále má za sebou i obhájce trofeje Sigma Olomouc, která v ligovém souboji zvítězila 1:0 na hřišti Dukly Praha trefou Pospíšila.

Přestože Liberec vyhrál v Rosicích 4:1, postavil trenér Šilhavý k odvetě silnou sestavu i se zkušeným špílmachrem Štajnerem. K nejvýraznější změně došlo mezi tyčemi, kde si odbyl soutěžní premiéru za první tým Slovanu osmnáctiletý Ondřej Kolář. Příliš práce však neměl, hrálo se hlavně na polovině Rosic.

Skóre otevřel v 21. minutě Blažek, jenž o víkendu skóroval i v lize na Spartě. V 77. minutě zdálky chytře přehodil gólmana Štajner a v závěru přidal třetí trefu Šural.

Spartu spasil Čech

To Sparta, poražený finalista minulého pohárového ročníku, měla s druholigovým Žižkovem o poznání více starostí.

Kouč Vítězslav Lavička proti svému bývalému zaměstnavateli poslal na hřiště sestavu bez osmi stabilních hráčů zahajovací jedenáctky a Sparta v obměněném složení tápala a domácí se dostávali do velmi dobrých šancí.

"Splnili jsme základní cíl a postoupili. Herně jsme ale čekali víc, chtěli jsme rozhodnout už v normální hrací době," řekl kouč Sparty Vítězslav Lavička.

Domácí litovali, že nedosáhli v poháru na senzaci. "Je to škoda, ale penalty jsou loterie. Na straně Sparty asi byla především v podobě brankáře Čecha větší zkušenost. Našim hráčům se ani na penalty moc jít nechtělo," uvedl trenér Žižkova Roman Nádvorník.

Sparta, poražený finalista minulého pohárového ročníku, měla s druholigovým soupeřem mnoho starostí. Kouč Lavička proti svému bývalému zaměstnavateli poslal na hřiště sestavu bez osmi stabilních hráčů zahajovací jedenáctky a Sparta se v obměněném složení tápala.

Na Žižkovu naopak nebylo znát, že tým už čtyři zápasy ve druhé lize čeká na vítězství. Domácí během úvodní čtvrthodiny navíc měli dvě vyložené šance: Sedláček s Bartošákem však v jasných pozicích neuspěli před brankářem Čechem, který poprvé v letošní sezoně chytal místo Vaclíka.

Spoluhráči děkují Marka Čechovi za vychytané penalty v pohárovém duelu s Žižkovem
Spoluhráči děkují Marka Čechovi za vychytané penalty v pohárovém duelu s Žižkovem

Sparta se k útočení nadechla až po půlhodině a hned byla nebezpečná: Přikryl ještě s hlavičkou neuspěl, ale Kadeřábek, který loni na podzim na Žižkově hostoval, se ve 33. minutě už prosadil po rohu Jiráska. Ten si dnes odbyl debut v soutěžním utkání za letenský tým.

Spartu, která Žižkov v lize porazila v posledních osmi vzájemných zápasech, však zaskočila překvapivá odpověď domácích těsně před poločasem. Hostující Přikryl nejprve ztratil míč v pokutovém území a z rychlého kontru na druhé straně udeřil útočník Hejný.

Skvělý Marek Čech chytá jednu ze tří penalt Žižkova v pohárovém osmifináleFoto Michal Beránek (Sport)

Přikryl po přestávce své zaváhání málem napravil, když svoji střelu namířil do tyče. Pozorně bránící Žižkov mohl pět před koncem také rozhodnout, kdyby střídající Mareš lépe dotáhl brejk po levé straně.

Penaltové drama zvládla lépe Sparta, byť měla dlouho namále. Sparťan Jirásek v páté sérii dokonce odvracel hrozbu vyřazení, ale v následné sérii selhal domácí Surynek a střídající Skalák vzápětí úspěšnou střelou strhl postup na stranu Sparty.

"Jsme rádi, že někteří mladí hráči ukázali i svoji psychickou odolnost, je to dobré zjištění," pochvaloval si Lavička. V dresu Sparty se blýskl třemi chycenými pokusy brankář Čech.

"Ze zápasu jsme drama udělat nechtěli, ale stalo se to. Ještě, že jsme postoupili. Vyřazení by byla velká ostuda," uvedl Čech. "Marek nám hodně pomohl. Ale znám ho dlouho a vím, že penalty chytat umí," řekl Lavička.

Obhájce vyhrál na Dukle

Olomouc v duelu na Dukle neponechala nic náhodě a nastoupila prakticky v nejsilnější sestavě v čele se svým nejlepším střelcem Ordošem. Naopak domácí trenér Luboš Kozel šetřil většinu tradičních opor.

Přesto první velkou šanci měla ve 25. minutě Dukla. V pokutovém území se dostal k míči osamocený Ouedraogoa, ale záložníka z Burkina Faso vychytal hostující brankář Zlámal.

Za dvanáct minut padl gól na druhé straně. Pospíšil prošel mezi domácími obránci a křížnou střelou s přispěním tyčky otevřel skóre. Krátce poté mohl vyrovnat Svatonský, ale střelou z pravé strany těsně minul.

V druhém poločase zas měl slušnou příležitost k vyrovnání Hašek, jehož střelu zblízka zlikvidoval pozorný Zlámal. Pět minut před koncem mohl ještě vyrovnat Borek, který tentokrát mířil těsně vedle tyčky.

Slovácko zaúřadovalo po poločase

Slovácko o výhře nad Třebíčí rozhodlo až po změně stran, kdy nejprve Kerbrův centr z levé strany usměrnil za Zrzavého záda Volešák. Devět minut před koncem pak pojistil vítězství Slovácka po rohu hlavou Daníček

"Soupeř se zaměřil na defenzívu a nedal nám příliš prostoru k zakončení. Územní převahu jsme využili až po změně stran a s dvoubrankovým náskokem do odvety jsem spokojen," uvedl po utkání trenér Slovácka Svatopluk Habanec, který poslal na trávník kombinovanou sestavu.

"Nechal jsem odpočívat Kuncla s Valentou, kteří kvůli čtyřem žlutým kartám budou v příštím kole v Liberci chybět. Příležitost ukázat své umění dostali další hráči širšího kádru," dodal Habanec.

3. kolo:
Viktoria Žižkov - Sparta Praha 1:1, na penalty 3:4
Branky: 44. Hejný - 32. Kadeřábek. Penalty proměnili: Čermák, Besta, Kotyza - Kadeřábek, Jakubov, Jirásek, Skalák. Neproměnili: Mareš, Sloboda, Surynek - Hušbauer, Holek. Rozhodčí: Příhoda - Ubias, Kříž. ŽK: Hílek, Hejný. Diváci: 1336.
Sestava Sparty:
Čech - Vidlička, Zápotočný, Polom, Pamič - Jirásek - Kadeřábek, Holek, Grajciar (59. Hušbauer), Přikryl (73. Skalák) - Balaj (82. Jakubov). Trenér: Lavička.

Úvodní osmifinále:
Dukla Praha - Sigma Olomouc 0:1 (0:1)
Branka: 37. Pospíšil. Rozhodčí: Jílek - Urban, Vlasjuk. ŽK: Kalouda - Tomeček. Diváci: 266.
Dukla: Kučera - Hašek, Božič, Štetina, Vrzal - Borek, Kalouda - Svatonský (77. Malý), Ouedraogo, Pázler (68. Engelmann) - Marek (65. Přeučil). Trenér: Kozel.
Olomouc: Zlámal - Janotka, Dreksa, Škerle, Vepřek - Pospíšil (73. Navrátil), Šindelář, Ordoš (65. Plšek) - Hubník, Doležal, Schulmeister (87. Tomeček). Trenér: Pivarník.

FK Třebíč - 1. FC Slovácko 0:2 (0:0)
Branky:
48. Volešák, 80. Daníček. Rozhodčí: Matějek.
Sestava Slovácka:
Heča - Hofmann, Trousil (46. Mezlík), Košút, Daníček - Hlúpik, Martykán, Volešák (63. Trávník), Kerbr - Lukáš, Kovář. Trenér: Habanec.

Odveta osmifinále:
Slovan Liberec - Slovan Rosice 3:0 (1:0)
Branky: 21. Blažek, 77. Štajner, 88. Šural. Rozhodčí: Nenadál. První zápas: 4:1, postoupil Liberec.
Sestava Liberce: Kolář - Ljulka, Kelič, Karišik, Fleišman - Blažek, Janů, Bosančič, Souza (59. Šural) - Štajner (78. Rabušic) - Hadaščok (59. Delarge). Trenér: Šilhavý.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud