30. srpna 2012 • 21:18

Feyenoord se na Letné neprosadil, opory zabraly a Sparta postupuje do hlavní fáze!

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

EVROPSKÁ LIGA | Fotbalisté pražské Sparty po dvou letech zamíří do základní skupiny Evropské ligy. Dnes o tom rozhodla jejich výhra 2:0 nad Feyenoordem Rotterdam v odvetě 4. předkola. Kromě dalších šesti zápasů se můžou těšit i na "postupovou" prémii 32 milionů korun.



Čeští vicemistři, kteří před týdnem remizovali 2:2, rozhodli v poslední půlhodině hry brankami Kadlece z penalty a přesnou hlavičkou Jarošíka. Kadlec tak v součtu s prvním utkáním nasázel Feyenoordu tři branky. Pražané se jména tří soupeřů pro základní skupinu dozví v pátek, los začne ve 13:00.

Sparta mohutným nástupem chtěla nechat zapomenout na nepovedený konec prvního vzájemného utkání, kdy ztratila dvoubrankový náskok. Feynoord při odvážném úvodu sevřela před jeho brankou, ale víc než nedůraznou střelu Přikryla z patnácté minuty nenabídla.

Feyenoord před jedenácti lety na Letné v základní skupině Ligy mistrů utrpěl čtyřbrankový debakl, ovšem dnes si reputaci v české metropoli příliš nevylepšil. Jeho útočné akce brzdily zbrklost i množství nepřesností, až devět minut před poločasem byl sparťanský brankář Vaclík poprvé ve střehu při ráně Cissého z úhlu.

Sparta postupem času chvílemi vyklízela pole a soupeři hlavně v úvodu druhé půle přenechala aktivitu. Hosté, vedení někdejším slavným internacionálem Ronaldem Koemanem, však nenaplňovali pověst v ofenzivě nebezpečného týmu. Domácí postrašila jen křížná střela beka Janmaata.

Pak se už zápas začal lámat ve prospěch Sparty: Pražanům po hodině hry pomohl důraz v soupeřově pokutovém území, Hušbauer nastřelil ruku obránce Neloma, který před týdnem Spartě dal branku, a penaltu přesvědčivě proměnil útočník Kadlec. "Kat" Feyenoordu z prvního utkání pak se spoluhráči pod kotlem fanoušků Feyenoordu bouřlivě slavil svůj třetí letošní gól v EL.

Leonard Kweuke při ekvilibristickém pokusu o střelu
Leonard Kweuke při ekvilibristickém pokusu o střelu

Za dalších deset minut Sparta k základní skupině soutěže nakročila ještě blíž: roh kapitána Matějovského prudkou hlavičkou proměnil ve druhý gól stoper Jarošík, který se proti Feyenoordu střelecky blýskl i v roce 2001.

Nizozemští vicemistři už vypadali zlomeně. Třetí ránu jim po dalším rohu mohl uštědřit druhý stoper Sparty Švejdík, jehož pokus zastavila tyč. Ale stejně odpověděl i Janmaat na druhé straně a málem tak odstartoval závěrečné drama. Sparta jej ale už nedopustila, místo toho v závěru její hráči s téměř vyprodaným stadionem bouřlivě slavili postup. Po pěti letech také skončilo čekání českých týmů na výhru nad nizozemským soupeřem.

Odveta 4. předkola fotbalové Evropské ligy:

Sparta Praha - Feyenoord Rotterdam 2:0 (0:0)

Branky: 61. Kadlec z pen., 70. Jarošík. Rozhodčí: Bebek - Petrovič, Grgič (všichni Chorv.). ŽK: Matějovský - Immers, Janmaat, Mulder. Diváci: 17.036. První zápas: 2:2, postoupila Sparta.
Sparta: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek (88. Skalák), Matějovský (77. Holek), Hušbauer, Přikryl (67. Krejčí) - Kadlec, Kweuke. Trenér: Lavička.
Feyenoord: Mulder - Janmaat, De Vrij (18. Nelom), Mathijsen, Martins Indi - Vormer, Clasie, Leerdam (73. Fernandez) - Schaken, Immers, Cissé (80. Achahbar). Trenér: Koeman.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud