14. února 2013 • 04:00

SROVNÁNÍ: Sparta proti Chelsea? Porve se mravenec s gigantem

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Karty jsou před zápasem v Evropské lize mezi dnešními soupeři rozdané jasně. Sparta se sice může považovat za český kolos, ale v porovnání s Chelsea je to jenom mravenec u nohy slona. Vybraná čísla to jasně dokazují.



Hodnota klubu

Sparta: 1,7 mld. korun
Chelsea: 13,8 mld. korun
V domácích podmínkách nemá letenský klub konkurenci, ale na zahraniční konkurenci nestíhá. V žebříčku nejlépe vydělávajících klubů na světě se Chelsea umístila za poslední rok na pátém místě s příjmy ve výši 322,6 milionu eur.

Nejlépe placený hráč

Sparta: Jiří Jarošík, cca 8 mil. korun ročně
Chelsea: John Terry, cca 230 mil. korun ročně
I v tomto případě se hraje na Stamford Bridge jiná liga. Stejnou sumu, jakou vidí Jiří Jarošík na výplatní pásce za celý rok, má kapitán Chelsea John Terry jistou už za dva týdny.

Hodnota kádru

Sparta: 435 285 000 korun
Chelsea: 9 862 125 000 korun
Podle serveru transfermakt.de má současný kádr Sparty hodnotu dvaadvacetkrát nižší než v případě anglického giganta. Na Letné mají momentálně největší hodnotu dva mladíci – Ladislav Krejčí a Václav Kadlec. U Chelsea stojí na špičce žebříčku španělský záložník Juan Mata následovaný největší letní posilou Edenem Hazardem.

Trenér Chelsea Benítez na tiskové konferenci před zápasem se Spartou
Trenér Chelsea Benítez na tiskové konferenci před zápasem se Spartou

Největší posila

Sparta: Marek Matějovský 30 mil. korun
Chelsea: Fernando Torres 1,5 mld. korun
V tomto případě investovala Sparta výhodněji. Marek Matějovský je jejím klíčovým hráčem v záloze a nosí kapitánskou pásku. Zato Fernando Torres se zatím prodražil mnohem výrazněji. Z kdysi obávaného kanonýra je nyní povadlá hvězda, která stále nemůže najít dřívější apetit.

Vlastník a jeho majetek

Sparta: Daniel Křetínský 6 až 7 mld. korun
Chelsea: Roman Abramovič 250 mld. korun
Ve Spartě vládne již téměř devět let Daniel Křetínský, který patří mezi špičkové české byznysmeny a podniká především v energetickém průmyslu. To Roman Abramovič řadí mezi tzv. oligarchy - zdroje na financování Chelsea získal v devadesátých letech při divoké ruské privatizaci, svůj majetek později investoval hlavně do oceli a uhlí.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud