David Pávek
13. května 2017 • 15:14

Mladíci táhnou Ajax: gólman z Barcelony i Černého konkurenti

Autor: David Pávek
Vstoupit do diskuse
0
  • André Onana a kapitán Davy Klaasen oslavují postup Ajaxu do finále Evropské ligyAndré Onana a kapitán Davy Klaasen oslavují postup Ajaxu do finále Evropské ligyFOTO: Reuters

    Byly to nervy. Francouzský Lyon sahal ve čtvrtek večer po postupu, letenky do Stockholmu na finále Evropské ligy ale nakonec objednávají v Amsterdamu. Ajax zabojuje o první trofej na evropské scéně od roku 1995 s mladým týmem, ve kterém vyniká teprve sedmnáctiletý stoper či syn týmové legendy. Kdo jsou tahouni "božích synů," kteří 24. května vyrukují na Manchester United?

  • André Onana

    Brankář Ajaxu Amsterdam André OnanaFoto Reuters

    Když v létě loňského roku přišel do Ajaxu na hostování reprezentační gólman Tim Krul, málokdo čekal, že mladého Kamerunce Onanu pustí mezi tři tyče. Zkušený brankář ale laboroval se zdravotními problémy a dvacetiletý odchovanec Barcelony tak dostal šanci. A chytil ji za pačesy, v lize už vychytal čtrnáct čistých kont a zkušenější Krul se musel vydat za šancí do konkurenčního Alkmaaru.

    Onana stačil i nakouknout do kamerunské reprezentace, její dres ale zatím oblékl jen jednou. Jedničkou je totiž Fabrice Ondoa, shodou okolností jeho bratranec.

  • Matthijs de Ligt

    Matthijs de Ligt – (17 let, Ajax, obránce) Spoluhráč Václava Černého z druholigové rezervy Ajaxu. V 16 letech se debutoval v seniorském týmu a hned vstřelil gól. Stal se tak druhým nemladším střelcem v historii nizozemského klubu.Foto twitter.com

    Jeden z produktů věhlasné akademie Ajaxu patří k tahounům týmu, ačkoli osmnácté narozeniny oslaví až v srpnu. V obraně se učí hlavně od Joela Veltmana a vycházející kolumbijské hvězdy Davinsona Sáncheze, po jehož bokud dostává ve stoperské dvojici poslední dobou přednost před zkušenějším Nickem Viergeveremt. Téměř 190 centimetrů vysoký De Light je hrozbou i před brankou soupeře, především při standardních situacích, v Eredivisie už vstřelil dvě branky.

    Už má za sebou i start za reprezentační áčko, proti Bulharsku ale zavinil oba góly a o poločase musel střídat. Na další šanci u Oranjes si tak zřejmě ještě počká.

  • David Neres

    David Neres se stal druhou nejdražší posilou AjaxuFoto Profimedia.cz

    Když v zimě odcházel Anwar El Ghazi, mnozí fanoušci doufali, že by do sestavy mohl více nakouknout český talent Václav Černý. Chyba lávky, Marc Overmars místo něj přivedl Brazilce Davida Nerese. Dvacetiletý forvard přišel za 12 milionů eur (320 milionů korun), čímž se stal druhou nejdražší posilou v historii klubu, a ihned si zabral jak El Ghaziho dres číslo sedm, tak jeho místo v sestavě. V Evropské lize ještě na velkou šanci čeká, v Eredivisie ale nastupuje pravidelně a v sedmi zápasech se už třikrát trefil.

  • Kasper Dolberg

    19letý talent Ajaxu Kasper DolbergFoto Reuters

    Přezdívka "Zabiják s dětskou tváří" sice náleží bývalému norskému útočníkovi Manchesteru United Ole-Gunnaru Solskjaerovi, Kasper Dolberg ale tomuhle popisu odpovídá perfektně. Mladý blonďatý Dán je už v 19 letech nejlepším střelcem Ajaxu s 15 ligovými góly a za svou střeleckou fazonu si vysloužil přezdívku Goalberg. Mnozí ho přirovnávají k jinému vysokému seveřanovi Zlatanu Ibrahimovicovi. Právě Zlatanův současný zaměstnavatel Manchester United je jedním z dlouhé řady zájemců o Kasperovy služby.

  • Bertrand Traoré

    Bertrand Traoré je v Ajaxu na hostování z ChelseaFoto Reuters

    Ajax často spoléhá na odchovance své proslulé akademie, jeden z jeho letošních tahounů je ale výjimkou. Bertrand Traoré je talent, který si hýčká Chelsea, a v nizozemské Eredivisie je už podruhé na hostování, pouze vyměnil Vitesse Arnhem za prestižnější adresu. Jednadvacetiletý reprezentant Burkiny Faso je ofenzivní univerzál, ve svém živlu je na křídle i na hrotu. Za Ajax dal v aktuální sezoně devět ligových gólů, další čtyři přidal v Evropské lize, z nich hned dva v důležité semifinálové výhře 4:1 nad Lyonem.

  • Justin Kluivert

    Justin Kluivert se poprvé trefil za áčko AjaxuFoto Twitter.com

    Když Ajax naposledy vyhrál finále evropské pohárové soutěže, konkrétně Ligy mistrů, rozhodl mladý Patrik Kluivert. Hráče s jmenovkou Kluivert na zádech najdeme v kádru De Godenzonen i dnes, je jím Justin, sedmnáctiletý syn legendárního útočníka Patrika. Ten narozdíl od svého otce není klasická "devítka" a spíše působí na pravém křídle. Tam dostává přednost i před Václavem Černým, ačkoli si debut v nejvyšší nizozemské soutěži odbyl teprve letos v lednu. Na první gól mezi dospělými čekal jen do března, a dal ho shodou okolností deset let a jeden den po posledním gólu svého otce.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud