2. prosince 2020 • 17:27

600 návštěvníků na fotbal: jen tři kluby, na ligu ne, testy jsou povinné

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Diváci na stadionech při ligových zápasech? Zatím ještě ne. FORTUNA:LIGA nadále zůstává z nařízení vlády veřejnosti uzavřená. Zcela to ale neplatí pro české účastníky základních skupin Evropské ligy. Sparta, Slavia a Slovan totiž čerstvě obdržely výjimku. Na své domácí zápasy mohou vpustit až 600 lidí, přesněji řečeno klubových partnerů. Zároveň musí dodržet přísná hygienická pravidla.



Jedná se o pilotní projekt ministerstva zdravotnictví, do kterého byly zatím zařazeny tři tuzemské kluby, které se účastní zápasů v základních skupinách Evropské ligy. Slavia, Sparta a Liberec mohou na utkání vpustit až 600 klubových partnerů.

„Účast je povolena při dodržení hygienických pravidel 600 hostům z řad partnerů klubu, kteří se před zápasem podrobí antigennímu testování certifikovanou laboratoří. Náklady nese klub, UEFA souhlasí,“ uvedl na svém Twitteru šéf sešívaných Jaroslav Tvrdík.

Testování je ale pouze jednou podmínkou. Kluby musí splnit i další. Účastníci budou usazeni ve vnitřních prostorech, tedy ve sky boxech či VIPu. Na tribunu jim nebude umožněn přístup.

Zároveň je třeba dodržet pravidlo, že v oddělených vnitřních prostorech může být pohromadě maximálně deset lidí. S tím souvisí povinnost, aby organizátor utkání zajistil časově oddělený příchod a odchod těchto skupin. Povinnost nošení roušek ve všech prostorách je pak samozřejmostí.

Všichni návštěvníci zároveň musí být vypsáni na jmenném seznamu, který klub předloží místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví na vyžádání v případě potřeby provedení epidemiologického šetření.

Kterých zápasů se to týká? Čtvrteční bitvy Slavie s izraelskou Beer Ševou, příští čtvrtek pak domácích mačů Sparty s AC Milán a Liberce s Crvenou Zvezdou. Kluby samozřejmě mohou přizvat i menší počet partnerů, záleží na dispozicích jejich stadionů, a možnosti dodržet veškeré podmínky.

„Počítáme s tím, že pro zápas s Beer Ševou využijeme maximální povolenou kapacitu,“ uvedl tiskový mluvčí Slavie Michal Býček.

Sparta je momentálně ve Francii, kde ji čeká klíčová bitva s Lille. I ona ale na dálku rozmýšlí, jak se k této možnosti postavit. „Promýšlíme jednotlivé varianty,“ potvrdil ředitel komunikace Ondřej Kasík.

Ačkoli se tahle novinka vztahuje pouze na evropské duely, i v tuzemsku je ohledně podmínek pro sport poměrně živo. Už ve čtvrtek by měla proběhnout tisková konference Národní sportovní agentury. Hlavní téma? Povinnost nošení roušek při sportování ve vnitřních prostorech. Proti tomuto opatření se v minulých dnech napříč sportovním odvětvím strhla obrovská vlna nevole.

Návštěvníci budou ve skyboxech, tribuny Edenu zdobí papírové figuríny
Návštěvníci budou ve skyboxech, tribuny Edenu zdobí papírové figuríny

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE FC Slovan Liberec Vše o klubu ZDE AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud