18. května 2022 • 18:50

SESTŘIH: Slovácko - Sparta 3:1. Jasné finále poháru a triumf pro domácí

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
88
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovácko slaví historicky první triumf v národním poháru! Celek z Uherského Hradiště ve finále MOL Cupu porazil na domácím stadionu Spartu 3:1. Skóre z penalty otevřel Václav Jurečka, druhý gól přidal Petr Reinberk. Hosté snížili zásluhou Dávida Hancka, ještě v první půli ale vrátil domácím dvoubrankový náskok Reinberk. Slovácko si vybojovalo lepší nasazení v příští sezoně evropských pohárů a také jednorázovou prémii 1,5 milionu korun.



Finále se mělo odehrát už před 14 dny, ale kvůli průtrži mračen a nezpůsobilému terénu bylo odloženo a uskutečnilo se až po víkendovém konci ligové sezony. Na stadionu Slovácka se hrálo proto, že bylo ke dni semifinále hůře postaveným týmem v tabulce koeficientů poháru za roky 2017 až 2021.

Slovácko zvítězilo ve finále MOL Cupu na třetí pokus, v letech 2005 a 2009 ve finále neuspělo. Sparta nenavázala na předloňský triumf a marně usilovala o rekordní osmé prvenství v poháru v samostatné historii. Letenští pod vedením dočasného trenéra Michala Horňáka, který před devíti dny nahradil Pavla Vrbu, nedokázali napravit dojem z nepovedené ligové sezony, v níž obsadili třetí místo. Slovácko skončilo v nejvyšší soutěži čtvrté.

Oba celky měly již před finále definitivu startu v kvalifikaci evropských pohárů. Vítězné Slovácko si zajistilo účast ve 3. předkole Evropské konferenční ligy a za určitých okolností může poskočit do 3. předkola kvalitnější Evropské ligy. Spartu čeká 2. předkolo Evropské konferenční ligy. Slovácko porazilo Pražany potřetí ze čtyř soutěžních zápasů v této sezoně, na podzim v lize ji doma deklasovalo 4:0 a před týdnem zvítězilo na Letné.

Zatímco Slovácko nastoupilo se všemi hlavními oporami, sparťanský trenér Horňák překvapil. V základní sestavě chyběli zkušení kapitán Dočkal, který po zápase ukončil kariéru, Pavelka či Sáček a šanci dostali mladíci Karabec, Souček a Suchomel.

Posledně jmenovaný prožil nepovedený vstup do utkání. Po Reinberkově centru Suchomel ve vápně podle rozhodčího Szikszaye fauloval unikajícího Kalabišku a se 17 góly druhý nejlepší střelec uplynulé ligové sezony Jurečka z penalty v 11. minutě nezaváhal. Brankář Heča, jenž v minulosti působil ve Slovácku, zvolil špatnou stranu.

Slovácko - Sparta: Suchomel poslal k zemi Kalabišku, penalta!
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Odpovědět mohl Krejčí mladší, ale gólman Nguyen jeho střelu vyrazil. V 19. minutě si naběhl za obranu domácí Jurečka a za již překonaným Hečou odvrátil před čárou Vitík. Na opačné straně po Hložkově zblokované ráně hosté marně reklamovali ruku ve vápně.

Ve 33. minutě tým z Uherského Hradiště zvýšil. Havlík z velmi nadějné pozice z přímého kopu trefil jen zeď, ale následně vrátil centrem míč do vápna, Hofmann ho prodloužil na zadní tyč a nehlídaný Reinberk procpal míč hlavičku přes Heču do sítě. Nespokojení hostující fanoušci zaházeli trávník světlicemi a skandovali pokřiky proti klubovému vedení.

Letenští se na chvíli vrátili do zápasu ve 42. minutě. Domácí odvrátili centr jen těsně za vápno, odkud napřáhl stoper Hancko a povedenou střelou s pomocí břevna snížil. Sparťané ale hned za minutu znovu inkasovali. Po rozehrávce a Jurečkově přiťuknutí zůstal těsně za vápnem nepokrytý Reinberk a přesným pokusem k tyči nedal Hečovi šanci. Dvaatřicetiletý krajní bek potřetí v kariéře skóroval dvakrát v jednom soutěžním duelu.

Reinberk kvůli zranění už do druhé půle nezasáhl a přepustil místo Tomičovi. Sparťanský trenér Horňák střídal hned dvakrát a místo nevýrazných Karabce se Součkem nasadil Haraslína se Sáčkem. Ve 48. minutě mohl snížit Krejčí mladší, ale hlavičkou těsně minul. Na druhé straně zachránil hosty Heča proti Ciciliovi.

Horňák poslal v polovině druhého dějství na trávník Dočkala, ale Letenští se nemohli dostat k tlaku, natož k šancím. Naopak v 69. minutě mohl definitivně rozhodnout Kalabiška, Heču ale ze strany nepřekonal. O chvíli později hřiště obstoupili policejní těžkooděnci se psy, zhruba po pěti minutách se ale stáhli. Pražané dohrávali v křeči a na zdramatizování závěru už neměli.

Slovácko - Sparta: Kadlec nechtěl hrát kvůli psům u lajny
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 11. Jurečka, 33. Reinberk, 43. Reinberk

Hosté: 42. Hancko

Sestavy

Domácí: Nguyen – Reinberk (46. Tomič), Hofmann, Kadlec /C/, Kalabiška – Daníček, Sadílek (90+3. Šimko) – Petržela (67. Holzer), Havlík, Jurečka (85. Vecheta) – Cicilia.

Hosté: Heča – Suchomel (68. Minčev), Vitík, Hancko, Højer (68. Dočkal) – Krejčí ml. /K/, Souček (46. Sáček) – Pešek, Karabec (46. Haraslín), Hložek – Čvančara.

Náhradníci

Domácí: Borek, Šimko, Tomič, Holzer, Ljovin, Kohút, Vecheta

Hosté: Holec, Vydra, Sáček, Dočkal, Pavelka, Haraslín, Minčev

Karty

Domácí: Petržela

Hosté: Suchomel, Čvančara, Dočkal

Rozhodčí

Szikszay – Nádvorník, Hájek

Stadion

Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty, Uherské Hradiště

Návštěva

7991 diváků

Klíčové momenty utkání:

Slovácko - Sparta: Heča zastavil dorážku Cicilii
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Slovácko - Sparta: Cicilia střelou z kroku prověřil Heču
Video se připravuje ...

Slovácko - Sparta: Krejčí hlavou těsně minul pravou tyč
Video se připravuje ...

Slovácko - Sparta: Rychlá odpověď! Reinberkova bomba málem protrhla síť, 3:1
Video se připravuje ...

Slovácko - Sparta: Gól roku! Hanckova neskutečná raketa zapadla do sítě, 2:1
Video se připravuje ...

Slovácko - Sparta: Reinberk zavěsil hlavou pod břevno, 2:0
Video se připravuje ...

Slovácko - Sparta: Cicilia hlavičkoval po rohu nad
Video se připravuje ...

Slovácko - Sparta: Højer ztratil balon, Sadílek při kontru pálil nepřesně
Video se připravuje ...

Slovácko - Sparta: Hložek nastřelil Ciciliu
Video se připravuje ...

Slovácko - Sparta: Jurečkovu koncovku před brankovou čarou zneškodnil Vitík
Video se připravuje ...

Slovácko - Sparta: Krejčí dalekonosnou bombou protáhl Nguyena
Video se připravuje ...

Slovácko - Sparta: Jurečka mazácky proměnil penaltu, 1:0
Video se připravuje ...

Slovácko - Sparta: Suchomel poslal k zemi Kalabišku, penalta!
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

1. FC Slovácko Vše o klubu ZDE

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
88

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud