23. května 2019 • 14:16

Policie hájí nasazení ve finále poháru. Řeší i napadení videorozhodčího

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Policie se stala terčem kritiky kvůli velkému nasazení a manévrům v ulicích Olomouce během středečního finále fotbalového poháru. Fanoušci kritizovali především nástup těžkooděnců se psy na hrací plochu po utkání, v němž Slavia porazila Baník Ostrava 2:0. Policie však považuje své nasazení za adekvátní. Na hrací plochu vstoupili podle krajského policejního mluvčího Libora Hejtmana odůvodněně, a to na základě žádosti pořadatelů. Měli informace o tom, že tam chtějí fanoušci vtrhnout, řekl dnes ČTK Hejtman.



V Olomouci fanoušky provázelo několik stovek policistů z pěti krajů a Prahy. "Síly a prostředky nebyly ze strany Policie ČR nadsazené. Vzhledem k vysoké rizikovosti utkání, kdy se do Olomouce sjelo kolem 5000 fanoušků ostravského Baníku a 4000 fanoušků pražské Slavie, byl počet adekvátní. Mezi ostravskými fanoušky bylo 250 polských radikálních fanoušků, o kterých je známo, že vyvolávají střety nejenom na stadionech, ale i v ulicích či proti policistům," uvedl policejní mluvčí.

Fanoušky doprovázeli policisté z nádraží na stadion a zpět, zastavili přitom veškerý provoz na trase pochodu. Početnou policejní sílu odůvodnil mluvčí i tím, že v krátkém časovém horizontu se do Olomouce sjely tři speciální vlakové soupravy plné fanoušků. Policisté přitom museli zabezpečit trasu o délce 2,5 kilometru.

Lidé v diskusích na sociálních sítích kritizovali především nástup těžkooděnců na hrací plochu s policejními psy, kteří údajně skákali po hráčích a novinářích. Podle policejního mluvčího si však účast vyžádali sami pořadatelé. "Před ukončením zápasu jsme byli pořadatelskou službou požádáni o zabránění možného vstupu fanoušků na hřiště a odvrácení škod, protože se dozvěděli, že fanoušci chtěli vtrhnout na hrací plochu," řekl Hejtman.

Na zápas přijelo podle policie 12.000 lidí. Policie zadržela osmadvacetiletého muže z Opavska, který po utkání u stadionu fyzicky napadl devětadvacetiletého muže ze Strakonicka. Muž je podezřelý z loupeže. Kromě toho policisté řešili také čtyři přestupky, šlo o neuposlechnutí výzvy, zahalování obličeje, prokazování se neplatným občanským průkazem a přestupek proti občanskému soužití.

Policisté prověřují také napadení videorozhodčího, kterého fanoušci Baníku povalili na zem a udeřili pěstí. "O napadení rozhodčího jsme se dozvěděli z médií a z úřední povinnosti jsme v této věci zahájili prověřování. Zároveň jsme přijali další oznámení o škodách na majetku. Ostravští fanoušci poškodili toalety na severní tribuně Androva stadionu. Voda z toalet vytopila kancelářské prostory dalším organizacím," dodal mluvčí.

Vyčíslení nákladů za policejní nasazení kvůli rizikovému zápasu není podle Hejtmana známo, standardně se neprovádí.

Finálové zápasy fotbalového poháru v minulosti často provázely výtržnosti fanoušků. V roce 2006 v Liberci přesáhly při utkání Baníku se Spartou škody na stadionu milion korun. V roce 2013 fanoušci Mladé Boleslavi a Jablonce demolovali zařízení stadionu v Chomutově. O rok později měli policisté plno práce, aby udrželi v Edenu fanoušky Sparty pronikající na plochu po výhře nad Plzní.

Dostat se do Ligy mistrů se Slavií by bylo nejvíc. Uvidíme, co se stane, řekl Souček
Video se připravuje ...

Policie na hřišti byla zbytečná. Ale udělali jsme z nich slalomové tyčky, usmívá se asistent Köstl
Video se připravuje ...

Rozhodčí byli vůči Barošovi úzkoprsí, stěžoval si trenér Baníku Páník
Video se připravuje ...

Slávističtí hráči probíhají policejním kordonem na děkovačku s fanoušky
Video se připravuje ...

Policejní zásahová jednotka hned po závěrečném hvizdu finále vtrhává na hrací plochu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud