24. ledna 2012 • 09:53

Bojkot! Plzeňští fanoušci se bouří kvůli cenám lístků na Schalke

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na Barcelonu a Milán museli do azylu v Praze-Edenu, teď se těšili, že Horvátha a spol. poženou se Schalke konečně doma. Pro plzeňské fanoušky to byla skvělá zpráva, když UEFA povolila Viktorii sehrát úvodní duel play off Evropské ligy (16. února) v zrekonstruovaných Štruncových sadech. Jenže část z nich, která si říká Ultraside, se ho rozhodla dobrovolně vzdát. Kvůli ceně lístků.



Nejlevnější za 1200 korun, nejdražší za 2000. Takové cenové rozpětí stanovila Viktoria na duel se Schalke. S vědomím, že fanoušci vzhledem ke střetu s loňským semifinalistou Ligy mistrů tuto hladinu akceptují. Nejtvrdší jádro příznivců Ultraside, kteří se počítají na desítky, to však udělat nemíní – ceny lístků považuje za vysoké, na svém webu oznámilo, že utkání bude bojkotovat.

„UEFA dala Plzni zelenou k odehrání zápasu na domácím zrekonstruovaném stadionu. Byť je toto rozhodnutí výhrou všech plzeňských fanoušků, daň za domácí prostředí se odrazila v cenách lístků, ty totiž oproti Lize mistrů prakticky nepoklesly. Ač se fotbal hraje především pro peníze a až na dalších místech i pro fanoušky, dá se tento krok považovat od klubu za macešský a pro mnohé fans i devastační,“ stojí v prohlášení, které končí výzvou k bojkotu.

„Protože mlčení znamená souhlas s podobným přístupem a jeho tichou podporu, je třeba udělat pravý opak. Zápas tedy bojkotujeme, jedině tak možná druhá strana pozná, že je někde chyba.“

Reakce Viktorie byla blesková, prostřednictvím mluvčího Pavla Pillára iniciovala setkání obou stran. Kvůli pracovní vytíženosti šéfů Ultraside k němu zatím nedošlo, nicméně s některými z těch, kteří myslí bojkot vážně, Pillár už hovořil.

„Jedná se pouze o protest proti výši vstupného, v jiných směrech mezi námi neexistuje problém. Není to tak, že by byli naštvaní na celý klub, normálně s nimi komunikujeme, řešíme možné věci na jaro, vlajky v hledišti, chorea a tak,“ řekl Pillár.

„I s těmi, kteří se chystají zápas se Schalke bojkotovat, domlouváme záležitosti pro odvetu, zajišťujeme pro ně lístky,“ dodal Pillár.

Fanoušci operují s argumentem, že vstupné na duel v Gelsenkirchenu je mnohem nižší. Mají pravdu, nejlevnější vstupenku lze pořídit už za 400 korun, nejdražší za 1000 korun. Protiargument  je však také transparentní. Kapacita Veltins Areny je pětkrát vyšší, německý klub vydělá i na nejlevnějších vstupenkách. Druhý faktorem je, že Plzeň není v Německu považována za atraktivního soupeře, přestože hrála na podzim Ligu mistrů.

Pavel Horváth se postaral o vyrovnání
Pavel Horváth se postaral o vyrovnání

„Moc mě ta záležitost s bojkotem mrzí. Podle nás je cena smysluplná, odpovídá důležitosti zápasu,“ tvrdí Pillár, kterého těší, že jiné uskupení plzeňských příznivců P-fans se akce neúčastní. „Cena je přiměřená. I když na druhou stranu chápu, že některé může odradit,“ řekl regionální televizi ZAK jeden z šéfů skalních fanoušků, který si říká „Pitralon“.

„Věřím, že při samotném duelu nebude v hledišti chybět ani část nyní protestujících,“ doufá Pillár. Ať k bojkotu části fanoušků dojde či nikoli, Viktoria se nemusí obávat, že by nebylo vyprodáno. Podle informací Sportu je zájem o vstupenky obrovský, je tedy jisté, že by klub naplnil stadion i kdyby požadoval za vstupenky třeba dvojnásobnou taxu…

Vstoupit do diskuse
11

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud