Jonáš Bartoš
4. května 2016 • 20:25

Jak obstáli mladíci na Spartě? Nebyli vyjukaní, diváky nadchl jejich gól

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezkušení benjamínci proti nabitému ligovému týmu. Tak vypadaly dva celky, které se na Letné střetly v odvetě semifinále MOL Cupu (první zápas vyhrál Jablonec 2:0). Mladíci ze Sparty zažívali v ostrém utkání premiérové setkání s velkým dospělým fotbalem. S Jabloncem se ale prali statečně. Vyřazení a těsná prohra 1:2 nezabránily tomu, aby 2 538 fanoušků, kteří v chladném deštivém počasí dorazili na stadion, mladé hráče ocenili uznalým potleskem.



Až na gólmana Marka Štěcha (26 let) v domácí sestavě nastoupili výhradně hráči z ročníků 95 a mladší. Sparta kvůli personální krizi nasadila hráče z juniorky a dorostenecké devatenáctky, tedy z týmů, které ve svých kategoriích vyhrály letošní soutěže.

Velkého debutu se v druhém poločase dočkal i nejmladší z klanu Frýdků. Christián naskočil do utkání v pouhých v sedmnácti letech. Na hřiště se podíval i syn sparťanského trenéra Martina Haška Filip (19 let).

Sparta - Jablonec: Martin Doležal zvyšuje na 2:0 proti mladíkům
Video se připravuje ...

„Je to pro mě splněný sen. Zahrát si za áčko Sparty na Letné, to je podle mě sen každého českého hráče,“ hodnotil spokojeně talentovaný Frýdek. „Byla to ohromná zkušenost, zahrát si proti prvoligovému týmu. My jsme si to užili a doufám, že i divákům se to líbilo,“ přidal se Michal Sáček, jeden z nejlepších hráčů utkání.

Přes 2,5 tisíce diváků v chladném počasí sledovalo, jak dopadne konfrontace elitní české mládeže se zkušenými ligovými bardy. Sparta sice první poločas prohrála 0:2, domácí „zelenáči“ ale vůbec nepředváděli špatný fotbal.

Ščasný: Mladíci mě příjemně překvapili

Oba góly padly po centrech do vápna, kde se v hlídání důležitého prostoru projevila nezkušenost bránících hráčů. „Bojují fakt statečně,“ zaznívalo z úst letenských fanoušků o poločasové přestávce velmi často.

Sparťané se sympaticky snažili o aktivní hru. Severočechy odvážně napadali, když to jen trošku šlo, pokoušeli se o rychlé výpady směrem dopředu. Snažili se o zmenšování hřiště a aktivní presink, tedy prvky, které do týmu hustí mládežničtí trenéři.

Sparta - Jablonec: Pohledný gól mladíka Turyny, dorost snížil na 1:2
Video se připravuje ...

Rozhodně nešlo o hru vyjukaných mladíčků, byť Jablonec často přebíral iniciativu a uplatňoval větší sehranost. „Příjemně mě překvapili, jak se s tím popasovali,“ chválil své hráče sparťanský trenér Zdeněk Ščasný.

Diváci i za nepříznivého stavu domácí mladíčky neustále podporovali. Publikum ožilo zejména ve chvíli, kdy se po krásné akci prosadil Daniel Turyna a snížil na 1:2. Chvílemi hlasitě oceňovalo i každý dotek s míčem, čímž náročnou premiéru mladíkům velmi usnadnilo. „Fanoušci byli celý zápas fantastičtí, i když jsme prohrávali. To se hraje úplně jinak,“ pochvaloval si Christián Frýdek, nejmladší ze sparťanů na hřišti.

O postupujícím do finále českého poháru bylo brzy jasno. Přesto mladí sparťané, kteří zaskočili za zraněné či odpočívající opory, odehráli velmi slušnou partii. Podobné zápasy jistě zúročí k tomu, aby své výborné výsledky z mládeže posunuli i do dospělého fotbalu a prosadili se do sestavy prvního týmu natrvalo. Třeba se jména jako Turyna, Březina, Sáček či Kadlec budou v letenské sestavě brzy objevovat častěji.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Sáček: Nemáme se za co stydět
Video se připravuje ...

Wágner: Mohli jsme jen ztratit
Video se připravuje ...

Střelec Turyna: Nikdo se nebál, chtěli jsme se ukázat
Video se připravuje ...

Daniel Turyna mohl být se svým výkonem spokojený
Daniel Turyna mohl být se svým výkonem spokojený

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud