10. srpna 2018 • 10:50

Trenčínský zázrak. Tým plný cizinců přejel Feyenoord, tleskal i Holoubek

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Postarali se o jednu z největších senzací v předkolech Evropské ligy. Trenčín, za který nastoupili fotbalisté hned šesti různých národností, setnul věhlasný Feyenoord Rotterdam. A stylově. Tým, který v předminulé sezoně ovládl tamní Eredivisie a v té minulé skončil čtvrtý, schytal od slovenského soupeře potupnou prohru 0:4. Obdiv vůči Trenčínu vyjádřil i český kouč David Holoubek, který ve slovenské nejvyšší soutěži vede Ružomberok.



Feyenoordu chyběli hvězdní útočníci Robin van Persie a Nicolai Jörgensen, přesto byl proti Trenčínu nezpochybnitelným favoritem. Jenže tým, který vedl jako kapitán navrátilec z anglické Premier League Jordy Clasie, místo hladké výhry dostal od slovenského soupeře pořádnou lekci. Trenčín nizozemské družstvo hrající v netradičních modrých dresech přestřílel 16:10 a vyškolil ho v produktivitě.

Zatímco všechny pokusy Feyenoordu končily mimo branku či na rukavicích brankáře Igora Šemrince, mladý gólman Justin Bijlow jen do poločasu inkasoval třikrát. O dvě ze tří tref se postaral chorvatský kanonýr Antonio Mance, který pak v 63. minutě uzavřel hattrick a stanovil konečné skóre 4:0.

„Klobouk dolů. Pěkná podívaná,“ smekl před ofenzivní smrští Trenčína David Holoubek, který trénuje Ružomberok.

Bývalý sparťanský trenér pak na svém twitterovém účtu vybral i jednoho hráče, který si podle něj zasloužil speciální pochvalu. Nešlo ovšem o autora hattricku Manceho, ale o defenzivního středopolaře Aschrafa El Mahdiouiho. 22letý Nizozemec s marockými kořeny a někdejší talent roku amsterdamského Ajaxu vedl slovenský celek jako kapitán. „Jeho dnešní výkon na pozici středního záložníka byla prostě pecka,“ pochvaloval si bývalý kouč Sparty a Liberce.

Střet Trenčína s Feyenoordem má zajímavé pozadí, slovenský tým je totiž na nizozemský fotbal úzce napojený. Od roku 2007 jej vlastní Tscheu La Ling, někdejší útočník Ajaxu Amsterdam či právě rotterdamského klubu. Kromě El Mahdiouiho hrají v Trenčíně další tři Nizozemci, křídelník Joey Sleegers a záložníci Philippe van Arnhem a Desley Ubbink.

Další cizinec sedí i na trenčínské lavičce. Trenérem slovenských šampionů z roku 2016 je 54letý nizozemský stratég Ricardo Moniz. Pikantním faktem je, že byl asistentem Lea Beenhakkera právě ve Feyenoordu v roce 1999, když rotterdamský klub vyhrál titul.

Budu žádat odpovědi, řekl trenér Feyenoordu

Moniz krotil předčasné oslavy po jasné výhře. „Možná vás zklamu, ale ještě tam nejsme,“ řekl střízlivě. „Podali jsme velmi dobrý výkon, naši hráči tomu dali všechno a jsou hladoví po úspěchu, chtějí prorazit v Evropě. Kdyby padl ještě pátý gól, možná bychom si mohli říct, že už jsme postoupili. Každopádně to je celkově velmi příjemná zkušenost, která nás všechny sjednocuje,“ prohlásil na tiskové konferenci.

Na druhé straně panovalo rozčarování. „Od svých svěřenců budu žádat odpovědi. Takhle se v evropských soutěžích nehraje,“ hlesl zklamaný Giovanni van Bronckhorst, který Feyenoord trénuje od roku 2015. „Byl to od nás velmi špatný výkon, prohrávat 0:3 po prvním poločase je naprosto nemyslitelné. Ve druhé půli jsme chtěli dát gól na hřišti soupeře, třikrát, čtyřikrát jsme byli blízko. Trenčín si zasloužil vyhrát, hrál velmi dobře, agresivně,“ dodal někdejší obránce Arsenalu či Barcelony.

Fotbalisté Trenčína vědí, že se nevyplácí být po vydařeném prvním utkání s hlavami v oblacích. Už v sezoně 2014/15 totiž zažili, že první zápas předkola Evropské ligy vyhráli 4:0, v odvetě se ale pak strachovali o postup. Na hřišti Vojvodiny Novi Sad tehdy v odvetném utkání prohráli 0:3 a postoupili tak o rozdíl jediné branky.

„Už v 68. minutě jsme prohrávali o tři góly, byli jsme poplašení a nevěděli jsme, co se děje. V Rotterdamu nás čeká ještě bouřlivější prostředí než v Novém Sadu,“ varovala brankářská jednička Igor Šemrinec.

Gólman, který vychytal několik šancí soupeře, ale samozřejmě i chválil. „Kouká se na to fantasticky, když kluci před vámi dají čtyři góly Feyenoordu. Na konci se podíváte na výsledkovou tabuli a je to fantazie. Měli jsme je dobře rozebrané, to je ta holandská škola. Snažíme se hrát podobně, v naší lize jsme na to trochu trpěli, teď jsme z toho těžili,“ dodal zkušený 30letý brankář.

Šemrinec je v poměrně mezinárodním výběr jedním jen ze čtyř Slováků. V základní sestavě nastoupili Trenčína kromě něj z domácích zdrojů také obránci Lukáš Skovajsa a Martin Šulek, na lavičce byl brankář Libor Hrdlička. Jinak byli v sestavě či mezi náhradníky čtyři Nizozemci, shodný počet Nigerijců, jeden Bosňan, Chorvat, Srb, Angličan, Ghaňan i hráč z Trinidadu a Tobaga.

Góly

Domácí: 5. Mance, 37. Mance, 44. Azango, 63. Mance

Hosté:

Sestavy

Domácí: Šemrinec – Yem, Šulek, Lawrence, Skovajsa – Čatakovič, El Mahdioui, Zubairu (84. Ubbink) – Sleegers (85. Bukkari), Mance, Azango

Hosté: Bijlow – Nieuwkoop (90. Geertruida), van der Heijden, van Beek, Verdonk – Amrabat, Clasie, Toornstra – Berghuis, Vente, Larsson (61. Boetius)

Karty

Domácí: Sleegers, Zubairo, Mancé

Hosté: Amrabat, Clasie

Rozhodčí

Schörgenhofer – Gutschi, Staudinger (vš. Rakousko)

Stadion

Pod Dubňom, Žilina

Návštěva

6 817 diváků

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud