14. prosince 2018 • 12:53

Dvě rány pro AC Milán! Vypadli „jako blbci“ a zaplatí gigantickou pokutu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový klub AC Milán, který ve čtvrtek po 19 letech nepostoupil do jarních bojů v Evropě, navíc dostal od UEFA pokutu 12 milionů eur (310 milionů korun) a podmíněné vyřazení na jednu sezonu z evropských pohárů za porušení finanční fair play. Pohárový distanc vstoupí v platnost, pokud italský tým nebude mít do června roku 2021 v rovnováze své fotbalové příjmy a výdaje. 



UEFA udělila Milánu jednu z největších pokut od zavedení sankcí za porušení finanční fair play v roce 2014. Tehdy Manchester City a Paris Saint-Germain přišly o 20 milionů eur.

UEFA v červnu původně za porušení finančních pravidel vyřadila Milán už z tohoto ročníku EL. Klub však uspěl s odvoláním u Arbitrážního soudu pro sport (CAS), jenž označil trest za nepřiměřeně přísný vzhledem k tomu, že Milán v červnu začal fungovat pod obchodním plánem nových vlastníků.

Americký hedge fond Elliott v létě převzal AC Milán poté, co mu dosavadní čínský majitel Li Jung-chung nedokázal splatit dluh ve výši 300 milionů eur. Čínští vlastníci koupili klub loni od dlouholetého majitele Silvia Berlusconiho. Následně si vzali vysokou půjčku a za posily utratili zhruba 200 milionů eur, čímž podle UEFA porušili pravidlo o vyrovnanosti výdajů a příjmů. I proti dnešnímu trestu se může Milán odvolat k CAS.

Odevzdali jsme jim to, vztekal se Gattuso

Trest evropská fotbalová unie oznámila den poté, co Milán překvapivě vypadl v základní skupině Evropské ligy, když na hřišti Olympiakosu Pireus prohrál 1:3. Do jarní části evropských pohárů nepostoupil po 19 letech. 

"Ten zápas jsme jim odevzdali," řekl Gattuso po duelu, který domácí rozhodli třemi góly v poslední půlhodině. Hosté si mohli dovolit porážku 0:1 nebo 1:2, ale v 81. minutě inkasovali ještě jednou.

"Byli jsme za blbce. Hráli jsme naivně a umožnili Olympiakosu vrátit se do zápasu. Jsme hrozně zklamaní, protože pořád opakujeme stejné a stejné chyby," litoval nevyužitých šancí.

V říjnu AC nad Olympiakosem zvítězil také 3:1 a při shodném počtu bodů za ním skončil na třetím místě vinou horšího skóre. "Měli jsme to ve svých rukách, ale když si vytvoříte sedm nebo osm šancí a pak vypadnete z role, zasloužíte si vyřazení," řekl Gattuso, který jako hráč s AC dvakrát triumfoval v Lize mistrů.

Fanoušci Olympiakosu slavili postup do jarní fáze Evropské ligy po svém
Fanoušci Olympiakosu slavili postup do jarní fáze Evropské ligy po svém

Odmítl se vymlouvat na bouřlivou atmosféru v Řecku či na rozhodčího. "Můžeme se bavit o rozhodčích, o tom divném troubení, o tom, že podavači házeli na hřiště víc míčů najednou. Ale my bychom se měli soustředit na to, abychom byli lepší. Musíme se dívat sami na sebe. Předčili nás, protože byli živější a odhodlanější," uvedl někdejší nesmlouvavý záložník.

Naopak sportovní ředitel AC Leonardo si stěžoval na rozhodčího kvůli penaltě, kterou odpískal deset minut před koncem za to, že Ignazio Abate při rohovém kopu držel před brankou Vasilise Torosidise. "V době videorozhodčího se tohle dá těžko přijmout. Je směšné, že když se využívá skoro všude, v Evropské lize není," řekl Leonardo.

Bývalý brazilský reprezentant si stěžoval také na zvláštní hluk, který spustili domácí fanoušci při každém útoku hostů. "Nevím, jestli to byla nějaká píšťala, klakson, nebo co. Ale není fér takhle rozptylovat útočníka při každé akci. Rozhodčí měl zastavit hru a říct jim, ať toho nechají," uvedl.

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Real Betis 6 3 3 0 7:2 12
2. Olympiacos 6 3 1 2 11:6 10
3. Milán 6 3 1 2 12:9 10
4. Dudelange 6 0 1 5 3:16 1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud