18. září 2015 • 15:18

Neuznané góly Sparty v Řecku? Mylný ofsajd a záhada na konec

Autor: pta, jp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konečný výsledek? Remíza 1:1. Počet neuznaných regulérních gólů? Na ty fotbalová Sparta v prvním utkání v základní skupině Evropské ligy na půdě řeckého Asterase Tripolis "vyhrála" 2:0. Český tým se cítil oprávněně poškozený verdikty chorvatského rozhodčího Marija Strahonjana trenér Zdeněk Ščasný to dal najevo hodně ostrými výroky. Kde se staly chyby?



44. minuta

Musíme posuzovat dvě na sebe návazné situace. Ta první: Petr Jiráček přijímá přihrávku od Ladislava Krejčího v hraničním postavení. Může být pár centimetrů v ofsajdu, ale televizní záběry tomu nenasvědčují. Sudí, který zvedl praporek, vyhodnotil nepřesně patrně právě tenhle moment.

Jiráček čeká na přihrávku od Krejčího a není v ofsajdu. Mírně za obrannou linií se nachází pouze Lafata, ale na toho přihrávka nesměřuje.Foto Repro ČT sport

Akci ale Sparta dohrávala a následovala situace číslo dvě. V době Jiráčkovy přihrávky David Lafata nabíhá do jednoduchého zakončení. „A tady se o ofsajd velmi pravděpodobně nejednalo, protože David Lafata je ve chvíli přihrávky od Petra Jiráčka na úrovni míče,“ říká Jiří Kureš, předseda Pravidlové komise FAČR.

Tím pádem regulérní branka, pokud se vezme v potaz, že Jiráček nebyl v ofsajdu v situaci číslo jedna.

Jiráček přihrává Lafatovi, který není podle všeho v ten okamžik za úrovní míče, čímž by porušil pravidla. Gól měl platit!Foto Repro ČT sport

90. + 3. minuta

Rozklíčovat důvod, který sudího vedl k neuznání sparťanského gólu ve třetí minutě nastavení druhé půle, je dost obtížné. Po Dočkalově rohu přilétl míč na Lafatovu hlavu a kapitán hostů ho už snadno doklepnul do sítě.

Kde nastal problém? Režie přenosu se nejdřív zaměřila na stopera Maria Holka, který byl ale spíš přidržovaný jedním z bránících hráčů Asterasu. Tady k prohřešku proti pravidlům určitě nedošlo.

Jeden z bránících hráčů Asterasu před rohem spíš držel Holka, než by tomu bylo naopakFoto Repro ČT sport

Drobný kontakt nastal před rozehráním rohu pouze mezi domácím brankářem Košickým a záložníkem Sparty Ladislavem Krejčím. Ani ten však vůbec neovlivnil následný brankářův pohyb, což Košický sám potvrdil. "Byl u nás v kabině a kroutil hlavou. Vůbec nevěděl, co rozhodčí písknul. Prý tam faul nebyl, prostě to prý byl gól," tlumočil jeho slova Holek po zápase.

Tak vypadala situace před brankou Asterasu, než Lafata vstřelil neuznaný gólFoto Repro ČT sport

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud