25. října 2018 • 11:07

Evropská liga v Jablonci, díl druhý. Jen žádný strach, radí mazák Hübschman

Autor: mms
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pohárový podzim v Jablonci? Dlouho to byl jen nesplněný sen bosse Miroslava Pelty. Po několika marných pokusech v předkolech letos seveřané poprvé hrají rovnou hlavní fázi Evropské ligy – a ve čtvrtek je čeká druhý domácí zápas s kazašskou Astanou (21.00, živě Nova Sport 1). „Budeme muset ukázat svoji nejlepší hru,“ vyhlásil jablonecký kapitán Tomáš Hübschman.



Góly

Domácí: 4. Považanec

Hosté: 11. Henrique

Sestavy

Domácí: V. Hrubý – Holeš, Hovorka, Lischka, Matěj Hanousek – Hübschman (C) – Považanec, Trávník (90. V. Kubista) – Masopust, Chramosta (56. D. Ikaunieks), Jovović (87. R. Acosta).

Hosté: Jerić (C) – Antonio Rukavina, Postnikov, Aničić, Zajnutdinov – Tomasov, Kleinheisler, Majevski, Henrique (46. Mužikov) – R. Almeida (89. Murtazajev), Kabananga (74. Janga).

Náhradníci

Domácí: Hanuš, Ikaunieks, Janković, Sobol, Acosta, Kubista, Břečka

Hosté: Mokin, Mužikov, Bejsebekov, Malij, Janga, Murtazajev, Šomko

Karty

Domácí: Trávník, D. Ikaunieks

Hosté: Henrique, Kleinheisler, R. Almeida, Mužikov

Rozhodčí

Schörgenhofer – Hameter, Eisner (všichni Rakousko)

Stadion

Stadion Střelnice, Jablonec nad Nisou

Návštěva

4909 diváků

Tohle už v Jablonci znají. Po lize je potřeba převléknout stadion do pohárového hávu, na Střelnici se na tom pracuje už od začátku týdne. Všude je vidět tříbarevné logo Evropské ligy a před hlavní budovou znovu vyrostl velký stan, kde se budou po zápase dělat rozhovory.

Domácí premiéra v EL před třemi týdny nedopadla špatně: ač Jablonec s kyjevským Dynamem rychle prohrával o dva góly, nakonec se pod Ještědem slavila remíza 2:2. Pro zelenobílý tým je to zatím jediný pohárový bod, v Rennes totiž smolně prohrál po penaltovém gólu last minute 1:2.

„Teď nás čeká další kvalitní soupeř. Astana se snaží hrát takticky, má dost vysokých a silových hráčů,“ prohodil kapitán Tomáš Hübschman na středeční tiskovce.

Mimochodem, víc otázek k němu létalo od kazašských novinářů, kterých do Jablonce dorazilo tak málo, že se v tiskovém středisku vešli k jednomu stolu. Hübschman měl třeba srovnat styl Astany s ukrajinským Šachtarem Doněck, za který hrál deset let: „Styl Astany je víc podobný Dynamu Kyjev než Šachtaru, který jsem zažil já.“

Astana je rozjetá, po prvních dvou kolech nečekaně vede jabloneckou skupinu. „A chceme zůstat lídrem i po čtvrtku,“ sebevědomě vzkázal obránce Antonio Rukavina. Jeho a zaskakujícího trenéra Grigorije Babajana během tiskovky hlídal bodyguard, jenž postával u zdi.

Zajímavý detail: Rukavina a spol. vstřelili dva góly ze čtyř v nastavení druhého poločasu, tahle parta se pere až do konce. Platí to i v kazašské lize, kde mašíruje za pátým titulem v řadě. Čtyři kola před koncem má na prvním místě desetibodový náskok, v sobotní generálce na Jablonec remizovala 1:1 s Ordabasy Šymkent.

„Že Astaně pomalu končí sezona? Není to pro ni nevýhoda, o únavě nemůže být řeč,“ vykládal Hübschman. „Mají dost hráčů na to, aby se v rychlém sledu ligových a pohárových zápasů prostřídali.“

Loni to tak bylo. Astana nechala uhrát Slavii ve dvou zápasech jediný bod (1:1 doma, 1:0 venku) a na její úkor postoupila do jarní fáze Evropské ligy. Tu by teď rád ochutnal Jablonec, který sice ani v jedné ze dvou pohárových partií nezklamal, přesto má zatím jen bod.

„Budeme muset ukázat svoji nejlepší hru, neměnit nic na našem stylu a doufám, že to bude na Astanu stačit,“ pravil kapitán Hübschman, jehož tým vyhrál poslední čtyři ligové duely s luxusním skóre 13:1. „Upřímně, nemyslím, že je velký rozdíl v zápasech v pohárech a s nejsilnějšími týmy v české lize. Hrát se dá s každým: základ je nejít do toho se strachem ani přehnaným respektem. Pak budeme mít šanci.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud