Štěpán Filípek
25. dubna 2019 • 16:16

Kritika poměrů ve fotbale vyloučili z FAČR. Výsměch, říká šéf Živanic

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poukázání na nešvary ve třetí lize přišlo fotbalového funkcionáře Petra Špačka draho. Předseda Sokola Živanice, který loni vystoupil s kritikou ohledně cíleného nasazování skupin rozhodčích, tendenčního řízení zápasů i nepřijatelného chování sudích k hráčům a také zapojení klubů do celého systému, byl zbaven členství ve fotbalové asociaci. Rozhodl o tom zkraje dubna Výkonný výbor FAČR. „Je to nehoráznost, výsměch a urážka,“ říká Špaček, jenž právě obdržel písemné rozhodnutí podepsané předsedou asociace Martinem Malíkem a místopředsedou Romanem Berbrem.



Jako oficiální důvod je uveden otevřený dopis, který Špaček publikoval loni v říjnu, a rozhovor pro deník Sport, v němž své názory na poměry v ČFL rozvedl a přidal i domněnku, že se čachry ohledně sudích týkají až třetiny klubů soutěže. „Mluví se řádově o desetitisících. Je to veřejné tajemství. Ale nikdo nemůže přiznat, že rozhodčím dává peníze, to je trestný čin,“ uvedl pro Sport.

Špaček nejprve musel vysvětlovat svá slova na disciplinární komisi pro Čechy, posléze si ho předvolala Etická komise FAČR. Ta po Špačkovi podle jeho slov požadovala, aby se zřekl dalších veřejných vyjádření. „Chtěli, abych už nemluvil s tiskem. Pak to předseda mírnil,“ tvrdí.

Etická komise pak kauzu předala výkonnému výboru a „předložila mu ke zvážení, zda není na místě uložit panu Špačkovi trest vyloučení z FAČR“.  Ve hře byla i důtka, pokuta až do výše 500 tisíc korun či trest fotbalově prospěšné činnosti. „Čekal jsem, jestli nepřijde i zastřelení při úsvitu,“ glosuje ironicky Špaček.

Zářezy v ČFL? Od rozhodčích úmysl, myslí si Herzán. Živanice sledoval Chovanec, vyjádřit se odmítl
Video se připravuje ...

Malík, Berbr a spol. se na zasedání 2. dubna rozhodli akceptovat doporučení, jiný trest neshledali postačujícím. „Pan Petr Špaček svými výroky uvedenými v otevřeném dopisu FAČR a svým rozhovorem v deníku Sport zvlášť hrubě porušil své základní členské povinnosti,“ odůvodnil výkonný výbor své rozhodnutí, v němž rovněž poukazuje na absenci důkazů o zmíněných nekalostech.

Vedení FAČR vadilo, že Špaček svá podezření neřešil interně, ale veřejně, a tím byl „vykreslen dojem existence hluboce zakořeněného korupčního prostředí“. Přičemž nemalá část veřejnosti podle výkonného výboru „rozhodně není nakloněna“ vytváření dobrých vztahů uvnitř FAČR ani směrem k ní.

„Hledali důvod, jak se mě zbavit. Připomíná mi to minulé doby, Chtěl jsem něco změnit a takhle to dopadlo. Je to dehonestace fotbalu,“ má jasno Špaček. „Vyčítali mi, že jsem mluvil pro noviny, ale chtěl jsem, aby se mohla vyjádřit široká fotbalová veřejnost. Z její strany pak přišla obrovská podpora. Pokud jsem dosáhl alespoň toho, že do našich hráčů už za přihlížení rozhodčích nekopají jako do hadráku, tak to považuju za malý úspěch, vcelku jsme už neměli problémy,“ dodává. Ohledně poměrů ve fotbale pak prý mlčet nebude. „Spát to nenechám,“ slibuje.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud