Pavel Janega
12. dubna 2016 • 15:39

ŠEST variant, jak může Sparta složit obranu: ve hře Frýdek i Konaté

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
  • Varianty, ve kterých by mohla nastoupit Sparta proti VillarrealuVarianty, ve kterých by mohla nastoupit Sparta proti VillarrealuFOTO: Koláž iSport.cz

    Velká marodka i vykartovaní hráči způsobují Spartě komplikace při skládání základní sestavy pro odvetné utkání čtvrtfinále Evropské ligy s Villarrealem. Portál iSport.cz nabízí několik variant, které počítají s tím, že Ondřej Zahustel nebude k dispozici. Naopak zmiňují jména záložníků Petra Jiráčka a Lukáše Váchy, u kterých trenérský štáb Sparty doufá, že by mohli zasáhnout do hry. Stejně tak zazní i jména některých juniorů, přestože jejich nasazení kouč Zdeněk Ščasný po utkání s Příbramí prakticky vyloučil. Úplně je opomenout však nelze. Koneckonců může vymyslet i jiné varianty a španělského soupeře překvapit.

  • Frýdek a Mareček jako stopeři (3 – 5 – 2)

    Momentálně nejpravděpodobnější varianta, která ale v sobě skrývá jedno nebezpečí. Sparta se musí modlit, aby se stihli včas zotavit a připravit na náročnou odvetu záložníci Petr Jiráček, či Lukáš Vácha . Aspoň jeden z nich. Obsazení defenzivního štítu by uvolnilo cestu Lukáši Marečkovi a Martinu Frýdkovi do obranné trojky, kterou by v defenzivní fázi doplňovali na krajích Ladislav Krejčí a Tiémoko Konaté. V útoku pak mají přednost Lukáš Juliš s Davidem Lafatou , pokud tedy i je zase neskolí zdravotní potíže...

    Frýdek a Mareček jako stopeři (3 – 5 – 2)Foto iSport.cz, Globall Coach

  • Mareček v záloze, Kadlec na stoperu (3 – 5 – 2)

    Reálná hrozba, pokud by se nestihli uzdravit ani Petr Jiráček, ani Lukáš Vácha. Potom je potřeba vrátit Marečka, či Frýdka do středu zálohy. Tím však vznikne jedno volné místo na stoperu, které by patrně zastal Milan Kadlec, případně David Březina z U19.

    Mareček v záloze, Kadlec na stoperu (3 – 5 – 2)Foto iSport.cz, Globall Coach

  • Mládí vpřed! S Březinou a Kadlecem (3 – 5 – 2)

    Při této variantě vypadávají ze sestavy dva záložníci Marek Matějovský a Petr Jiráček/Lukáš Vácha. Jedná se o možnost, pokud bude potřeba posunout Frýdka a Marečka zpět do středu zálohy. Pak ale vzadu musejí nastoupit nezkušení obránci - junior Milan Kadlec a dorostenec David Březina.

    Mládí vpřed! S Březinou a Kadlecem (3 – 5 – 2)Foto iSport.cz, Globall Coach

  • Na čtyři obránce? (4 – 4 – 1 – 1, 4 – 2 – 3 – 1)

    Zdeněk Ščasný sází v Evropské lize pravidelně na tříobráncový systém, který umí v průběhu zápasu a podle potřeby změnit na čtyři obránce v řadě. Je možné, že vinou zraněných obránců se pro toto rozestavení rozhodne. Stejně jako s Příbramí by na pravém beku začal Konaté, na druhý kraj by musel Frýdek. Na stopera by se zasunul Mareček, znovu se však vracíme k tomu, že do zálohy musí být připravený jeden z dvojice Jiráček–Vácha. V útoku by tím zataženějším hráčem na podhrotu byl zkušenější Lafata.

    Na čtyři obránce? (4 – 4 – 1 – 1, 4 – 2 – 3 – 1)Foto iSport.cz, Globall Coach

  • Konaté na křídle, Matějovský jako štít (4 – 1 – 4 – 1)

    Bez Váchy i Jiráčka a s Marečkem a Frýdkem v obraně. Pak by musel post defenzivního štítu zastat Marek Matějovský, více zasunout by se musel i David Lafata, zato křídla by nabrala na rychlosti díky Krejčímu zleva a Konatému zprava. Na pravém beku by tím pádem musel naskočit Kadlec, pokud by se tedy zázračně neuzdravil Ondřej Zahustel.

    Konaté na křídle, Matějovský jako štít (4 – 1 – 4 – 1)Foto iSport.cz, Globall Coach

  • Březina vedle Kováče, Mareček v záloze (4 – 4 – 1 – 1, 4 – 2 – 3 – 1)

    Lukáš Mareček by zůstal ve středu zálohy a Tiémoko Konaté v obraně podobně jako v posledním ligovém utkání s Příbramí. Tato varianta je ale uskutečnitelná, jen pokud trenér Ščasný nasadí talentovaného stopera Březinu vedle Kováče. Bořek Dočkal by se mohl z křídla stahovat do středu stejně jako za časů, kdy mu hlídal záda Pavel Kadeřábek .

    Březina vedle Kováče, Mareček v záloze (4 – 4 – 1 – 1, 4 – 2 – 3 – 1)Foto iSport.cz, Globall Coach

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud