23. srpna 2012 • 21:52

Kadlecova kanonáda, pak kolaps. Sparta veze z Rotterdamu remízu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Taková škoda! Sparťané remizovali v úvodním utkání 4. předkola EL na hřišti Feyenoordu Rotterdam 2:2, přitom na dosah měli vítězství. Už brzy vedli po dvou brankách Václava Kadlece 2:0, domácí po změně stran ale dokázali odpovědět trefami Neloma a střídajícího Achahbara, který se trefil ve třetí minutě nastaveného času.



Sparťané málem zopakovali historii, protože před jedenácti let na půdě Feyenoordu dokázali triumfovat 2:0. Dnes se jim ale vymstila pasivita ve finiši utkání.

V dresu Sparty zazářil útočník Kadlec, který v rozpětí čtyř minut první půle zařídil dvoubrankový náskok. Ten se však nakonec rozplynul. Odveta a další konfrontace českých a nizozemských vicemistrů se uskuteční příští čtvrtek na Letné.

Sparta ze sebe v Rotterdamu rychle a rázně sejmula nálepku mírného outsidera, který se spíš jen měl bránit očekávanému úvodnímu nástupu Feyenoordu.

Ale když už v páté minutě promarnil sólový nájezd Kadlec a šest minut po něm Hušbauer nastřelil břevno, rychle ochladla i báječná atmosféru na stadionu De Kuip. A na nizozemský tým možná dolehlo i nedávné vyřazení ze 3. předkola Ligy mistrů Dynamem Kyjev.

Hosté získali jistotu i v záloze, kde se poprvé v sezoně v základní sestavě představil uzdravený kapitán Matějovský. V brance ukázal sebevědomí i Vaclík, který chytil nadějné pokusy Fernandeze a Janmaata.

Pak už začali na hřišti vládnout sparťané. Ve 23. minutě jim vyšla spolupráce hrotových hráčů a po Kweukeho stříleném centru se zblízka prosadil Kadlec, který se trefil i v minulých dvou ligových zápasech na Slovácku a s Budějovicemi.

Skvělou střeleckou formu stvrdil o tři minuty později: v pokutovém území se otočil kolem obránce a tvrdou střelou levačkou ozdobil možná nejlepší večer své dosavadní kariéry.

Nizozemci, kteří v předchozích čtyřech soubojích s českými týmy ani jednou nedokázali zvítězit, se z dvojitého direktu těžko vzpamatovávali. Lehce ztráceli míče ve středu pole, čímž hostům hodně usnadňovali pozici.

Vaclík domácí navíc rozesmutnil, když skvěle vyrazil ránu Immerse a po poločase utnul i průnik Fernandeze. Až po hodině hry domácí ožili: do hry je vrátila nenápadná střela beka Neloma z 20 metrů, na niž Vaclík nedosáhl.

Sparta před očima reprezentačního kouče Michala Bílka po snížení soupeře začala tápat. Rozburácel se i kotel domácích příznivců. Ale dravý průnik Kadlece dvacet minut před koncem Feyenoord znovu postrašil. A také se střelou střídajícího Přikryla měl gólman Mulder velkou práci.

Sparta měla výhru na dosah, závěrečný drtivý nápor ale neustála. Po sérii rohových kopů těsně před brankou na centr zprava naběhl střídající Achahbar a po jeho vyrovnání stadion De Kuip, kde před devíti lety v Poháru UEFA triumfovaly i Teplice, remízu slavil jako vítězství.

Václav Kadlec se tlačí do své druhé gólové pozice
Václav Kadlec se tlačí do své druhé gólové pozice

Úvodní zápas 4. předkola fotbalové Evropské ligy:
Feyenoord Rotterdam - Sparta Praha 2:2 (0:2)
Branky: 60. Nelom, 90+3. 81. Achahbar - 23. a 26. Kadlec. Rozhodčí: Rasmussen - Sönderby, Hoeg (všichni Dán.). ŽK: Kweuke, Švejdík, Matějovský, Vaclík (všichni Sparta). Diváci: 35.000.
Feyenoord: Mulder - Janmaat, Martins, Mathijsen, Nelom - Leerdam (63. Vormer), Immers, Clasie - Schaken, Fernandez (81. Achahbar), Cissé (63. Elabdellaoui). Trenér: Koeman.
Sparta: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek (64. Přikryl), Hušbauer, Matějovský (83. Holek), Skalák - Kweuke, Kadlec (86. Pavelka). Trenér: Lavička.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud