18. července 2013 • 22:05

Šokující kolaps! Sparta ztratila vedení, s Häckenem jen remizovala

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

EVROPSKÁ LIGA | Nechtěli si brát příklad z Plzně, nakonec ale dopadli ještě hůř. Sparta v 2. předkole Evropské ligy remizovala s Häckenem 2:2 a výrazně si zkomplikovala postup do dalšího kola. Díky trefám Lafaty přitom Letenští vedli 2:0, v závěru ale o náskok přišli.



Pražany výsledek může mrzet o to víc, že v 66. minutě vedli díky Davidu Lafatovi už o dvě branky. Hosté však v závěrečné dvacetiminutovce srovnali trefami Mohammeda a Makondeleho. Sparta tak příští čtvrtek při odvetě v Göteborgu musí bezpodmínečně vstřelit branku, jestli dál chce myslet na postup.

Kouč Sparty Lavička do prvního ostrého zápasu v sezoně nasadil i záložníka Matějovského, byť se čekalo, že zkušený záložník po sesazení z postu kapitána začne spíš na lavičce. Naopak navrátilec z italského Chieva Vacek zůstal mezi náhradníky a s ostatními sledoval, jak favorizovaní Pražané dobývají branku soupeře.

Přímý souboj úřadujících českých a švédských vicemistrů se zprvu téměř výhradně odehrával na polovině klubu z Göteborgu. Sparťané začali zostra a jejich nápor řídili hlavně Lafata s Hušbauerem. Nad břevno pálil i Kadeřábek, který nastoupil netradičně jako pravý bek.

Ve 33. minutě domácí slavili první branku v novém ročníku: Lafatovu střelu zpoza pokutového území tečoval stoper Björck a nejlepší střelec poslední tří ročníků české ligy stylovým způsobem oslavil své nedávné jmenování novým kapitánem letenského týmu

Kapitán Sparty David Lafata i kouč Vítězslav Lavička sice zatleskali fanouškům, ale jinak v táboře Letenských vládlo zklamání
Kapitán Sparty David Lafata i kouč Vítězslav Lavička sice zatleskali fanouškům, ale jinak v táboře Letenských vládlo zklamání

Lafata se ještě do poločasu zjevil ve dvou šancích a pak znovu zahrozil Hušbauer, jehož možná gólovou ránu obětavě srazil jeden z obránců. Pak se z trestného kopu neprosadil ani další záložník Vácha, který zazářil i spoustu vybojovaných míčů. Sparta se navýšení náskoku dočkala v 66. minutě. Střelu Hušbauera neudržel chybující gólman Källkvist a Lafata dorážkou pod břevno znovu ukázal, jak silný je v pokutovém území.

Za necelých pět minut se zdánlivě jasně rozehraný zápas pro Spartu začal nečekaně komplikovat. Vácha ve středu hřiště zbytečně ztratil míč a Mohammed po rychlém kontru bezchybně zakončil první velkou šanci švédského týmu.

Spartou snížení otřáslo a Häcken najednou vycítil, jaké rozpaky vládnou v nově poskládané obraně domácích. V 77. minutě Pražané řešili další velký problém: střídající Makondele totiž dokonce vyrovnal poté, co dostal až příliš mnoho prostoru a jeho ránu mimo dosah brankáře Vaclíka navíc vychýlil Kadeřábek.

Sparta dohrávala ve velkém útlumu, v nastaveném čase ji nespasil ani střídající Skalák hlavičkující do břevna. Snaha letenských o to, aby zopakovali loňský postup do základní skupiny soutěže, hned na startu jejich cesty dostala vážné trhliny.

MATCH OVERVIEW LEGACY

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud