Pavel Kalouš
6. srpna 2014 • 16:40

Plzni hrozí rumunský BECKHAM. Mutu miluje pozornost i průšvihy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE PŘENOS, 20:00 |V Rumunsku mu přezdívají Briliantul. Geniální. Pro zbytek světa je to ale blázen. Hvězda Ploješti Adrian Mutu, který zítra znovu nastoupí proti Plzni, před deseti lety proslul kokainovou aférou v Chelsea, ale tím jeho eskapády zdaleka neskončily. Jeho příběh je neobyčejný.



Když loni záchranáři v čínském Ťin-chuanu vyprostili z odpadní trubky novorozeně, které matka spláchla do záchodu, byl z toho Adrian Mutu tak v šoku, že ho chtěl adoptovat. „Viděl jsem to ráno v televizi a hned jsem řekl své ženě: Musíme mu pomoct. Nevím, jak bych jinak mohl dál žít,“ prohlásil tehdy vážně.

Nepřekvapí vás, že k adopci nakonec nedošlo, ale Mutu si stěžovat nemohl. Další z jeho bláznivých nápadů plnil rumunské noviny dlouhé dny. Tedy tak, jak je na to pětatřicetiletý útočník zvyklý po celou kariéru. Rumunský Beckham totiž miluje pozornost.

A té se mu od roku 2004, kdy se v Chelsea pohádal s koučem José Mourinhem, byl pozitivně testován na kokain, a pak se musel pakovat, dostává vrchovatě.

Mutu: Vzor pro mládež

„V Rumunsku ho milují ze dvou důvodů. Zaprvé pro jeho fotbalové dovednosti, a pak za způsob, jakým žije. Tím ohromně imponuje mládeži. A čím byl populárnější, tím víc se utvrzoval v tom, že nedělá nic špatně, a ztrácel nad sebou kontrolu,“ říká rumunský novinář Traian Ungureanu.

Pavel HorváthFoto Jaroslav Legner SPORT

Rozvod s manželkou Alexandrou, sexuální skandál s rumunskou pornoherečkou nebo honička s policií, po které měl zakázáno usednout za volant. Překonával v jednu dobu sám sebe s tak děsivou rychlostí, až mu i rumunští psychiatři přes noviny vzkazovali, ať se jde léčit.

Nešel. A tak přestože patřil mezi nejlepší hráče světa, s 35 góly za rumunskou reprezentaci vyrovnal rekord legendárního Gheorgheho Hagiho a pálí mu to i v pětatřiceti, což před týdnem dokázal i gólem do sítě Plzně, už nikdy se nezbavil nálepky promrhaného talentu.

Přitom po odchodu z Chelsea, kdy sešel z očí, válel ještě za Juventus a za Fiorentinu během pěti let nasázel 54 gólů. Jenže pokračoval i v průšvizích. V roce 2010 mu nadvakrát v krvi našli zakázanou látku sibutramine a on si jako dopingový recidivista odseděl na tribuně půl roku.

Sotva se stihl vrátit na hřiště, v jednom z nočních podniků přerazil číšníkovi nos a musel se veřejně omluvit. V tom měl ostatně už dávno velkou praxi.

S Chelsea se soudí o zaplacení

Dodnes se s Chelsea soudí o zaplacení odškodného 17 milionů eur (468 milionů korun), které po něm klub žádá kvůli jeho dopingové aféře, ale Mutu je v klidu. Když se předloni upsal francouzskému Ajacciu, sebevědomě prohlásil, že nastřílí víc gólů než Zlatan Ibrahimovic za PSG.

Skvělý výsledek pro odvetu! Remízu Plzně zachránil Kolář v 91. minutěFoto Pavel Mazáč SPORT

„Je v lepším týmu, ale to není problém. Vsadil bych na sebe,“ chvástal se. Sezonu tehdy zakončil s 11 góly. Král střelců Ibrahimovic se 30 trefami. Mutu se zase jen usmál.

Jako když se letos v zimě překvapivě vrátil do Rumunska a na stadionu v Ploješti ho vítalo 10 tisíc fanoušků. Uskromnil se, bere prý „jen“ 40 tisíc eur měsíčně (1,5 milionu korun), i tak se ale kvůli němu muselo sejít městské zastupitelstvo. Klub totiž vlastní zčásti město.

Mutu sice s góly šetří, ale jinak na své poměry seká latinu. Tedy zatím. Možná mu v tom pomáhá i víra – kvůli své ženě, dominikánské modelce Consuelo Matos, přešel v létě od ortodoxního křesťanství k protestantům a stal se z něj vášnivý věřící. „Modlím se k Bohu každý večer,“ tvrdí.

Že se změnil, Mutu neslibuje. Nikdo by mu to ani nevěřil. Nebyl by to on. Mutu a průšvihy patří k sobě. Než příští rok v létě definitivně ukončí kariéru, jak oznámil, dost možná to ještě dokáže.

Fotbalisté Viktorie Plzeň remizovali s rumunskou Ploješti 1:1, remízu zachránil v 91. minutě střídající záložník Daniel Kolář.
Fotbalisté Viktorie Plzeň remizovali s rumunskou Ploješti 1:1, remízu zachránil v 91. minutě střídající záložník Daniel Kolář.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud