Jan Podroužek
21. října 2021 • 12:20

Ten, co „vymyslel“ nový Lyon. Aulas je precizní král středního trhu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Červen 1987 je datum, kdy se v Lyonu změnilo úplně všechno. Kdy se z obyčejného průměrného klubu – i když z velkého francouzského města – stala postupně známá evropská značka. Úspěšná, bohatá, vlivná. Datum, kdy klub převzal místní podnikatel Jean-Michel Aulas. V ruce měl stohy papírů nazvané „OL-L’Europe“. Plán, jak s Olympiquem dobýt kontinent. Před večerním duelem Sparta-Lyon sledujte speciální studio iSport.cz s Ladislav Vízkem.



Ty tři vyhrané domácí poháry byly všechno, co Lyon v celé své historii před jeho příchodem vyhrál. Pouhý zlomek toho, čím posléze pracovníci klubového sekretariátu hustili vitríny a muzeum.

Od doby, kdy akcie Olympiquu připadly Jeanu-Michelu Aulasovi.

První firmu založil už ve dvaceti letech, za tři roky ji prodal a vydělal balík. Ve 34 letech založil další na vývoj a distribuci manažerského softwaru v oboru účetnictví, Aulas a jeho společnost později získali za své podnikání asi dvacítku různých ocenění. Dva tisíce zaměstnanců, obrovské příjmy, zahraniční média uvádějí, že aktivity firmy nesly rok co rok téměř 70 milionů eur, tedy ke dvěma miliardám korun.

A to si v sedmnácti zlomil Aulas páteř, rok a půl musel jen ležet v posteli, než rehabilitace začaly nést úspěch. Po tátovi, učiteli matematiky, je precizní

„Nenávidím nahodilost. Všechno musí mít své opodstatnění, logiku,“ říkával o sobě často.

I proto se mu příhodně přezdívá „král středního trhu“, levně koupit, draze prodat. Super draze…

Další meta v jeho životě? Místní fotbalový klub, který se potácel už pět sezon v kuse ve druhé lize…

Před Aulasem byly v létě 1987 dvě výzvy: splatit dluhy, které nasekali jeho předchůdci a zároveň Olympique směřovat k vlastní představě, velmi ambiciózní.

Vzhůru do Evropy

Francouzský podnikatel svou vizi představoval pod názvem „OL-L’Europe“. Olympique Lyon–Evropa. Tím bylo řečeno vše. Během čtyř let se měl klub

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud