17. května 2014 • 05:00

Bude se pískat na Peltu? Ukončí sudí zápas? PĚT otázek o finále

Autor: jon, kap, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PLZEŇ – SPARTA 18:45 ONLINE | Obavy z výtržností fanoušků zastiňují velký fotbalový svátek. Jak bude vypadat finálová bitva Poháru České pošty mezi Plzní a Spartou? Aktéři utkání i fotbalová asociace doufají, že se bude rozhodovat na hřišti, nikoliv v hledišti. Server iSport.cz nabízí odpovědi na pět zásadních otázek večerního šlágru.  



Bude v Edenu vyprodáno?

"Utkání je vyprodáno, i když jsme museli na základě informací od policie změnit systém prodeje vstupenek," prohlásil předseda FAČR Miroslav Pelta. Asociace upustila od plánovaného internetového prodeje, lístky rozdělila mezi své partnery a regionální fotbalové kluby. Velkou část lístků dostal Integrovaný záchranný systém. Do volného prodeje šly pouze vstupenky za branky do sektorů určených fanouškům Plzně (severní tribuna) a Sparty (jižní tribuna). Tam zbývá už jen několik stovek volných míst. Asociace už k dispozici nemá žádné volné lístky, podle Pelty by mělo dorazit až 17 tisíc lidí. Otázkou je, zda všichni své vstupenky využijí…

Bude se skandovat proti Peltovi? 

Vypískávaný šéf českého fotbalu se na konci týdne sešel se zástupci fanoušků. Pelta si jednání pochvaloval, odvahu a ochotu zasednout ke společnému stolu a řešit problémy ocenili i zástupci fanoušků. Nicméně nezaručili, že se v Edenu pískat nebude. K Peltovi nadále mají připomínky a vadí jim restrikce, které se snaží asociace na stadionech zavádět. Nadávky pravděpodobně opět tribunami proběhnou, ve hře je podle zdrojů Sportu také forma tichého protestu.

Peltu hlídali bodyguardi. Fanoušci volali i po jeho odstoupení
Video se připravuje ...

Bude Pelta na stadionu? 

Kuráž mu nechybí, to se musí ocenit. Přes vyhrocenou atmosféru se Miroslav Pelta usadí na tribunu v Edenu a společně s rodinou i přáteli bude sledovat velké finále. Vítězi také plánuje předat pohár a medaile. Během ceremoniálu nějaký potlesk k jeho osobě čekat nemůže, přesto neschová hlavu do písku a u jednoho z vrcholů jarní fotbalové sezony osobně bude.  

Co se stane, když rozhodčí ukončí zápas?

Pelta rozhodčímu utkání Miroslavu Zelinkovi naznačil, že má být vůči pokřikům z tribun benevolentnější. To ale neznamená, že bude všechny nadávky či případné nepokoje na tribunách ignorovat. Pokud se situace opravdu vyhrotí, zápas klidně ukončí. Jenže co se bude dít pak? FAČR zatím neumí říct, co by následovalo, rozhodovala by míra provinění. Ve hře jsou potenciálně tyto scénáře: sehrání nového utkání s diváky, sehrání nového utkání bez diváků nebo kontumace. Zápas by se nemohl dohrávat od minuty, kdy by byl přerušen. Taková varianta nastává jen ve výjimečných případech, například vypadne dodávka elektrické energie ap.

Kdo se dostane na stadion?

Internetový prodej vstupenek fotbalová asociace zastavila v momentě, kdy lístky začali skupovat radikální chuligáni z Česka, Polska i Slovenska. Alespoň takové informace šly z řad policie. Několik set lístků se na hlavní tribuny přes internet ale prodalo a na bezpečnostních složkách přítomných v Edenu bude, aby vytipované jedince na utkání nepustila. Dalším ochranným faktorem by měl být adresný ticketing, pomocí kterého se prodávaly lístky na Spartě a v Plzni (vstupenky pouze na občanský průkaz, na jednu občanku šlo zakoupit čtyři lístky). Na bezpečnost přímo na stadionu dohlédne kolem 550 policistů a 50 strážníků. „Policisté již několik dní monitorují pohyb fanoušků obou celků na území metropole. V souvislosti s utkáním připravuje pražská policie adekvátní bezpečnostní opatření,“ uvedla mluvčí pražské policie Jana Rösslerová.

Titulní strana deníku Sport Titulní strana deníku SportFoto Sport

Předseda FAČR Miroslav Pelta jednal s fanoušky dva dny po sobě
Předseda FAČR Miroslav Pelta jednal s fanoušky dva dny po sobě

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud